eur:
393.03
usd:
366.52
bux:
66129.26
2024. április 26. péntek Ervin

Megzavarta a BKV-jegypénztárosokat a 31 napos hónap

Egyelőre maguk a BKV-jegypénztárosok sincsenek teljesen tisztában az új havibérlet érvényességével, ahány ablak, annyiféle információt adnak az utasoknak. A zavart a 31 napos hónapok okozzák.

Egyelőre maguk a BKV-jegypénztárosok sincsenek teljesen tisztában az új havibérlet érvényességével, ahány ablak, annyiféle információt adnak az utasoknak - írja a Népszabadság. A zavart a 31 napos hónapok okozzák, mert a jegyeladók szerint az utolsó napra nem érvényes a szelvény, ezért nem is dátumozzák addig. Pedig az újítás lényege szerint az új haviszelvény a naptárhoz igazodik, ahány napos a hónap, annyi ideig érvényes a szelvény. A 31 napos hónappal azonban a pénztárosok némelyike nem tud mit kezdeni, ezért - némi tanácstalanság és egymás közötti konzultáció után - biztos, ami biztos, legtöbbször azt mondják az utasoknak, hogy az elsején váltott jegyek 30-a éjfélkor járnak le. Tényszerűen azonban ezekkel még 31-én éjfélig lehet utazni.

A Magyar Nemzet azt írja, annak az állami vezetőnek, aki azt állítja: az állam rossz tulajdonos, távoznia kellene az ország vezetéséből - véli Bencze Izabella, a Kincstári Vagyoni Igazgatóság korábbi vezérigazgató-helyettese, aki szerint a létrejött egységes vagyonkezelő szervezetet kézi vezérléssel is irányíthatja a kormány. A szakember úgy látja: újabb privatizációs hullám indulhat el, miközben a megmaradt nemzeti vagyonból lényegében már semmit sem szabadna értékesíteni.

A kukoricából, szójából vagy más nem fosszilis alapanyagokból előállított benzin és dízelolaj mérlege az üvegházhatású gázok szempontjából nagyon kétséges - ismeri be az Európai Bizottság kutatóintézetének kiszivárgott belső elemzése, írja a Világgazdaság. Brüsszelben éppen a héten teszik közzé az energetika több területét érintő csomagtervet, amely az eredeti elképzelések szerint a bioüzemanyagok arányának növelésére vonatkozó számszerű célkitűzéseket is tartalmazza majd. Az egyre sokasodó tudományos aggályok miatt azonban nemrég az EU környezetvédelmi biztosa is indokoltnak nevezte - az amúgy Magyarország számára nagy lehetőségekkel kecsegtető - bioüzemanyag tervek felülvizsgálatát.

A Napi Gazdaság azt írja: nőtt az esélye annak, hogy mégis épül belátható időn belül szivattyús tározós erőmű Magyarországon, amellyel megoldódhatna a hazai villamosenergia-rendszer már-már napi szabályozási problémája, így többek között nem kellene korlátozni a szélerőművek építését sem. A Zempléni-hegység déli részére tervezett erőmű beépített teljesítménye 600 megawatt lenne, beruházási költsége 412,6 millió euró. A következő ütemben megvalósítható második 600 megawattos egység a beruházó Szet Kft. szerint már csak 208,1 millió euróba kerülne. A projekt előkészítése megkezdődött, a végső üzembe helyezés 2012 októberére várható.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Egy mandátumot szerezhet az EP-választáson a Magyar Szövetség

Egy mandátumot szerezhet az EP-választáson a Magyar Szövetség

Ha áprilisban tartották volna az európai parlamenti választást Szlovákiában, akkor azt az ellenzéki Progresszív Szlovákia nyerte volna a szavazatok 27 százalékával. A hármas kormánykoalíció két pártja, a Smer és a Hlas 15, ill. 14 százalékot ért volna el – derült ki a legfrissebb közvéleménykutatás eredményeiből. A felmérés szerint a Magyar Szövetségnek is sikerülne egy képviselőt kijuttatnia Brüsszelbe.

Bóka János az Arénában: igazodás vagy újraegyesítés, ez az unió nagy kérdése

Mi az Európai Uniót egy szerződéses alapokon nyugvó szabályrendszerre épülő együttműködésnek tekintjük, ebbe az állandó közös hitelfelvétel, a közös eladósodás, a fiskális föderalizmus nem fér bele – mondta Bóka János az InfoRádió Aréna című műsorában. Az európai uniós ügyekért felelős miniszter beszélt az EP-választás tétéjéről, az unió jövőjéről és az EU-tagság húszéves mérlegéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×