eur:
396.29
usd:
367.35
bux:
73550.81
2024. augusztus 1. csütörtök Boglárka
Nyitókép: Facebook/Tankers

Leopárdok Csehországban, Viperák Szlovákiában

A cseh hadsereg további 14 Leopard 2A4 harckocsit és egy Büffel 3 típusú műszaki mentő harckocsit kap Németországtól az Ukrajnának nyújtott katonai segítségnyújtás ellentételezéseként – jelenttette be a cseh védelmi minisztérium. Az Egyesült Államok pedig jelentős kedvezménnyel adna el tizenkét Viper harci helikoptert Szlovákiának, amely korábban Ukrajnának adományozta a MiG-29-es vadászgépeit.

Folytatódik a cseh hadsereg harckocsiparkjának modernizálása. A szerkezetileg elavult szovjet felszerelést új, modern gépekre cserélik, amelyek képesek helytállni a jelenlegi harctéren. A cseh védelmi minisztérium fontos előrelépésnek tartja az új harckocsik érkezését. „Szeretném megköszönni a német félnek, hogy ilyen módon értékeli a brutális orosz agresszióval szembenéző Ukrajnának nyújtott segítségünket” – mondta Jana Černochová cseh védelmi miniszter. A tárca szerint a németeknek az év végéig kell leszállítaniuk az első harckocsit a 14-ből Csehországnak, a többi gépet pedig 2026 elejéig.

A cseh hadsereg 2022-ben és 2023-ban már kapott 14 ugyanilyen harckocsit a németektől, így összesen 28 Leopard 2A4 típusú tankja lesz a hadseregnek, de további harckocsik megvásárlását is tervezik. A Leopardok esetében a védelmi minisztérium már megkezdte az előzetes piaci egyeztetéseket. Emellett tárgyalások folynak a Leopard 2A8 harckocsi legújabb változatának megvásárlásáról is. Ha ez sikerül, akkor Csehország a keretmegállapodás értelmében 61 darabot vásárolhatna Németországtól, és a jövőben még további 16 darabot.

Robert Bielený, a Cseh Fegyveres Erők vezérőrnagya úgy fogalmazott, ez nemcsak a harckocsizó csapatok számára jelent előrelépést, hanem az egész nehézdandár számára is, amelynek felépítése a csehek részéről a NATO kollektív védelme iránti elkötelezettséget is jelent. „Jelentős fejlődés, mivel eltávolodunk a szovjet technológiától, ahol mind a pótalkatrészek gyártásával, mind a módosításokkal vagy a karbantartással gondjaink voltak” – jegyezte meg a vezérőrnagy.

A szlovák hadsereg is fejlesztés előtt áll. A kuchyňai reptérre a múlt héten érkezett meg az első két amerikai F-16-os vadászrepülőgép, melyekből összesen 14-et rendelt Szlovákia.

Az Egyesült Államok emellett jelentős kedvezménnyel adna el tizenkét Viper harci helikoptert Hellfire rakétákkal, melyekért összesen 600 millió dollárt kérne. Az ajánlat azért ilyen előnyös, mivel Szlovákia korábban Ukrajnának adományozta a MiG-29-es vadászgépeit.

A Viper típusú harci helikoptereket még a Heger-kormány idején ajánlották fel az amerikaiak, de az azóta hatalomra került Fico-kormány visszautasította őket, viszont Robert Kaliňák védelmi miniszter márciusban azt mondta, hogy még nem született döntés a Viperek vásárlásáról. A szlovák védelmi minisztérium ugyanakkor újabb harckocsik beszerzését tervezi. A védelmi miniszter ezzel kapcsolatban azonban csak annyit árult el, hogy folyamatban van a piac és a beszerzés lehetséges módjainak elemzése.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Kós Hubert a győzelem után: csak az olimpián lehet olimpiát nyerni

Kós Hubert a győzelem után: csak az olimpián lehet olimpiát nyerni

A 21 éves magyar olimpiai bajnok csak érdekes kék színű nadrágjában tud 1 perc 55 másodperc alatti időt úszni, és azt üzente Kovács Benedeknek, hogy kösse fel a gatyát, és négy év múlva együtt álljanak olimpiai dobogóra - ha egyáltalán marad a 200 m hátnál, mert ez akár Léon Marchand-on is múlhat. A bajnok szólt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.08.02. péntek, 18:00
Nagy Sándor Gyula
Latin-Amerika kutató, a Budapesti Corvinus Egyetem egyetemi tanára
Nap végén jött a fordulat, de így is eséssel zártak az amerikai tőzsdék

Nap végén jött a fordulat, de így is eséssel zártak az amerikai tőzsdék

Alaposan elromlott csütörtökön a részvénypiaci hangulat, a vezető európai részvényindexek több mint 2 százalékot estek, a rossz hangulat pedig átragadt az amerikai piacokra is, ahol főként az elmúlt hónapok ralijában élen járó részvényeket ütötték. A legutóbbi gyenge amerikai makroadat (50 alatti ISM feldolgozóipari beszerzésimenedzser-index) megjelenése után feléledtek az amerikai recesszióval kapcsolatos félelmek, a befektetők azt is elkezdték árazni, hogy az amerikai jegybank túlságosan későn csökkenthet kamatot.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×