eur:
389.41
usd:
363.36
bux:
68123.99
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

Dübörög a metróépítés: drasztikus költségcsökkentés és késések

Ismét kitolja a főváros a 4-es metró átadásának határidejét, az építkezés költségeit pedig 18 milliárd forinttal csökkentik. Így számos, a közlekedésfejlesztéssel együtt tervezett beruházás meghiúsul.

A fővárosi közgyűlés elé került előterjesztés szerint várhatóan elmarad a Thököly út átépítése, valamint a Keleti pályaudvar szomszédságában lévő Bethlen Gábor utca sétáló utcává alakítása.

A költségeket ugyanis csökkenteni kell, méghozzá 18 milliárd forinttal. Szintén nem épülne meg egy P + R parkoló a Kelenföldi pályaudvarnál, valamit egy autópálya-csomópont Kelenföldön. Emellett egy szökőkút és egy parkrendezés is kicsúszna a tervekből, és csökkenne a mozgólépcsők száma is.

Emellett fél évvel elhalasztják a metró átadását, így az utasok nem 2010 decemberétől, hanem csak 2011 júniusától használhatnák azt.

Minderre azért van szükség, mert a metróépítést jelentősen támogató Európai Unió tanácsadó testülete, a Jaspers szerint az építkezés társadalmi, gazdasági megtérülése a jelenlegi költségvetés mellett nem biztosított. A szervezet szerint a 10 százalékos beépített tartalék kevés az általuk kiszámolt 17,2 százalékos várható költségtúllépés fedezetére. A főváros ezért újraszámolta a megtérülési adatokat, és arra jutott, hogy csökkenteni kell a beruházás összegét, lehetőleg a kapcsolódó felszíni beruházások esetében.

Az új számítások szerint a költségcsökkentés érinti a Kelenföldi állomásnál a BKV felvételi épületét, a tervezett P+R parkolót, és a M1-M7 csomópont kialakítását. A Fővám téri állomásnál várhatóan nem lesz szökőkút és park, 2 mozgólépcsővel kevesebb lesz, és a Corvinus Egyetem előtti területrendezési terv is változik.

A Kálvin téri állomásnál kimaradhat a Kiskörút rendezése, egy Baross utcai lépcsővel kevesebb lehet. A költségcsökkentés leginkább a Keleti pályaudvar térségét érinti, mert kimaradhat a projektből a Thököly út átépítése és a Bethlen Gábor utca sétálóutcává alakítása. Az alapberuházás esetében a vonalalagutakon spórolna a főváros 2 milliárd, a járműtelepen pedig 1,2 milliárd forintot.

Az uniós testület szintén kockázatosnak tartja a beruházás 2010-es befejezését.

Az új dokumentumok alapján október végéig lezárják az egyeztetést az uniós szervekkel, a támogatási kérelem pedig várhatóan november végén kerül a kormány elé. Magyarország 260 milliós támogatást vár a 4-es metró megépítéséhez.

Hanganyag: Tenczer Gábor

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Wéber Gábor elmondta, ki szorongathatja meg Max Verstappent

Wéber Gábor elmondta, ki szorongathatja meg Max Verstappent

A hétvégi Forma–1-es Miami Nagydíjon is a Red Bull és Max Verstappen a fő esélyes – mondta az InfoRádióban Wéber Gábor. A kommentátor a 2024-es szezon első öt versenyének legfontosabb történéseit is elemezte, valamint kitért arra is, milyen következményei lehetnek annak, hogy Adrian Newey tervezőmérnök 2025-ben már biztosan távozik a vb-címvédő istállótól.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
Békekonferencia lesz a háború lezárásáról, elesett Berdicsi – Híreink az ukrán frontról csütörtökön

Békekonferencia lesz a háború lezárásáról, elesett Berdicsi – Híreink az ukrán frontról csütörtökön

ATACMS típusú nagy hatótávolság rakétákkal lőtte az ukrán haderő Luhanszkot, több tucat orosz katona meghalt. Támadás érte Odesszát, legalább 13 áldozatról tudni, többnyire civilekről. Valószínűleg kilőtt az orosz haderő egy amerikai HIMARS-rendszert. Az orosz haderő tovább nyomul Ocseretinétől nyugatra. Ukrajna szerint 120 összecsapás történt 24 órán belül az orosz alakulatokkal. Svájcban béketárgyalás lesz a háború lezárásáról, de Oroszország nem megy el. Moszkva ma bejelentette: orosz kézre került a donyecki Berdicsi. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború aktualitásaival.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×