eur:
389.68
usd:
363.45
bux:
0
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

Ingyenes lehet a tömegközlekedés?

Az Egyesült Államokban Chicagóban, San Franciscóban, és New Yorkban is felmerült az ingyenes tömegközlekedés lehetősége, mégpedig a személyautók és a tömegközlekedési eszközök használata közötti óriási költséghatékonysági eltérés miatt.

Jövő hét elején a szocialisták a legfontosabb kérdésekben visszakoznak, olvasható a Népszabadságban. Ezen a héten a szavazásokon gyakorlatilag minden variáció előfordult: az MSZP az SZDSZ ellen, az MSZP a kormány ellen, az MSZP a Fidesszel, valamint az SZDSZ a Fidesszel szavazott. A következő héten döntenek az árampiac-liberalizációról, a fogyasztóiár-kiegészítésről, az elektronikus útdíjbeszedésről, a pártok ingatlanjairól, a bábolnai Ménesbirtokról és a határon túliak támogatásáról is.

A Magyar Nemzet a különböző magán-nyugdíjpénztárakról ír. A lapból kiderül, sok tízezer, a következő évben nyugdíjba vonuló embernek alacsonyabb lehet az időskori járandósága azért, mert a '90-es évek második felében beléptek valamelyik magán-nyugdíjpénztárba. Õk ugyanis privát cégeknek fizetik jelenleg a járulékuk egynegyedét, várható nyugdíjuk azonban számos esetben nem éri el azt az összeget, amelyet akkor kapnának, ha megmaradtak volna az állami rendszerben. A lap szerint ahhoz, hogy az érintetteknek ne kelljen szembesülniük azzal, hogy kevesebb nyugdíjat kapnak, mint azok, akik nem léptek be egyetlen magán-nyugdíjpénztárba sem, vissza kell lépniük az állami rendszerbe.

Az Index.hu megvizsgálta, hogy a számítógépek mennyit fogyasztanak. A portál szerint a folyamatos letöltés akár havi ezerötszáz forint plusz költséget is jelenthet. Az Elmű tarifája alapján kiszámolták, hogy nagyjából mennyi pénzt fogyasztanak el a számítógépek. Kilowattóránként 38 forinttal számolva a munkahelyi számítógépezés - napi 8 órás munkaidőt feltételezve egy év alatt körülbelül 6300 forintba kerül. Otthon napi 1-2 órányi internetezéssel csupán 300-500 illetve 1500-2000 forintba kerül egy év alatt. Aki viszont folyamatosan bekapcsolva hagyja a számítógépét, mert a nap 24 órájában letölt, az internetezés havi költségéhez nyugodtan hozzáadhat 1000-1500 forintot attól függően, hogy használ-e plusz routereket, és hogy az otthon hagyott gép monitora teljesen ki van-e kapcsolva.

A Világgazdaságban arról olvashatnak, hogy az Egyesült Államokban több nagyvárosban is felmerült az ingyenes tömegközlekedés lehetősége. A személyautók és a tömegközlekedési eszközök használata közötti óriási költséghatékonysági eltérés az Egyesült Államok három nagy agglomerációjában - Chicagóban, San Franciscóban, és New Yorkban - szinte egyidejűleg került be a köztudatba. Mindhárom városban vizsgálták az ingyenes tömegközlekedés lehetőségét. A közlekedési vállalatok vezetői egyebek mellett a dugók csökkenését várnák a változástól.

Az Esterházy családról ír a Napi Gazdaság. Az Esterházy-birodalom tevékenysége az erdőgazdálkodástól a borászaton át a kulturális események megszervezéséig ível. Az öt éve alapított Esterházy Betriebe GmbH 160 főt foglalkoztat, tavaly 19 millió euró árbevétel mellett 1,3 millió euró adózás előtti eredményt ért el. A szakértők szerint legalább 100 milliárd forintot érő ausztriai birodalom Esterházy Pál herceg halála után alakult vállalkozássá, ma pedig az Esterházyak felújítják váraikat, és pannon kultúrkört szerveznek.

A Pénzcentrum.hu a lakáshitelekkel kapcsolatos trükkökről ír. A korábbiakban már többször elhangzott, hogy a piaci kamatozású forintalapú lakáshitelek nem tudnak releváns alternatívát nyújtani a devizában denominált hitelekkel szemben. A hitelekhez nyújtott állami támogatások közül is sokkal inkább a közvetlen támogatások népszerűek, amelyekhez kapcsolódhat akár devizahitel felvétele is. A lap felidézi, hogy a támogatásra való jogosultsághoz milyen kritériumoknak kell megfelelnie a hitelfelvevőnek és a kiszemelt ingatlannak.

Újabb alappiaci villámfelmérést készített a Portfolio.hu, aminek fókuszába most a fejlődő piacok eminensét, Brazíliát állította. A dél-amerikai ország nemcsak a közelmúltbeli kiugró teljesítménye miatt vonzó, hanem hosszabb távú kilátásai is csábítóak lehetnek az egzotikusabb piacokkal kacérkodó befektetők számára. Az internetes lap körkérdésére választ adó alapkezelők a kifejezetten Brazíliára koncentráló országalapok mellett jelentős brazil kitettséggel rendelkező latin-amerikai alapokat, és a négy legnagyobb fejlődő piacon, köztük Brazíliában is befektető BRIC alapokat ajánlották.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×