eur:
389.75
usd:
363.51
bux:
0
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

Itt a tél: kitört a téligumi-pánik

Rohamosan megnőtt az autószervizek forgalma az utóbbi hetekben. A fővárosban már jóformán heteket kell várni arra, hogy valamelyik műhely vállalja a téli gumik felszerelését. A növekvő forgalom ellenére azonban még mindig kevés autós cseréli le a nyári gumikat télire.

Amennyiben valaki most szeretne téli gumit szereltetni az autójára, a legtöbb helyen legalább két hetet kell várnia. Az autószervizek előjegyzései teljesen megteltek, a forgalmuk - mint mindig ebben az időszakban - többszörösére nőtt.

Kovács Zoltán, az egyik XII. kerületi szerviz tulajdonosa az InfoRádiónak elmondta: míg korábban 1-2 napon belül el tudtak vállalni bármilyen javítást, most hosszú előjegyzésük van, annak ellenére, hogy óránként 3-4 autó gumiját lecserélik.

Változó árak

Kovács Zoltán szerint az árak nagyon változóak. Egy középkategóriás autó esetében a téli gumi ára 10-25 ezer forint között van. Ha a munkadíjjal együtt számoljuk, akkor egy autó "téliesítése" legalább 50-60 ezer forint.

Becslések szerint Magyarországon nagyjából 200-300 komoly gumiabroncsszerviz működik, azonban a kis műhelyekkel együtt körülbelül 2 ezer hely van, ahova a gépkocsi-tulajdonosok elvihetik autójukat gumicserére.

Pedig a legtöbben nem vesznek...

A Napi Gazdaságban közölt adatok szerint a teljes gumipiac nagyjából évi kétmillió darabos, ebből a személyautókra való téli termékek mintegy 800 ezer darabot jelentenek, vagyis évente 200 ezer gépjármű kap új téli gumit.

Ez nagyjából megegyezik az évenként forgalomba helyezett gépjárművek számával. Arról nincs adat, hogy a hideg beálltával mennyi gépkocsira szerelik fel a téli gumiköpenyt. Azt mindenesetre tudni lehet, hogy az ország 2,9 millió gépkocsijának jelentős részére nem kerül téli gumi.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×