eur:
389.68
usd:
363.45
bux:
0
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

A rendőröket szeretjük, a civileket nem ismerjük

A szeptemberi fővárosi zavargások és az ehhez kapcsolódó rendőri fellépés dacára nem romlott tavaly a rendőrség megítélése - derült ki a Magyar Művelődési Intézet felméréséből. A szervezet osztályvezetője az InfoRádiónak elmondta: a politikusok népszerűsége tovább csökkent, a civil társadalomba vetett hit pedig a legerősebb lett 2006-ban.

Péterfi Ferenc elmondta: a rendőrség megítélése már 2005-ben is jó volt, de ez tavaly - az őszi események dacára - ha minimálisan is, de tovább javult. A fél százalékos javulás részben annak is köszönhető, hogy a tüntetések - amelynek kapcsán nagy figyelmet kapott a rendvédelmi szerv - döntően a fővárosban zajlottak, a felmérés azonban országos volt.

Tovább romlott a politikusok megítélése, ennek ellenére azonban a parlament megítélése javult. Az osztályvezető szerint ez a több mint 100 éves intézménynek szól, és nem a benne dolgozó politikusoknak.

A vizsgálat új szereplője volt a civil társadalom, amely kiemelkedően jó bizalmi indexet kapott, bár az ezzel kapcsolatos kérdéseknél volt a legmagasabb azok száma, akik nem tudtak válaszolni.

Feltehetően azért, mert sokan még mindig nincsenek tisztában azzal, hogy pontosan mi is az a civil társadalom, és mi a szerepe. Az emberek egy jelentős részének nincs személyes tapasztalata a civil társadalomról, ezért a civilek képviselőinek még bőven van tennivalójuk.

A felmérés készítői vizsgálták a civil öntudatot is, azaz hogy az egyes ember mit tud tenni saját boldogulása, érdekei, jogai érvényesítése érdekében. Olyan cselekvési technikák használatáról kérdezték a résztvevőket, amelyek részei a demokráciának. Például arról, hogy részt vesznek-e nyilvános gyűléseken, aláírnak-e petíciókat, megkeresik-e a közintézményeket.

Kiderült, hogy Magyarországon az öntevékeny cselekvésnek nincs nagy hagyománya.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×