eur:
389.29
usd:
362.79
bux:
0
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Elképesztő mértékben drágulhat a tömegközlekedés

Sajtóhírek szerint a MÁV jegyárai 16 százalékkal, a Voláné 6 százalékkal emelkedhetnek januártól. Kóka János miniszter novemberben dönt a tarifákról, addig nem nyilatkozik - közölte a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium.

Az InfoRádió megkereste a vasúttársaságot is. Kavalecz Imre szóvivő nem kommentálja a tervezetet. A Volán Egyesülésnél ugyanezt a választ kaptuk.

Meg nem erősített értesülésünk szerint a Volán 15 százalékos jegyáremelést kért a minisztériumtól, vagy ha ezt nem kapja meg, akkor azt, hogy az állam a közszolgáltatási szerződésük keretében ne tarifaágon, hanem például működési támogatás folyósításával kompenzálja a bevételkiesésüket. A tárgyalások még tartanak.

Mire elég?

A 6 százalékos jegyáremelés még a 6,2 százalékosra tervezett inflációt sem ellensúlyozza. Nem véletlenül kért a Volán 15 százalékos drágítást. A MÁV pedig akkora bajban van, hogy 16 százalékos jegyáremelést meg sem érez. A 2007. évi költségvetési tervezetben a kormányzat több mint 111 milliárd forintos tőkeemeléssel siet az évek óta "haldokló" állami mamutcég megmentésére.

A vonat olcsóbb

A kormányzatnak jól láthatóan az a célja, hogy a tarifákat közelítsenek egymáshoz, tehát ugyanarra a távolságra busszal és vonattal körülbelül ugyanannyiért lehessen jegyet váltani.

A vonatközlekedés jelenleg 30 százalékkal olcsóbb, mint az autóbuszos, vonattal azonban a 3200 településből csak ezret lehet elérni, busszal pedig majdnem mindet. Tehát sokan vannak olyanok, akik harminc százalékkal drágábban utaznak, csak azért, mert nincs vonatközlekedés, és ez diszkriminatív. Igaz, a logikát megfordítva feltehetjük a kérdést: boldogítja-e a vonattal utazó "A" személyt, ha a busszal utazó "B" személy is ugyannyit fizet, mint ő?

Ráadásul a Népszabadság szerint a jegyárak nem csak januárban emelkednek majd. Azt viszont a lap sem tudja, hogy a többlépcsős díjkiegyenlítés mikor és milyen mértékű tarifaváltozásokkal folytatódik. Lehet, hogy csak 2008-ban lesz a második lépcső, de az sem kizárt, hogy az évközi változtatásokban nagy rutinnal rendelkező kormányzat 2007 folyamán még egyszer megemeli az jegyárakat.

Kevesebb kedvezmény

Nemcsak a tarifák emelkednek, hanem szűkítik az igénybe vehető utazási kedvezmények körét is. Ezt Kóka János már hivatalba kerülésekor megígérte, és kétségtelen tény, hogy sokan utazhatnak olcsóbban másoknál.

Az InfoRádió összesítése szerint a MÁV-nál jelenleg 55, a Volánnál 28 különböző jogcímen lehet kedvezménnyel utazni. Az új tervezet szerint meghatározott számban ingyen utazhatnak majd a 65 év felettiek, illetve a vasutasok és családtagjaik.

Drágább lehet azonban az utazás a diákok számára, a javaslat szerint ugyanis az állam elsősorban a lakóhelyük és a tanintézmények közti utazásaikat támogatná, az egyéb utakhoz szerényebb volna a kedvezmény. Több kedvezményt kaphatnak viszont a jövőben a szociális intézmények bentlakói, a bejáró gondozottak, a kísérőik és a látogatóik.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Rendkívüli belpolitikai vihar lett egy atomerőműves cikkből Németországban

A havonta megjelenő, elemzésekre, illetve háttérjelentésekre összpontosító népszerű Cicero című magazin azt állította, hogy az atomerőművek egy évvel ezelőtti végleges leállításáról született döntés meghozatala előtt kulcsfontosságú szakértői információkat hallgattak el az atomenergia alkalmazásának legfőbb ellenzője, a zöldpárti gazdasági miniszter előtt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
Órákon belül érkezik az adat, ami eldöntheti a forint sorsát

Órákon belül érkezik az adat, ami eldöntheti a forint sorsát

Sorra töri át a vezető devizákkal szemben a fontos szinteket a forint, a magyar idő szerint délután 14 óra 30 perckor érkező amerikai munkaerőpiaci adatok azonban várhatóan ezúttal is komoly elmozdulásokat hoznak a részvény- és devizapiacokon egyaránt, ennek következtében pedig gyorsan változhat a kép a forint esetében is. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×