eur:
392.6
usd:
366.14
bux:
66741.37
2024. április 25. csütörtök Márk
2003. szeptember 17-én a londoni parlament előtt készített kép David Amess brit konzervatív képviselőről, akit késes támadás ért a kelet-angliai Leigh-on-Sea-ben tartott képviselői fogadóórája közben, 2021. október 15-én. A feltételezett tettest őrizetbe vették.
Nyitókép: MTI/AP/PA/John Stillwell

Egy programnak ki kellett volna szűrnie a brit képviselő vélt gyilkosát

Már hét éve bevonták egy intenzív programba, amelynek célja a radikalizálódott fiatalok „átnevelése” volt. Az ügyét azonban lezárták. Sajtójelentések szerint a fiatalember képviselőt akart ölni és véletlenszerűen választhatta ki áldozatát

A szomáliai származású, de britként felnőtt Ali Harbi Alit már 2014-ben bevonták a a szélsőséges ideológiák által veszélyeztetettek számára létrehozott programba. Először a Prevent (Megelőzés) nevű programot ajánlották fel neki - ennek célja, hogy elfordítsa a fiatalokat az erőszak támogatásától. Ali ekkor még tizenéves volt.

A szakemberek úgy látták, hogy többet kell vele foglalkozni, és az intenzívebb, Channel nevű programba utalták be. Ezért már egy olyan bizottság felel, amelynek szakértői kifejezetten a deradikalizációval foglalkoznak, hogy nehogy a sérülékeny fiatalok terrorcselekményekre adják a fejüket.

Mindkét program önkéntes, és az illető nem kerül hátrányba, ha kiderül, hogy részt vett benne, és nem éri retorzió, ha nemet mondott rá.

Ali egy hónapot töltött a Channel programban, majd 7 évvel később a gyanú szerint halálra szurkálta a választókörzetében fogadóórát tartó Sir David Amess konzervatív képviselőt.

Mindez – sokadszorra – kérdéseket vet fel arról, hogy

mennyire hatékony a potenciális terroristák kiszűrését célzó brit stratégia.

A The Guardian című lap megjegyezte, hogy Ali azok között volt, „akik fokozott aggodalmat keltettek, de végül mégis úgy találták, hogy „nem jelentett terrorfenyegetést, ezért lezárták az aktáját”.

A lap hozzátette, hogy tavaly 6200 fiatalt utaltak be az enyhébb Prevent és 1400-at az intenzívebb Channel programba.

A Telegraph című lap közben úgy értesült, hogy

Ali „politikust akart ölni”,

és nem valamilyen konkrét ok miatt választotta ki a kisvárosi konzervatív honatyát. A lap szerint azért minősíthették terrortámadássá a tettét, mert a szemtanúk látták, hogy a késelés után használta a telefonját – esetleg azért, hogy valamely szervezet nevében magára vállalja a támadást.

A rendőrök most azt próbálják kideríteni, kapcsolatban állt-e a fiatalember valakivel a pénteki támadás előtt, vagy „magányos farkas” volt és akciója nem sok tervezést igénylő primitív tett lehetett-e. Utóbbival az a gond, hogy

az ilyen támadásokat szinte lehetetlen kivédeni.

A nyomozók szerint – állítja a The Telegraph – nem játszott közre az, hogy Amess hithű katolikus volt és az sem, hogy a más Öböl-országok által egy ideig ellenségként kezelt Katarral kapcsolatban lévő parlamenti csoport vezetője volt, hanem csak az, hogy Alinak nála sikerült időpontot kapnia.

Ali apja korábban szomáliai kormányilletékes volt, és határozottan bírálta a terrorszervezeteket, ezért is sokkolta a fiával kapcsolatos hír.

Címlapról ajánljuk
Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt

Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt

Megszűnik az igazságügyi miniszteri ellenjegyzés a kegyelmi ügyekben, viszont kiskorúkat érintő ügyekben nem lehet majd kegyelmet adni – jelentette be a Kormányinfón Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Két további kérdésben is módosul az alaptörvény. Május 8-én Budapestre látogat a kínai elnök.

Orbán Viktor: idén lezárhatjuk a nyugati civilizáció egy dicstelen korszakát

Megkezdődött a Millenárison a Konzervatív Politikai Akció Konferenciája (CPAC Hungary), a kétnapos rendezvény megnyitóján a miniszterelnök is beszédet mondott. Úgy látja, a progresszív liberális szellem rosszabbá tette a világot, háborúkat szított, el akarta pusztítani a nemzeteket. Szerinte e szellem hívei ugyanúgy építik ki a hatalmukat, mint annak idején a kommunisták, a folyamatot öt pontba szedte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×