eur:
385.31
usd:
354.85
bux:
67866.13
2024. május 22. szerda Júlia, Rita
Andrej Babis cseh államfőjelölt, volt miniszterelnök kampányzáró rendezvényt tart Brnóban 2023. január 9-én. A cseh elnökválasztás első fordulóját január 13-14-én rendezik.
Nyitókép: MTI/EPA/Martin Divisek

Andrej Babis: az illegális migráció rákbetegség, az uniós paktum nem gyógyítja

Az Európai Unió migrációs paktuma váltott ki éles vitát a cseh kormánykoalíció és az ellenzék között. Vít Rakusan szerint senki nem állítja, hogy ezzel megállítják a menekülteket, de ettől még jó eszköz. Andrej Babis szerint annyira nem jó, hogy még rejtett kvótákat is tartalmaz.

Vít Rakusan cseh belügyminiszter a szolidaritás elvét hangsúlyozta, de leszögezte, senki sem állítja azt, hogy az egyezménnyel megállítanák a menekülteket, viszont lehetőséget ad a helyzet megfelelőbb kezelésére, a külső schengeni határok hatékonyabb védelmére, és felgyorsítja a kitoloncolásokat.

„Az egyezmény nem tartalmazza a kötelező áthelyezéseket, népiesen mondva a kvótákat” – nyilatkozta a belügyminiszter. Hozzátette, hogy a migrációs paktumban nincs meghatározva az az összeg, amelyet annak a tagországnak kellene fizetnie, amely nem fogad be migránsokat. Azt állítja, hogy a paktumba bekerült az a cseh javaslat, miszerint azok az államok, amelyek nagyszámú ukrajnai menekültet fogadtak be, szintén a migráció által veszélyeztetett országok közé fognak tartozni. Csehország eddig majdnem 600 ezer ukrán menekültet fogadott be, és közülük mintegy 350 ezren továbbra is az országban tartózkodnak. A cseh kormány ezért azt hangoztatja, hogy a cseheknek nem kell sem migránsokat befogadniuk, sem fizetniük ezért más államoknak.

Andrej Babis volt kormányfő szerint azonban az egyezmény nem jelent megoldást a migrációs problémára, és szerinte rejtett kvótákat tartalmaz. A volt miniszterelnök mozgalma, az ANO úgy látja, hogy a migrációs paktum támogatásával a kormány elárulta a cseh társadalom érdekeit.

„Ez világos meghívás több millió migránsnak azokból az országokból, ahol az életvitel nem összeegyeztethető a mi életvitelünkkel” – jegyezte meg a korábbi miniszterelnök, aki szerint az új egyezmény nemhogy megoldaná, hanem egyenesen támogatja az illegális migrációt. Rákbetegséghez hasonlította az illegális bevándorlást, amely tönkreteszi az európai társadalmat. Andrej Babiš azt mondta, a Fiala-kormány hazudik, amikor azt állítja, hogy az egyezmény nem tartalmazza az afrikai és közel-keleti migránsok kötelező elosztását egyebek mellett Csehországba is.

Egyvalamiben egyetért a kormány és az ellenzék: abban, hogy a migráció jelenleg komoly probléma Európában. Viszont a kormány szerint racionális megoldásokra van szükség az ellenzék által alkalmazott felesleges félelemkeltés helyett. Vít Rakusan közölte, hogy Csehországban nincs valódi ok a migrációtól való félelemre, jelenleg 111 külföldi tartózkodik az ottani befogadó központokban.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Sándor Ildikó: ma már virtuális közösséget is alkotnak a néptánchagyományok ápolói

Sándor Ildikó: ma már virtuális közösséget is alkotnak a néptánchagyományok ápolói

A folklorizmus világát igyekeznek megismerni és megérteni a mindenkori kultúra teremtés szándékával – erről beszélt az Inforádió Aréna című műsorában Sándor Ildikó néprajzkutató, a Hagyományok Háza Közművelődési és tudományos szakcsoportjának vezetője. A műsorban szó esett a verbunkos tánctípusról, ami egy kulturális örökségi elem, a legényközösségek önmegélésének volt az eszköze.

A hajózási szakértő elmondta, miért nem érzékelhette a becsapódást a szállodahajó legénysége

A Magyar Hajózási Országos Szövetség szóvivője szerint a motorcsónak valószínűleg nagy sebességgel haladt, a szállodahajó legénysége pedig nem érzékelte az ütközést, amit alátámaszthat a két jármű tömege közötti különbség is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.22. szerda, 18:00
Vona Gábor
a Második Reformkor Párt elnöke és EP-lista vezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×