eur:
392.43
usd:
367.23
bux:
67039.3
2024. április 26. péntek Ervin

Győrffy Dóra: Sajnálatos, hogy Kovács Ágival akarnak példát statuálni

Eljárásbeli hiba történt Kovács Ágnes doppingellenőrzése során - mondta az InfoRádiónak Győrffy Dóra Európa-bajnoki ezüstérmes atléta. A civilben közgazdász, egyetemi adjunktus sportoló közleményben fejezte ki álláspontját Kovács Ágnes ügyéről. Győrffy Dóra szerint az ellenőrök példát akartak statuálni egy olimpiai bajnokkal.

Miért véli úgy, hogy a sportolók egy százalékával akarnak példát statuálni?

A Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség (WADA) és a Magyar Antidopping Csoport (MACS) sem tartja be olyan szigorúan a szabályokat, ahogyan azt most hangsúlyozzák. Igenis utánamennek a sportolónak, vagy felhívják őket telefonon. Egyszerűen nem lehet minden órában rendelkezésre állni. Az sem igaz, hogy soha nincs fontosabb az ellenőrzésnél. Nem a Roger Moore-ral való találkozásra gondolok, hanem arra, hogy el kell menni a gyerekért az óvodába, vagy kórházba kell vinni egy hozzátartozót. Az ellenőr más esetben megérti és tolerálja ezt, és később felkeresi a sportolót. Kovács Ágnes esetében viszont nem mentek utána, ezért érzem példastatuálásnak, és ezt sajnálatosnak tartom. A doppingellenőrök 99 százalékban megértik a sportolókat, ám épp egy olimpiai bajnok esetében hivatkoznak arra, hogy a szabály az szabály.

Ki hibázott Kovács Ágnes ügyében?

Nem állja meg a helyét, hogy a sportolónak tudnia kell, mit ír alá. Erről én azt gondolom, hogy a sportolót fel kell világosítani. 1994 óta veszek részt doppingellenőrzéseken, de még sohasem láttam ilyen papírt, és ha nem mondják el, hogy mi az, én is aláírom. Hasonló helyzetben én is hittem volna az ellenőröknek. Egy olimpiai bajnokról pedig még jobban elhiszem, hogy elhiszi, mivel aki egész életében körül van rajongva, az nem feltételezi, hogy rosszat akarnak neki. Ha az ellenőrök bizonyíthatóan nem tettek eleget felvilágosítási kötelezettségüknek, akkor eljárási hiba történt.

Fazekas Róbert athéni ügye mennyire hasonló a mostanihoz?

Nem vonható hasonlóság az akkori eset és Kovács Ágnesé között, mert a WADA 2004-ben üldözte Fazekast és Annust, és komoly erőfeszítések tettek az ellenőrök, hogy mintát vegyenek. Ági esetében a MACS ellenőrei nem tettek semmilyen erőfeszítést, nem kísérték el a programjára, nem keresték fel a következő napon. Szigorúbbak akarnak lenni a nemzetközi szövetségnél, és ez nem normális.

Mi lehet az ügy következménye?

Komoly erőfeszítést kellene tenni, hogy megállapítsák az eljárási hibát. A WADA előtt is védhető, hogy a magyar ellenőrök nem tettek meg mindent, hogy levegyék a mintát, és nem adtak felvilágosít a következményekről. Mindenképpen ki kellene állni Ági mellett.

Hanganyag: Szabó Gergõ

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×