eur:
394.15
usd:
364.99
bux:
65490.4
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna
Nyitókép: Pexels.com

Halálra késeltek egy brexitpárti brit parlamenti képviselőt

A sokkoló eset akkor történt, amikor a 69 éves konzervatív honatya fogadóórát tartott. A rendőrök egy 25 éves fiatalt vettek őrizetbe.

Sokkoló hír rázta meg az álmos angol tengerparti település, Leigh-on-Sea lakosait pénteken: a helyi metodista templomban tartott fogadóórán több késszúrással megölték a körzet konzervatív parlamenti képviselőjét, Sir David Amesst.

Az első híradások szerint nem volt világos, hogy terrortámadás történt-e vagy sem. Essex grófság rendőrsége – itt található a település – egy 25 éves fiatalembert vett őrizetbe, nem sokkal péntek dél után.

A megtámadott képviselő ekkor még életben volt, próbálták megmenteni, de a helyszínen meghalt.

A rendőrök elmondták azt is, hogy mást nem keresnek az incidenssel kapcsolatban.

Sir David korábban felszólalt az antiszociális magatartást és az egyes brit városokban elharapózott késelések miatt.

A képviselő, aki ötgyermekes családapa volt, a brexit határozott támogatója volt, miközben ellenezte az LMBTQ-jogok kiterjesztését, és az egyneműek házasságát.

A késelés után három mentő és több rendőrkocsi is a helyszínre érkezett. Az eset nyomán a brit Konzervatív Párt és a munkáspárti ellenzék képviselői is részvétüket nyilvánították.

Az eset öt évvel követ egy hasonló gyilkosságot, csak akkor épp „a másik oldal” egyik képviselője volt az áldozat. Jo Cox munkáspárti képviselőt is választókörzeti irodája közelében gyilkolta meg egy férfi – egy héttel az emlékezetes brexitnépszavazás előtt. Cox a brit kilépés határozott ellenzője volt, míg az őt több késszúrással megölő és azóta elítélt Thomas Mairt, a fehér felsőbbrendűség híveként írta le a rá életfogytiglant kiszabó bíró.

Ezt megelőzően az Ír Köztársasági Hadsereg emberei öltek meg egy brit parlamenti képviselőt 1990-ben.

Az időközben létrehozott Jo Cox Alapítvány is megdöbbenésének adott hangot a mostani támadás nyomán – mert ismét a választókörzetében a polgárokkal találkozó képviselőt öltek meg.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.28. csütörtök, 18:00
Havasi Katalin
a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×