eur:
393.78
usd:
365.21
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta
A polgári védelem egyik tagja fegyverét tartja járőrözés közben Kijevben 2022. február 27-én. Vlagyimir Putyin orosz elnök február 24-én rendelte el katonai művelet végrehajtását a Donyec-medencében, leszögezve, hogy Oroszország tervei között nem szerepel Ukrajna megszállása, ugyanakkor törekedni fog az ország demilitarizálására. Az orosz erők mindazonáltal Ukrajna más térségei, így a főváros ellen is hadműveletet folytatnak, és támadást indítottak a Moszkva-barát szakadárok is az általuk ellenőrzött kelet-ukrajnai területeken. Az ukrán vezetés hadiállapotot vezetett be. A felek halálos áldozatokról és sebesültekről is beszámoltak. A nemzetközi közösség sorra jelent be büntetőintézkedéseket Moszkva ellen.
Nyitókép: MTI/AP/Efrem Lukackij

Cseh nehézfegyverzet érkezik Kijevbe

A cseh kormány úgy döntött, hogy újabb fegyverszállítmánnyal segít Ukrajnának. Szombaton gépfegyverek, vasárnap már nehézfegyverzet szállításáról döntött a kabinet, amely szerint csakis fegyverekkel és szankciókkal lehet megállítani Vlagyimir Putyin orosz elnököt, békegalambbal nem. Szlovákia ugyancsak katonai felszereléssel támogatja a háború sújtotta Ukrajnát.

Részletekbe a Fiala-kormány védelmi minisztere, Jana Černochová biztonsági okokra hivatkozva nem bocsátkozott, de azt elárulta, hogy nem könnyűfegyverekről van szó. A tárcavezető kiegészítésképp annyit közölt, hogy a második szállítmány értéke meghaladja a 400 millió cseh koronát. A kabinet információi szerint az első fegyverszállítmány már a hétvégén megérkezett Ukrajnába. Az első a másodiknál kisebb, mintegy 188 millió korona értékű, és géppuskákat, gépkarabélyokat, egyéb kézifegyvereket és a hozzájuk tartozó lőszert tartalmazott.

Csehország azonban már a háború kirobbanása előtt, még február elején segédkezett Ukrajna felfegyverzésében. Akkor mintegy 4 ezer tarackágyú-lövedéket adományozott a cseh védelmi minisztérium az ukránoknak. Miloš Zeman cseh államfő akkor mindezt nehezményezte, és azt mondta, hogy ő üzletemberként pénzért értékesítette volna a lövedékeket, ám azt is elmondta, érti, hogy meg akartak szabadulni azoktól a lövedékektől, mert azok olyan ágyúkba használatosak, amelyeket rövidesen a cseh hadsereg kivon a forgalomból.

Petr Fiala miniszterelnök a most küldött fegyverszállítmányról viszont azt mondta, hogy

azt az ukrán kérésnek megfelelően állították össze.

A kormányfő szombaton telefonon egyeztetett Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel, aki konkrétan megnevezte, milyen haditechnikára van szüksége katonáinak. Fiala úgy fogalmazott, megtett minden lépést, hogy megállapítsa, képesek-e a kért fegyvereket leszállítani Ukrajnának, és megállapította, hogy igen.

„A listát az összes NATO-ország megkapta. Most azonban szorít az idő, Zelenszkij ezért fordult hozzánk. Mi ezt órákon belül tudjuk szállítani” – magyarázta a helyzetet a cseh miniszterelnök, de egyéb részletet nem fűzött hozzá.

Jana Černochová védelmi miniszter az orosz titkosszolgálatok miatt ugyancsak nem árult el többet a fegyverszállításról. Azt mondta, nem azért, mert kerülnék a nyilvánosságot, de

virággal a hajban és békegalambbal nem lehet megállítani Vlagyimir Putyint, csakis fegyverekkel és szankciókkal.

Szlovákia ugyancsak katonai felszereléssel támogatja az ukránokat. A szlovák kormány szombaton előbb 11 millió, vasárnap pedig újabb 4,5 millió euró értékű lőszer és üzemanyag adományozását hagyta jóvá keleti szomszédja számára. Eduard Heger miniszterelnök, aki cseh kollégájához hasonlóan szintén telefonon beszélt Volodimir Zelenszkijjel, elmondta: az ukrán elnök arról tájékoztatta őt, hogy kezdenek kifogyni a lőszerből. Pozsony ezért 10 millió liter gázolaj, 2,4 millió liter repülőbenzin és 12 ezer darab 120 milliméteres lőszer formájában nyújt segítséget.

Andrej Doležal szlovák közlekedésügyi miniszter bejelentette, hogy hétfőtől Szlovákia is lezárja légterét az Orosz Föderáció állami és magántulajdonú repülőgépei előtt. A tiltás nem vonatkozik a humanitárius szállítmányozási és mentési céllal közlekedő gépekre, valamint a szlovák hatóságok által átrepülési engedéllyel rendelkező, a hazájukba visszatérőket szállító gépekre, továbbá a kényszerleszállásokra.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
„Ne bántsuk már tanulással a gyereket” – pszichológus a tavaszi szünetről

„Ne bántsuk már tanulással a gyereket” – pszichológus a tavaszi szünetről

Játék a szabadban, sok mozgás, esténként társasjáték, ébredés csörgőóra nélkül, nyugodt reggelik és lazább időbeosztás – ezt javasolja a szülőknek a tavaszi szünet idejére a gyermekpszichológus. Gyarmati Éva szerint a tananyag pótlásának nem ez az ideje, a tankönyvek csak a szünet utolsó délutánján kerüljenek elő.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×