Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Lengyel László: Szégyen baloldalinak lenni Hagyó és Hunvald árnyékában

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Az MSZP bázisának csak egyetlen ötlete van: adj pénzt szociális alapon. A Fidesz-tagság meg olyan, mint a kései MSZMP: együtt az elit értelmiségi a tésztafejű, szétivott vidéki párttitkárral - véli a Pénzügykutató Zrt. elnök-vezérigazgatója. Lengyel László szerint, ha ha \"üt az óra\", az MSZP választóinak zöme \"fogcsikorgatva, szégyenkezve\", de leszavaz a szétzüllő pártra.

A szocialista pártnak sosem volt erős oldala az önépítés, pedig azt kellene bizonyítania, hogy képes újat kitalálni, de nem megy. Csak ügyvezető politikára képes és a bázisa sem segíthet rajta, mert annak csak egyetlen ötlete van: adj pénzt szociális alapon - jelentette ki a 168 Órának adott interjúban Lengyel László, a Pénzügykutató Zrt. elnök-vezérigazgatója.

A politológus állítja: a szocialistákat a világválság vitte el, "nem az Orbán nevű ördög". "A válság persze minden kormány alól kirántotta a szőnyeget, csak Angela Merkel úszta meg. Mégsem végezte volna ki a szocialistákat, ha időben váltanak."

A társadalom érzékenyebb a korrupcióra, mint valaha, mondja Lengyel László, aki szerint "Ha valaki most veszíti el a munkáját, vívja élete döntő csatáját a villanyszámlával és a családi költségvetéssel, ha minden reggel gyomorfájással ébred, s közben azt hallja: a BKV-nál valaki pár száz milliót markolt fel - ordítani kezd."

Lengyel szerint az MSZP-nek 2006-ban kellett volna a hitelét vesztett Gyurcsány Ferenctől megszabadulnia, ahogy a Fidesznek is Orbántól, vagy 2008 októberében, a Lehman Brothers bukása után, amikor bemenekültünk a Valutaalap védőernyője alá, az MSZP és az SZDSZ létrehozhatott volna egy válságkezelő - mondjuk Surányi György vezette - kormányt, és akkor a Fidesz pozitívan semleges. Ez volt a végső esélyük.

A baloldali szavazó dühöng, hogy soha többé nem szavaz az MSZP-re, de ha üt az óra, fogcsikorgatva, szégyenkezve leadja rá a voksát. Ahogy a maradék liberálisok is orrukat befogva elszavaznak majd balra. Rejtőzködő szavazókkal van tele az ország. Szégyen baloldalinak lenni Hagyó és Hunvald árnyékában - hangoztatta Lengyel.

Véleménye szerint, ha Orbán Viktor elindulna a realista, mérsékelt jobbközép irányba, akkor tartósan kiszorítaná a hatalomból a megrokkant MSZP-t., odatódulnának a korrupciótól megcsömörlött baloldali és liberális szavazók. Örömmel voksolnának egy mértéktartó jobbközépre, mely feltartóztatja a szélsőjobbot, és folytatja az európai modernizációt.

Hozzátette: a Fidesz-tagság egyre inkább a kései MSZMP-re emlékezteti, ahol közös pártba sorolták az elit értelmiségit a tésztafejű, szétivott vidéki párttitkárral.