eur:
389.41
usd:
363.34
bux:
68123.99
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

Török: súlyos következményei lehetnek a bizalmi szavazásnak

Török Gábor politológus szerint politikai és közjogi következménye is lehet a pénteki bizalmi szavazásnak. Az elemző szerint a jelenlegi helyzet legérdekesebb eleme a kormánypártok véleményváltozása.

A szocialisták eddig azt mondták, hogy az önkormányzati választások nem érintik a hatalmi viszonyokat. Most azonban mintha maga a kormányfő demonstrálná, hogy mindaz, amit eddig mondtak, az nem volt teljesen igaz. A választások eredményének akár pénteken is lehet következménye - mondta a Vision Consulting igazgatója az InfoRádióban.

Hozzátette: a bizalmi szavazás alapvető célja annak demonstrálása, hogy a koalíciós tábor még mindig egységes.

Józan számítás szerint a szocialisták és a szabad demokraták meg is szavazzák a bizalmat Gyurcsány Ferencnek - mondta Török Gábor.

A szavazás legfontosabb motivációja, hogy minél hamarabb lezárják a bizalmi kérdést. A dolog azonban kockázatokkal is jár. Ugyanis nem az az egyetlen lehetséges forgatókönyv, hogy a koalíciós képviselők egységesen kiállnak a miniszterelnök mellett, további két lehetséges forgatókönyv is felállítható - jelentette ki.

Az egyik az, hogy Gyurcsány Ferenc ugyan megkapja a többség támogatását, de a kormánypárti képviselők között is lesznek olyanok, akik ellene szavaznak. Ez már azt mutatná, hogy inog a többségi támogatás - vélekedett a szakértő.

Török Gábor szerint nem túl valószínű, de lehetséges forgatókönyv az is, hogy nem lesz meg a többség.

Ennek következtében pedig le kellene mondania a kormányfőnek. Ekkor a köztársasági elnök kezébe kerülne a döntés, neki kellene felkérnie valakit kormányalakításra - tette hozzá.

A politológus azt mondta: a legvalószínűtlenebb az, hogy új választásra kerül sor.

Erre egyrészt nincs szükség, mivel a kormányoldal többsége továbbra is megvan a parlamentben. Másrészt a köztársasági elnök csak azután kezdeményezhetné ezt, ha jelöltjéről 40 napon belül nem döntenek a parlamenti pártok. Azonban még ekkor is fennáll annak a lehetősége, hogy új embert jelöl a posztra - mondta a szakértő.

A pénteki döntésnek azonban lehet egy másik, az MSZP elnöki tisztségével kapcsolatos következménye is Gyurcsány Ferencre nézve.

Sokan a történtek után úgy érezhetik, hogy nem célszerű minden hatalmat egy ember kezébe adni. A pártban ugyanis tradíciója van annak, hogy a két posztot más ember tölti be - mondta Török Gábor.

A politológus felhívta a figyelmet arra, hogy Orbán Viktor Fidesz-elnök már korábban is beszélt arról: ha pártja nyeri az önkormányzati választásokat, el akarja érni Gyurcsány Ferenc távozását.

Azzal a felhívásával, hogy a szocialisták 72 órán belül jelöljenek új miniszterelnököt, különben a Fidesz utcai demonstrációkon fogja követelni a távozását, már ultimátumot intézett a koalíciós pártokhoz - tette hozzá.

Török Gábor szerint ezzel a politikai nyomásgyakorlás már egy erősen megkérdőjelezhető fajtáját választotta a Fidesz elnöke.

"Nem állítom, hogy alkotmányellenes, de feszegeti az alkotmány határait" - tette hozzá.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Wéber Gábor elmondta, ki szorongathatja meg Max Verstappent

Wéber Gábor elmondta, ki szorongathatja meg Max Verstappent

A hétvégi Forma–1-es Miami Nagydíjon is a Red Bull és Max Verstappen a fő esélyes – mondta az InfoRádióban Wéber Gábor. A kommentátor a 2024-es szezon első öt versenyének legfontosabb történéseit is elemezte, valamint kitért arra is, milyen következményei lehetnek annak, hogy Adrian Newey tervezőmérnök 2025-ben már biztosan távozik a vb-címvédő istállótól.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
Békekonferencia lesz a háború lezárásáról, elesett Berdicsi – Híreink az ukrán frontról csütörtökön

Békekonferencia lesz a háború lezárásáról, elesett Berdicsi – Híreink az ukrán frontról csütörtökön

ATACMS típusú nagy hatótávolság rakétákkal lőtte az ukrán haderő Luhanszkot, több tucat orosz katona meghalt. Támadás érte Odesszát, legalább 13 áldozatról tudni, többnyire civilekről. Valószínűleg kilőtt az orosz haderő egy amerikai HIMARS-rendszert. Az orosz haderő tovább nyomul Ocseretinétől nyugatra. Ukrajna szerint 120 összecsapás történt 24 órán belül az orosz alakulatokkal. Svájcban béketárgyalás lesz a háború lezárásáról, de Oroszország nem megy el. Moszkva ma bejelentette: orosz kézre került a donyecki Berdicsi. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború aktualitásaival.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×