eur:
389.39
usd:
363.17
bux:
68123.99
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

Szabó: Az ombudsmani hivatal fel tudja hívni a figyelmet a problémákra

Az Országgyűlés Emberi jogi, Kisebbségi, Civil- és Vallásügyi Bizottsága 19 szavazattal egyhangúlag elfogadta Szabó Mátét, Sólyom László köztársasági elnök ombudsmanjelöltjét.

Alkotmányos visszásságok sorozatát és tömegét eredményezi a Magyarországon zajló makrogazdasági és társadalmi átalakulás - mondta Szabó Máté ombudsmanjelölt az Országgyűlés Emberi jogi, Kisebbségi, Civil- és Vallásügyi Bizottságának meghallgatásán.

Az állampolgári jogok országgyűlési biztosának jelölt jogász-politológus a nőkkel és a szexuális kisebbségekkel kapcsolatos jogsértéseket, valamint a gyülekezési törvény problémáját említette példaként.

Szabó Máté közölte: az elmúlt hónapokat nem azzal töltötte, hogy hivatalba lépésére készüljön, ugyanis a parlament még nem választotta meg, így a művi meddővé tételre vonatkozó kérdésre sem tudott válaszolni.

Az ombudsmani hivatal önmagában nem tudja megoldani a problémákat, de fel tudja hívni azokra a figyelmet - hangsúlyozta.

Szabó Mátét, az ELTE politológia tanszékének 51 esztendős vezetőjét még júniusban jelölte Sólyom László köztársasági elnök, ám akkor - a Fidesz indítványára - nem szavaztak róla.

Az ellenzéki párt a halasztási kérelmet azzal indokolta, hogy a megalapozott állásfoglaláshoz hosszabb időre van szükség. A Fidesz és a KDNP hétfőn bejelentette, hogy támogatják Szabó Máté ombudsmanná választását.

Szabó Máté egyetemi tanár 1956-ban született Budapesten, 1980-ban szerezte diplomáját az ELTE Állam- és Jogtudományi Karán.

1999. november 1-je óta az ELTE Állam és Jogtudományi Karának Politológia Tanszékének vezetője volt, majd 2001. november 1-jétől a Politikatudományi Intézet létrejöttét követően annak igazgatója lett.

A köztársasági elnök korábbi jelöltjét, a volt adatvédelmi biztos Majtényi Lászlót a parlament nem választotta meg ombudsmannak.

Hanganyag: Sigmond Árpád

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Wéber Gábor elmondta, ki szorongathatja meg Max Verstappent

Wéber Gábor elmondta, ki szorongathatja meg Max Verstappent

A hétvégi Forma–1-es Miami Nagydíjon is a Red Bull és Max Verstappen a fő esélyes – mondta az InfoRádióban Wéber Gábor. A kommentátor a 2024-es szezon első öt versenyének legfontosabb történéseit is elemezte, valamint kitért arra is, milyen következményei lehetnek annak, hogy Adrian Newey tervezőmérnök 2025-ben már biztosan távozik a vb-címvédő istállótól.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
Békekonferencia lesz a háború lezárásáról, elesett Berdicsi – Híreink az ukrán frontról csütörtökön

Békekonferencia lesz a háború lezárásáról, elesett Berdicsi – Híreink az ukrán frontról csütörtökön

ATACMS típusú nagy hatótávolság rakétákkal lőtte az ukrán haderő Luhanszkot, több tucat orosz katona meghalt. Támadás érte Odesszát, legalább 13 áldozatról tudni, többnyire civilekről. Valószínűleg kilőtt az orosz haderő egy amerikai HIMARS-rendszert. Az orosz haderő tovább nyomul Ocseretinétől nyugatra. Ukrajna szerint 120 összecsapás történt 24 órán belül az orosz alakulatokkal. Svájcban béketárgyalás lesz a háború lezárásáról, de Oroszország nem megy el. Moszkva ma bejelentette: orosz kézre került a donyecki Berdicsi. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború aktualitásaival.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×