eur:
393.16
usd:
368.4
bux:
66115.42
2024. április 18. csütörtök Andrea, Ilma
Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök zárt ajtós kormányülésre érkezik Varsóban 2022. november 15-én, miután két ember életét vesztette az ukrán határhoz közeli Przewodów faluban azt követően, hogy sajtóhírek szerint két orosz rakéta csapódott egy gabonasilóba. Piotr Müller lengyel kormányszóvivő a Nemzetbiztonsági és Védelmi Bizottság rendkívüli ülése után bejelentette, a robbanás kapcsán Varsó növeli egyes katonai alakulatok és a rendvédelmi erők készültségét. Az orosz védelmi minisztérium szerint provokációnak minősülnek azok a lengyel médiajelentések, amelyek szerint orosz rakéták csapódtak volna be lengyel területen. A NATO figyelemmel kíséri a fejleményeket és egyeztet a szövetséges tagországokkal.
Nyitókép: MTI/EPA/PAP/Leszek Szymasnki

Reakciók a lengyelországi rakétatámadásra

A Lengyelországban felrobbant rakéta miatt szerdán rendkívüli tanácskozást tartanak a NATO vezetői és nemzetközi vezetők is. Egy amerikai biztonsági forrás azt állította, hogy két embert ölt meg egy lengyel farmon egy vélhetően orosz rakéta. Moszkva hevesen tagadta az állítást.

Vajon ez sokkoló eszkalációhoz vezet? A 8 hónapja tartó ukrajnai háborúban először történt fegyveres incidens egy NATO állam – Lengyelország – területén, ahol az óvatos megfogalmazás szerint „egy orosz gyártmányú rakéta” robbant fel, két ember halálát okozva. Mindez olyan aggodalmakat váltott ki, hogy a konfliktus átterjedhet az ukrán határokon túlra.

A robbanás egy az ukrán határtól hat kilométerre lévő faluban, Przewodowban következett be, kedd délután. Egy magát megnevezni nem kívánó lakos elmondta, hogy a két áldozat férfi volt, akik egy gabonaüzem közelében tartózkodtak.

Míg Lengyelországban összehívták az ország biztonsági tanácsát, az Egyesült Államok és nyugati szövetségesei közölték, hogy vizsgálatot folytatnak, de nem tudták megerősíteni azt a jelentést, amely szerint eltévedt orosz rakéta csapódott be a faluban.

Az orosz védelmi minisztérium tagadta, hogy ez történt volna és a jelentéseket "szándékos provokációnak nevezte, amelynek célja a helyzet eszkalálása". Hozzátette: "Az ukrán–lengyel határ közelében lévő célpontokra nem mértek csapást orosz megsemmisítő eszközökkel".

A vitatott eset felveti a kérdést, hogy a NATO aktiválja-e közös védelemről szóló 5. cikkelyt

– amely szerint, ha egyik tagját támadás éri, az olyan, mintha mindenkit támadás ért volna. Amiből az következne, hogy a szövetség kollektív választ adna Moszkvának – ha bebizonyosodna a szándékos orosz támadás ténye.

Két európai diplomata elmondta, hogy Lengyelország nem a szerződés 5., hanem a 4., a NATO-tagok közötti sürgős konzultációra vonatkozó cikkelye alapján kért találkozót a szövetségesekkel. Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök emellett közölte: Lengyelország emelte egyes katonai egységek készenlétét is.

„Azok, akik a NATO 5. cikkely aktiválását akarják, nem értik a NATO-t és nem kell őket komolyan venni.

Oroszország vesztésre áll, és hacsak ez nem volt szándékos támadás, nyugalomra van szükség” – írta Elaine Luria amerikai kongresszusi képviselő.

Maga Biden elnök, aki a G20-as csoport Bali csúcstalálkozóján tartózkodik, összehívta a nemzetközi vezetők találkozóját az ügyben.

Annak ellenére, hogy Varsó Oroszország egyik leghangosabb bírálója, lengyel tisztviselők visszafogottan nyilatkoztak. Morawiecki nyugalomra szólított fel minden lengyelt,

Andrzej Duda elnök pedig azt mondta: nincs konkrét bizonyíték arra, hogy ki lőtte ki a rakétát és hogy ez egy egyszeri incidens volt.

Az AP hírügynökség korábban egy magas rangú amerikai hírszerzési tisztviselőt idézett, aki szerint a robbanást a Lengyelországba behatolt orosz rakéták okozták. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök kész tényként kezelte Moszkva felelősségét, azt mondta: veszély fenyegeti a kollektív védelmet és választ sürgetett. Szakértők felvetették, hogy egy opció szerint a NATO fokozhatja a lengyel légtér védelmét, úgy hogy első ízben a nyugat-ukrajnai légteret is védené. Ezzel azonban közvetlenül konfliktusba keveredhetne Oroszországgal.

Az incidens azután történt, hogy Moszkva kedden rekordszámú rakétát lőtt ki ukrán városokra, így a fővárosra, Kijevre is, ahol két lakóházat ért találat. Néhány találat érte Lvivet is, amely kevesebb mint 80 kilométerre van a lengyel határtól.

(Nyitóképünkön Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök zárt ajtós kormányülésre érkezik Varsóban 2022. november 15-én, miután két ember életét vesztette az ukrán határhoz közeli Przewodów faluban azt követően, hogy sajtóhírek szerint két orosz rakéta csapódott egy gabonasilóba.)

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Vágujhelyi Ferenc az Arénában: mostantól azonnal fellép a NAV az önrevízióval visszaélők ellen

Az önrevízióval visszaélők csalárd gazdálkodása miatt versenyelőnyre tesznek szert a becsületes gazdálkodókkal szemben, és ezt nem tudjuk megengedni – mondta Vágujhelyi Ferenc, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal elnöke. Az InfoRádió Aréna című műsorában beszélt az szja-bevalllásokról, az eÁFA-rendszer előnyeiről, az idén kiemelten ellenőrzött területekről és arról is, hogy az adóhatósági büntetés miért hatékonyabb, mint a büntetőeljárási szankció.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.18. csütörtök, 18:00
Dobrev Klára
árnyék-miniszterelnök, a DK-MSZP-Párbeszéd EP listavezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×