eur:
389.49
usd:
363.16
bux:
0
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

Az ombudsman aggályosnak tartja a vizitdíj visszatérítésének módját

Az adatvédelmi biztos aggályosnak tartja a vizitdíj visszatérítésének módját. A törvény szerint, ha a biztosított a huszadik orvoslátogatás után a neki jogosan visszajáró vizitdíjat meg akarja kapni, akkor az addig kapott ellátási nyugtákat be kell mutatnia a jegyzőnek. Péterfalvi Attila szerint ugyanakkor a jegyzőnek nincs köze ezekhez az adatokhoz.

Az, hogy ki milyen orvosi kezelésben részesül, egészségügyi adatnak minősül, és ezt csak akkor lehet kezelni, ha feltétlenül szükséges - mondta el az InfoRádiónak Péterfalvi Attila.

Az adatvédelmi biztos szerint nem indokolt kivinni az adatokat az egészségügyi hálózaton kívülre, és azokat a jegyzőnek bemutatni.

Az ellátási nyugtákból levonható következtetés is személyes adat az adatvédelmi törvény szerint - emelte ki az ombudsman.

Az adatvédelmi biztos hangsúlyozta: ezeket az adatokat az egészségügyi ellátórendszeren belül kell kezelni, és olyan visszatérítési módot kell kialakítani, amely során illetéktelen személy, például a jegyző, nem jut információhoz az emberek egészségügyi állapotáról.

Péterfalvi Attila közölte: aggályait két alkalommal is jelezte az egészségügyi tárcánál, ám mivel érdemi választ nem kapott, az Alkotmánybíróság álláspontját kérte.

Molnár Lajos egészségügyi miniszter szerint az adatok megadására szükség van.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
Vasarely 50 évvel megelőzte a korát - Interjú Pierre Vasarelyvel

Vasarely 50 évvel megelőzte a korát - Interjú Pierre Vasarelyvel

Az V. Műtárgybefektetési Konferencia alkalmából Budapestre érkezett Pierre Vasarely, a Fondation Vasarely elnöke. Victor Vasarely örökösét, erkölcsi jogtulajdonosát és életművének gondozóját Zachar Veronika és Kollmann Szilvia, a műtárgy.com-tól kérdezték nagyapjáról, 2019-ben megjelent családregényéről, magyarországi kapcsolatairól, az Alapítvány működéséről, továbbá a jövőbeli terveiről.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×