Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Gheorghe Popescu nem volt a Securitate besúgója

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Gheorghe Popescu, a román labdarúgó-válogatott korábbi játékosa nem volt a kommunista hatalmat kiszolgáló, rettegett Securitate besúgója.

Ezt kedden állapította meg a Securitate irattárát vizsgáló bizottság (CNSAS), amelyet azért hoztak létre Romániában, hogy elvégezze a besúgói múlttal gyanúsított személyek átvilágítását.

Popescuval kapcsolatban június végén merült fel a gyanú, hogy besúgója volt az egykori titkosszolgálatnak. A Gheorghe Hagi nemzedékéhez tartozó, és a román labdarúgó válogatottal kiváló eredményeket felmutató Popescu saját maga kérte átvilágítását.

A bizottság egyik névtelenül nyilatkozó illetékese a Mediafax román hírügynökségnek elmondta, hogy a volt labdarúgó nevére igazolást állítottak ki, amely szerint nem működött együtt a Securitatéval.

Az Adevarul című román napilap június végén írta azt, hogy Popescunak az egykori titkosszolgálat tisztjei a Petrescu fedőnevet adták. A lap néhány olyan jelentést idézett, amelyet Popescu állítólag 1986 és 1989 között írt csapattársairól.

A volt labdarúgó csak annyit ismert el, hogy aláírt egy beszervezési nyilatkozatot, amit - mint mondta - annak idején szinte minden élsportolónak meg kellett tennie.

A CNSAS csak azt követően nyilvánít valakit besúgónak, miután megvizsgálja, hogy az adott személy által írt jelentések árthattak-e annak, akiről az iratokban szó esik.

Tizennyolc éves sportpályafutása során Popescu játszott az Universitatea Craiovában, a Steaua Bucuresti-ben, a PSV Eindhovenben, a Tottenham Hotspurben, az FC Barcelonában, a Galatasarayban, a Leccében, a Dinamo Bucuresti-ben és a Hannoverben, a válogatottal pedig három világ- és két Európa-bajnokságon szerepelt.

Legnagyobb klubsikerét a Barcelonával érte el, mellyel 1997-ben megnyerte a Kupagyőztesek Európa Kupáját.