eur:
389.35
usd:
361.96
bux:
68566.67
2024. május 7. kedd Gizella

Stumpf: veszélyes Gyurcsány bukására építeni

Az ellenzék mostani stratégiája helyett elképzelhető, hogy célravezetőbb lett volna, ha alkalmi koalíciókkal megosztják a kormánypárti frakciókat - mondta a Századvég Alapítvány elnöke az InfoRádió Aréna című műsorában. Stumpf István nem számít arra, hogy a megélhetési gondok vagy a népszavazás hatására megbukik a kormány.

A Századvég Alapítvány elnöke "nagyon erőteljesnek" nevezte a Fidesz elnökének hipotézisét, miszerint Gyurcsány Ferenc megbukott, távozása pedig már csak idő kérdése.

Stumpf István szerint rendkívül veszélyes dolog erre építeni az ellenzék politizálását, különösen, hogy az ellenzék és különösen Orbán Viktor lépései inkább stabilizálják, mintsem gyengítenék a miniszterelnök pozícióját, frakciótámogatását.

Ilyen lépés volt a távozására adott háromnapos ultimátum és a  büntetőjogi felelősség felvetése - tette hozzá.

Olyan stratégia is létezhetett volna, amely az oktatási és egészségügyi reformok kapcsán alkalmi koalíciók létrehozásával megosztotta volna a kormánypárti frakciókat, ami hozzájárulhatott volna a társadalom humáninfrastruktúrájának a megőrzéséhez is - hangsúlyozta az Orbán-kormány kancelláriaminisztere.

Ezzel szemben most lehet azzal fenyegetni, hogy ha megbukik a miniszterelnök, akkor visszajön Orbán Viktor, és mindenkit bevisznek a börtönbe - vélekedett.

Így nem történhet meg, hogy a szocialista párt és a mögötte álló értelmiség jusson magától arra a következtetésre: Gyurcsány Ferenccel nem lehet továbbmenni - tette hozzá a politológus.

Nem valószínű, hogy megbukik a kormány

Az elemző szerint Orbán Viktor a lengyel forgatókönyvben gondolkodik, miszerint a társadalom fogja elzavarni a kormányfőt.

A Századvég Alapítvány elnöke ugyanakkor nem tartja valószínűnek, hogy a megélhetési válság eredményeként megbukna a kormány, vagy a sikeres népszavazás megbuktata a kormányfőt.

Az ellenzéknek nem szabad olyan dolgokat megígérnie, amelyek végrehajtásához nincs elég ereje - tette hozzá.Homokra épített vár

A megszorításokkal összefüggésben a szakember úgy vélte: az állam úgy vonul ki a közfeladatok finanszírozásából, hogy erre a társadalom nincs felkészülve.

Az állam nem teremti meg az állampolgári finanszírozás feltételeit, és azt sem, hogy más ellássa ezeket a funkciókat - mondta.

Stumpf István szerint a problémát az okozza, hogy nincs közmegegyezés arról, milyen funkciókat kell az államnak minimálisan ellátnia a befizetett adók fejében.

Az elemző hangsúlyozta: ha az állam minden területet fizetőssé tesz, akkor annak meg kellene jelennie a bérekben, mert az emberek többsége nem tudja kifizetni a szolgáltatások árát.

A Századvég Alapítvány elnöke emlékeztetett arra is, hogy Gyurcsány Ferenc a választások előtt folyamatosan a kész reformtervekről beszélt, azután a balatonőszödi beszédben elismerte: legfeljebb az első két lépést látják előre.

A konvergenciaprogramot is az utolsó pillanatban tákolták össze, aztán pedig erre épült az idei költségvetés, ami olyan, mintha homokra építene várat az ember - tette hozzá Stumpf István.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
A szakszervezet szerint 25 milliárdból meg lehetne oldani a felsőoktatási dolgozók béremelését

A szakszervezet szerint 25 milliárdból meg lehetne oldani a felsőoktatási dolgozók béremelését

A Felsőoktatási Dolgozók Szakszervezete addig nem kezdeményez újabb tárgyalást, amíg az államtitkárság nem áll elő konkrét javaslattal és ígérettel a felsőoktatásban dolgozók bérhelyzetének rendezését illetően – mondta az InfoRádióban Gregor Anikó szakszervezeti titkár. Arról is beszélt, hogy készek lennének segíteni a minisztériumnak abban, hogy találjanak forrásokat a költségvetésben a követelések teljesítésére.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.07. kedd, 18:00
Resperger István ezredes
a Magyar Agrár-és Élettudományi Egyetem Szent-István Biztonságkutató Központ igazgatója
Csapást szenvedett az orosz logisztika, ma iktatják be Putyint - Híreink az ukrajnai háborúról kedden

Csapást szenvedett az orosz logisztika, ma iktatják be Putyint - Híreink az ukrajnai háborúról kedden

24 óra alatt két települést is elfoglalt az orosz hadsereg Ukrajnában, egyet a harkivi Kupjanszk mellett, egyet a donyecki Avgyijivkától nyugatra. Oroszország kormánya tegnap bejelentette, hogy gyakorlatot tartanak az orosz harcászati csapásmérő erők. Az Egyesült Államok felpörgette az ATACMS típusú nagy hatótávolságú rakéták gyártását, melyből várhatóan Ukrajna is nagy mennyiséggel kap majd. Ma iktatják be Vlagyimir Putyin orosz elnököt. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború eseményeivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×