eur:
389.42
usd:
363.23
bux:
68123.99
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

Csaba László: Ez nem reform, hanem rendteremtés

Csaba László egyetemi tanár szerint ami reform címén zajlik az országban, az nem más, mint rendteremtés. A közgazdász az InfoRádió Aréna című műsorában azt mondta, az államháztartás egyensúlyát nem lehet megteremteni egészségügyi, oktatási és közigazgatási intézkedésekkel.

Bárki venné át az egészségügy irányítását, nagyon nehéz lenne meggyőzni az embereket arról, hogy a legjobbat akarja, mert már annyi minden történt, hogy nincs meg a bizalom - vélekedett az Aréna című műsorban Csaba László.

A közgazdász szerint általánossá vált a kapkodás, amelynek többek között a kormánypártok közötti egyet nem értés és az ellenzék nagyon nem konstruktív magatartása az oka.

Az egészségügy nagyon fontos kérdés, de az államháztartás egyensúlyát azon keresztül biztosan nem lehet rendbe tenni - s ugyanez vonatkozik az oktatásra és a közigazgatásra is. A kormány mindennel foglalkozik, csak az államháztartással nem, amelynek az állapota pedig a gazdasági növekedés lelassulásának a közvetlen oka - hangsúlyozta.

Ha a lassulás konjunkturális lenne, akkor a helyzet magától elmúlna, mint a másnaposság, de erre semmi jelet nem látok - tette hozzá Csaba László. A növekedés komponensei, például a beruházások alig nőnek, a termelőcélú magánberuházások pedig egyenesen visszaesnek, a foglalkoztatottság csökken, a munkanélküliség nő.

A pénzügyi közvetítésben sincsenek nagy újdonságok, és kutatásra-fejlesztésre sem költünk annyit, hogy az segítene a trendet megfordítani. Vagyis a gazdaság a tartós lassulás időszakában van, de recesszió nem lesz, mert a környezetünknél gyors a növekedés, és ez húz minket felfelé.

Hanganyag: Exterde Tibor

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Wéber Gábor elmondta, ki szorongathatja meg Max Verstappent

Wéber Gábor elmondta, ki szorongathatja meg Max Verstappent

A hétvégi Forma–1-es Miami Nagydíjon is a Red Bull és Max Verstappen a fő esélyes – mondta az InfoRádióban Wéber Gábor. A kommentátor a 2024-es szezon első öt versenyének legfontosabb történéseit is elemezte, valamint kitért arra is, milyen következményei lehetnek annak, hogy Adrian Newey tervezőmérnök 2025-ben már biztosan távozik a vb-címvédő istállótól.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×