eur:
389.41
usd:
363.26
bux:
68123.99
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

Hiller: "nincs több intercity-professzor"

Megtárgyalta és elfogadta a felsőoktatási, a közoktatási és a tankönyvpiac rendjéről szóló törvények módosításait a kormány. A javaslatok egyike szerint a felsőoktatás 2010-re a mostanihoz képest 27 milliárd forinttal kap több állami támogatást. Bevezetik az oktatási intézmények minőségértékelési rendszerét, és a pedagógusok teljesítményét is mérik majd.

Az oktatási miniszter a felsőoktatási reform célkitűzései között említette a képzési szerkezet felülvizsgálatát, a finanszírozás rendszerének és a hallgatói juttatásoknak az újragondolását, valamint a minőségbiztosítást és a felsőoktatási infrastruktúra fejlesztését.

Nem jut mindenkinek

A felsőoktatás állami támogatása 2010-re a mostani 214 milliárd forintról 241 milliárd forintra emelkedhet.

A miniszter hangsúlyozta: a felsőoktatási intézmények eltérő arányban részesülnének a megemelkedő támogatásból, attól függően, hogy az adott intézményben milyen oktató- és kutatómunka folyik.

"Nincs több intercity-professzor" - jelentette ki Hiller István, utalva arra, hogy egy oktató után a jövőben csak egy intézmény kaphat támogatást.

Pluszjövedelem a teljesítmény függvényében

A pedagógusok minőségértékeléséről szólva Hiller István azt mondta: 10-15 százalékos jövedelem-kiegészítéshez juthatnak azok a tanárok, akik az értékelés szempontjai szerint kiemelkedően teljesítettek. A szempontrendszert várhatóan az ősszel készítik el.

A tandíj fizetése alól mentesülnének a terhességi-gyermekágyi segélyben, valamint a gyermeknevelési támogatásban részesülők, illetve a gyesen, gyeden lévők.

Előnyben a halmozottan hátrányos helyzetű gyermekek

Hiller István beszámolt arról is, hogy a közoktatási törvény módosítása szerint a nem állami fenntartású iskolák esetében a tanulói létszám 25 százalékát kötelezően a település, vagy kerület jelentkező gyermekei közül kellene felvenni, valamint előnyben kell részesíteni a halmozottan hátrányos helyzetű gyerekeket.

Végezetül az oktatási miniszter beszámolt arról, hogy a tankönyvpiac rendjéről szóló törvény módosításával csak olyan tankönyvet lehetne forgalmazni, amelyet felvettek a hivatalos tankönyvjegyzékbe.

Erre viszont csak olyan tankönyvek kerülhetnének fel, amelyek ára a miniszter által meghatározott ár alatt van. A javaslat egyébként ösztönzi a tankönyvkölcsönzést, és a használt tankönyvek forgalmazását.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Wéber Gábor elmondta, ki szorongathatja meg Max Verstappent

Wéber Gábor elmondta, ki szorongathatja meg Max Verstappent

A hétvégi Forma–1-es Miami Nagydíjon is a Red Bull és Max Verstappen a fő esélyes – mondta az InfoRádióban Wéber Gábor. A kommentátor a 2024-es szezon első öt versenyének legfontosabb történéseit is elemezte, valamint kitért arra is, milyen következményei lehetnek annak, hogy Adrian Newey tervezőmérnök 2025-ben már biztosan távozik a vb-címvédő istállótól.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×