eur:
389.4
usd:
363.26
bux:
68123.99
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

Kóka: A reformok folytatásáról kell szólnia az idei évnek

A reformok folytatásáról kell szólnia az idei évnek - mondta Kóka János, az SZDSZ elnöke. A kisebbik kormányzó párt vezetője évadnyitó tájékoztatóján kiemelte: az SZDSZ a növekedést megalapozó politika képviseltét tekinti a legfontosabb feladatának 2008-ban.

Az SZDSZ a növekedést megalapozó politika képviseletét tekinti a legfontosabb feladatának 2008-ban - közölte Kóka János, a szabad demokraták elnöke sajtótájékoztatóján, amelyet a párt három miniszterével közösen tartott.

A kisebbik kormánypárt elnöke hangsúlyozta: szükség van a reformok folytatására, a közteherviselés átalakítására, illetve a pártfinanszírozás rendbetételére és a korrupció visszaszorítására.

Kóka János a pártfinanszírozás rendbetétele kapcsán több, már tavaly is elhangzott javaslatot ismételt meg.

Az SZDSZ elnöke szerint felső határt kell meghatározni a költéseknél, számlaadásra kell kötelezni a pártokat, a kampányidőszakot csökkenteni kell, míg az Állami Számvevőszéket valós ellenőrzési jogosítvánnyal kell felruházni. Elfogadható az az ellenzéki javaslat, hogy kampányidőszakban a pártok ne hirdethessenek - tette hozzá.

Ezeket az intézkedéseket önkormányzati választások és népszavazás esetén is be kell tartani - vélekedett Kóka János. Az SZDSZ elnöke javasolta, hogy a mostani népszavazási kampány költségeit, illetve ennek forrásait a pártok hozzák nyilvánosságra.

Horváth Ágnes egészségügyi miniszter kiemelte: 2008 az átalakulás és stabilizálódás éve lesz.

A tárca a szűrésekre nagyobb hangsúlyt fektet, emellett megtiltanák a dohányzást a zárt nyilvános helyeken, valamint folyik a szülési program kidolgozása - fejtette ki.

Fodor Gábor környezetvédelmi és vízügyi miniszter közölte: az idei év legfontosabb feladata a zöld alkotmányozás folytatás, ami alatt a nemzeti éghajlat-változási, az energia- és a fenntartható fejlődési stratégiákat kell érteni.

Egy alapot hoznának létre az előre nem látható környezeti károk kifizetésére - tette hozzá Fodor Gábor.

Kákosy Csaba gazdasági és közlekedési miniszter szerint 2008-ban véghez kell vinni a közlekedés reformját, meg kell erősíteni az információs társadalmat és gazdasági növekedést kell elérni.

Az első fél év az adó- és járulékrendszer átalakításáról fog szólni - emelte ki a tárcavezető.

Az SZDSZ tervei között szerepel a Volán-társaságok mellett a Szerencsejáték Zrt., az Állami Autópálya-kezelő Zrt. és a Magyar Villamosművek egy részének a privatizálása - tette hozzá Kákosy Csaba.

Fidesz: az SZDSZ-nek senki sem hisz

"Az SZDSZ-es minisztereknek ma már senki sem hisz. Az ígéreteikből soha nem azok valósultak meg, amelyek a nemzet számára hasznosak, hanem kizárólag azok, amelyek ártanak az országnak; ilyen a nemzeti vagyon SZDSZ által erőszakolt elherdálása és az egészségbiztosítás privatizációja is. Világossá vált, hogy minden egyes nap, amelyet az SZDSZ a hatalomban tölt, súlyos kártételt jelent Magyarországnak" - tudatta közleményben Szijjártó Péter, a Fidesz szóvivője.

Hanganyag: Hegedûs Zsuzsa

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Wéber Gábor elmondta, ki szorongathatja meg Max Verstappent

Wéber Gábor elmondta, ki szorongathatja meg Max Verstappent

A hétvégi Forma–1-es Miami Nagydíjon is a Red Bull és Max Verstappen a fő esélyes – mondta az InfoRádióban Wéber Gábor. A kommentátor a 2024-es szezon első öt versenyének legfontosabb történéseit is elemezte, valamint kitért arra is, milyen következményei lehetnek annak, hogy Adrian Newey tervezőmérnök 2025-ben már biztosan távozik a vb-címvédő istállótól.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
Békekonferencia lesz a háború lezárásáról, elesett Berdicsi – Híreink az ukrán frontról csütörtökön

Békekonferencia lesz a háború lezárásáról, elesett Berdicsi – Híreink az ukrán frontról csütörtökön

ATACMS típusú nagy hatótávolság rakétákkal lőtte az ukrán haderő Luhanszkot, több tucat orosz katona meghalt. Támadás érte Odesszát, legalább 13 áldozatról tudni, többnyire civilekről. Valószínűleg kilőtt az orosz haderő egy amerikai HIMARS-rendszert. Az orosz haderő tovább nyomul Ocseretinétől nyugatra. Ukrajna szerint 120 összecsapás történt 24 órán belül az orosz alakulatokkal. Svájcban béketárgyalás lesz a háború lezárásáról, de Oroszország nem megy el. Moszkva ma bejelentette: orosz kézre került a donyecki Berdicsi. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború aktualitásaival.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×