eur:
391.17
usd:
367.22
bux:
0
2024. május 1. szerda Fülöp, Jakab

Megszűnhet a tényleges életfogytiglan?

A Büntető törvénykönyv jelentős változtatását tervezi az igazságügyi tárca. A büntetés elsődleges célja az lenne, hogy az elkövetőket visszavezesse a társadalomba, így előtérbe kerülhet a közérdekű munkavégzés, a tényleges életfogytiglan pedig kikerülhet a büntetési tételek közül.

Várhatóan 2010-től megszűnne büntetési tételként a tényleges életfogytiglan, a bíráknak a legsúlyosabb bűncselekmények elkövetőinek ügyét is 20 után felül kellene vizsgálniuk - mondta az InfoRádióban a tárca államtitkára arról a tervezetről nyilatkozva, amelyről jelenleg a szakmai fórumok vitáznak.

Kondorosi Ferenc hozzátette: Európa számos országában a tényleges életfogytiglani börtönbüntetést embertelennek tekintik.

A magyar jogszabályváltozás is arra irányul, hogy kevesebb tere legyen a szabadságvesztésnek, és előtérbe kerüljenek az alternatív büntetések. Önálló büntetéssé válhat a felfüggesztett és a részben felfüggesztett szabadságvesztés.

Kiterjesztenék a pártfogói rendszert és a bővítenék közmunkavégzés lehetőségeit.

Kondorosi Ferenc szerint akik "enyhe büntetésre", legfeljebb 3 évig terjedő szabadságvesztésre ítélhetők, azokat nem kellene börtönbe csukni.

Azok, akik kisebb közlekedési balesetet okoztak vagy akik kis értékben követtek el vagyon elleni bűncselekményt, otthon maradhatnának a családjukkal és dolgozhatnának, hétvégenként azonban be kellene vonulniuk a börtönbe, hogy ott személyiségfejlesztő tréningeken vegyenek részt. Ezzel akár 3-4 ezerrel csökkenhetnek a börtönök túlzsúfoltsága.

Hanganyag: Kálló Izabella

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Súlyos gond merült fel az elektromos autózással kapcsolatban

Az Európai Unióban évente a jelenleginél nyolcszor több elektromos járművek feltöltéséhez szükséges infrastruktúrát kell telepíteni 2030-ig az uniós klímasemlegességi célok eléréséhez - olvasható Európai Autógyártók Szövetségének (ACEA) hétfőn közzétett jelentésében.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
Jó a gazdaságnak, jó a cégeknek, mégis lassan halad a digitalizáció

Jó a gazdaságnak, jó a cégeknek, mégis lassan halad a digitalizáció

A magyar GDP mintegy egyötödét adja az ipar, azonban a versenyképességét garantáló ipari digitalizáció gyerekcipőben jár itthon. Az NTPSz (Ipar 4.0 Nemzeti Technológiai Platform Szövetség) célja, hogy networking és tudásátadás koordinálásával segítse a folyamatot. A nemrég lezajlott Smart Manufacturing Fesztivál sarokpont volt a szervezet életében: láthatóvá tette az ipari digitalizációt és számtalan vállalat között indult meg a párbeszéd a fesztiválnak köszönhetően, amely több mint 2000 fő számára tette lehetővé a részvételt. Az NTPSz április 29-én tartotta a fesztivál záróeseményét, ennek keretében a szervezet távlati céljait is kijelölték.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×