eur:
392.43
usd:
367.16
bux:
67039.3
2024. április 26. péntek Ervin

Járvány van - a nap legfontosabb hírei

Elérték a járványos szintet az új típusú influenzavírus okozta megbetegedések - közölte az Országos Epidemiológiai Központ járványügyi főosztályának vezetője. Csohán Ágnes elmondta: a legfrissebb adatok szerint a 46. héten 22 ezren fordultak orvoshoz influenzaszerű tünetekkel, ami 30 százalékkal több mint az előző héten. Falus Ferenc országos tisztifőorvos elmondta: a legtöbb megbetegedés Pest, Győr, Heves és Szabolcs megyében volt.

Járványhelyzetet akkor hirdetnek ki, ha a megbetegedések száma eléri a heti 20 ezret. Közben Pécsett megnyílt a dunántúli régió első oltóközpontja. Ternák Gábor, a Pécsi Tudományegyetem Infektológiai Intézetének igazgatója elmondta: a központot helyi kezdeményezés alapján hozták létre, de szeretnének az országos hálózat részévé válni. Korábban Székely Tamás egészségügyi miniszter azt mondta: a hétvégéig 30, majd országosan összesen 200 oltóközpontot állítanak fel, hogy megkönnyítsék a hozzájutást a H1N1-es vakcinához.

Januártól 4,1 százalékkal emelkednek a nyugdíjak

Januártól 4,1 százalékkal emelkednek a nyugdíjak - jelentette be a kormányszóvivői tájékoztatón a szociális miniszter. Herczog László közölte: az emelés mértéke megfelel a kormány által 2010-re tervezett inflációval, így a nyugdíjak jövőre megőrzik vásárlóértéküket. A miniszter arról is beszélt, hogy a nyugdíjkorrekciós program részeként azoknak a juttatása, akik 1988 és 1990 között mentek nyugdíjba, plusz két százalékkal emelkedik, az 1992 és 1995, illetve az 1997 és 1998 között nyugdíjba vonulók pedig plusz négy százalékos emelést kapnak. --A Fidesz szerint a Bajnai-kormány 80 milliárd forintot vesz el az idősektől. Cser-Palkovics András, az ellenzéki párt helyettes szóvivője közleményében azt írta, hogy miközben a kormány nyugdíjemelésről beszél, aközben - a jövő évi költségvetési elvonásokkal - minden idős embertől több tízezer forintot vesz el.

Elrettentő nyilatkozatot tett közzé az országról kilenc nagykövetség

Közös nyilatkozatban bírálja 9 ország budapesti nagykövetsége a magyarországi befektetői környezetet. A brit képviselet honlapján olvasható, az Amerikai Egyesült Államok, Belgium, Franciaország, Hollandia, Japán, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia és Svájc nagykövetségeinek közös támogatásával kiadott dokumentum szerint a sok területen átláthatatlan viszonyok visszatarthatják a külföldi befektetőket. --A kormányszóvivő a közleményre reagálva azt mondta: a kabinet egyik legfontosabb feladata a külföldi befektetői bizalom erősítése, és - szerinte - ezen a téren is komoly sikereket tudnak felmutatni. Szollár Domokos hozzátette: a közlemény ezzel együtt aggasztó tendenciákra hívja fel a figyelmet, amelyeket a kormány minden erejével igyekszik megakadályozni.

Budapesten 17 agrárszervezet demonstrált az Alkotmánybíróság épülete előtt

Budapesten 17 agrárszervezet mintegy 300 gazdálkodója demonstrált az Alkotmánybíróság előtt, hogy sürgesse a testület döntését az egységes mezőgazdasági támogatási rendszer bevezetéséről és működtetéséről szóló törvényről. Az érdekképviseleti és szakmai szervezetek megbízottai petíciót adtak át az Alkotmánybíróság képviselőjének. Bényi Illés, a Magyar Dohánytermelők Országos Szövetségének elnöke az InfoRádióban azt mondta: a jelenlegi finanszírozási rendszer hibái miatt több ágazatban is ellehetetlenülhetnek a termelők és állattenyésztők. --Az Országgyűlés tavaly október 20-án fogadta el a jogszabályt, de csaknem egy hónap múlva Sólyom László köztársasági elnök utólagos normakontrollra visszaküldte azt az Alkotmánybírósághoz, amely azóta sem határozott a törvényről.

Mesterházy Attilát hallgatták meg a Zuschlag-perben

Tagadta a Gyermek-, Ifjúsági- és Sportminisztérium egykori politikai államtitkára a Zuschlag-per szerdai tárgyalási napján, hogy szerepe lett volna a pályázati tevékenységgel és az egyedi támogatási kérelmekkel kapcsolatban. Mesterházy Attila, aki jelenleg az MSZP országgyűlési képviselőcsoportjának vezetője, arról beszélt: Ocsovai Tamástól nem kérte, hogy adott civil szervezet részesüljön támogatásban. Ocsovai Tamás, aki a tárca ifjúsági ügyekért felelős helyettes államtitkára volt, tanúvallomásában azt mondta, hogy Mesterházy Attila is adott instrukciókat a támogatandó szervezetek pályázataival összefüggésben. --Zuschlag Jánost, volt szocialista országgyűlési képviselőt és több társát egyebek mellett bűnszervezet tagjaként, különösen nagy kárt okozó, folytatólagosan elkövetett csalással vádolják.

Párbeszédet sürgetett Pozsonyban az EP elnöke

Pozsonyban a kormány és az országban élő kisebbség közötti párbeszéd fontosságáról beszélt az Európai Parlament elnöke. Jerzy Buzek, miután találkozott Robert Fico kormányfővel és Dusan Caplovic kisebbségügyi miniszterelnök-helyettessel, a szlovákiai államnyelvtörvényre utalva azt mondta: fontos, hogy a jogszabályt helyesen alkalmazzák, emellett a kormány és a kisebbségek közötti egyeztetésekbe az EBESZ és az Európa Tanács is bekapcsolódhasson.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×