eur:
394.08
usd:
368.38
bux:
66376.55
2024. április 25. csütörtök Márk
Nyitókép: Pixabay

Őrizetbe vették Szlovákia volt rendőrfőkapitányát

Őrizetbe vette a szlovák Nemzeti Bűnüldözési Ügynökség Szlovákia volt országos rendőrfőkapitányt. Az elit rendőrök pénteken, a kora reggeli órákban tartóztatták le Tibor Gašpart, aki Robert Fico pártjának, a Smernek a listáján indul a szeptemberi előre hozott parlamenti választáson. Fico ezért azzal vádolta meg Zuzana Čaputová államfőt, hogy részt vett az ellenzék likvidálásában való törekvésben.

A legsúlyosabb bűnesetek felgöngyölítésével foglalkozó szlovák rendőri szerv, a Nemzeti Bűnüldözési Ügynökség – vagyis a NAKA – korrupció gyanújával vette őrizetbe Tibor Gašpar volt országos rendőrfőkapitányt, aki a szeptemberi választáson a kilencedik helyen indul a Smer választási listáján. A történtekről a letartóztatott fia, Pavol Gašpar és Robert Fico, a Smer elnöke tájékoztatott a közösségi médiában. A hírt az aktuality.sk portál is megerősítette, az információt pedig két független forrás is alátámasztotta. Jana Tökölyová, a főügyészség szóvivője csupán annyit közölt, hogy az ügyet, a Speciális Ügyészi Hivatal ügyésze felügyeli, jelenleg folyik a rendőrségi vizsgálat, ezért bővebb tájékoztatást nem adhat.

Robert Fico a Nemzeti Bűnüldözési Ügynökség és a Speciális Ügyészi Hivatal kétségbeesett lépésének és őrültségnek nevezte Tibor Gašpar őrizetbe vételét. „Nincs más oka annak, hogy ilyen támadást intéznek a legerősebb ellenzéki politikai párt ellen, mint hogy kárt okozzanak a Smernek, és bosszút álljanak Tibor Gašparon, mert szorgalmasan dolgozott azon, hogy leleplezze a NAKA és az Speciális Ügyészi Hivatal piszkos ügyeit” – írta Robert Fico a Facebookon. Szerinte

ez durva beavatkozás a szeptemberi parlamenti választás menetébe.

Robert Fico emellett azt állítja, hogy Zuzana Čaputová köztársasági elnök előre tudott Tibor Gašpar őrizetbe vételéről. Meggyőződése, hogy a NAKA nem vehette volna őrizetbe a volt országos rendőrfőkapitányt az államfő beleegyezése nélkül, illetve anélkül, hogy a belügyminisztériumban felvilágosították volna róla Ódor Lajos miniszterelnököt. Robert Fico szerint a NAKA és a Speciális Ügyészi Hivatal az ellenzék felszámolásának politikai feladatát szolgálja.

Az államfő válasza nem váratott sokáig. Zuzana Čaputová tagadja azokat az állításokat, melyek szerint előre tudott volna, illetve engedélyt adott volna bármilyen rendőrségi akcióra.

Azt, hogy részt venne az ellenzék likvidálásában való törekvésben, a Smer elnöke által kitalált hazugságának tartja.

Azt mondta, megérti, hogy Fico számára elképzelhetetlen, hogy a rendőrség politikai irányítás, illetve az egyes ügyekbe való beavatkozás nélkül működjön. Čaputová hozzátette, hogy minden demokratikus államban kényes ügynek számít az ellenzék képviselői ellen irányuló eljárás, ami különféle reakciókat szülhet. „Annál inkább szükségesebb, hogy a rendőrség ezeket a lépéseket a törvény által megengedett keretek között magyarázza el a nyilvánosságnak” – nyomatékosította az államfő.

A volt rendőrfőkapitány letartóztatása korrupciós bűncselekményhez kapcsolódhat, az előzetes információk szerint Tibor Gašparon kívül egy másik személyt is őrizetbe vettek.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

A platform jelenleg a legnépszerűbb a fiatalok körében, és amellett, hogy rengeteg időt töltenek el rajta, a megjelenő tartalmak jelentős befolyással vannak a felhasználókra politikailag is. A meghozott törvény arra kényszeríti a kínai vállalatot, hogy amerikai kézbe adja tengerentúli leányvállalatát, ám az államvezetés úgy is dönthet, hogy titkos technológiává nyilvánítja az algoritmust, így viszont 170 millió felhasználó maradhat hoppon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Reggel az ázsiai tőzsdéken kedvező hangulatban telt a kereskedés, ezt követően azonban Európában és Amerikában is elfogyott a lendület délutánra a tőzsdéken. Az üzemanyagárakról szóló bejelentést követően is erős a Mol, az olajcég árfolyama  2 százalékos pluszban zárt. Amerikában kis mértékű, vegyes irányú elmozdulás volt látható. Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×