eur:
392.91
usd:
366.44
bux:
66129.26
2024. április 26. péntek Ervin
Robert Fico, az Irány - Szociáldemokrácia (Smer-SD) párt vezetője sajtótájékoztatót tart Pozsonyban 2020. március 1-jén. Fico pártja 18,29 százalékkal második helyet szerzett.
Nyitókép: MTI/EPA/Martin Divisek

Előre hozott választásokat akar Szlovákia korábbi miniszterelnöke

Robert Fico korábbi háromszoros szlovák kormányfő, jelenleg az ellenzékben politizáló Smer párt elnöke szerint az Igor Matovič vezette kormánykoalíció megszegte a választások előtt a migrációs politikával kapcsolatban tett ígéreteit, miután olyan személyt nevezett ki a migrációs hivatal élére, aki korábban a Soros György által támogatott Nyílt Társadalom Alapítvány vezetője volt. Fico most egy előre hozott választások kikényszerítését célzó népszavazásért gyűjt aláírásokat.

A szlovák belügyminisztérium felügyelete alá tartozó migrációs hivatalt hétfőtől Ján Orlovský irányítja. Az őt kinevező Vendelín Leitner belügyi államtitkár a tasr állami hírügynökségnek úgy nyilatkozott, hogy a migráció kérdése számos kihívást, de olyan lehetőségeket is magával hoz, amelyeket eddig csak kis mértékben használtak ki. „A hivatal új vezetése azonosítani fogja ezeket a lehetőségeket, és az állammal, az önkormányzatokkal, valamint a civil szektorral együttműködve hozzájárul a társadalmi feszültségek csökkentéséhez a jelenlegi nehéz helyzetben itthon és külföldön” – jegyezte meg az migrációs hivatal új igazgatóját kinevező belügyi államtitkár.

A hivatalt hétfőtől irányító Ján Orlovský pedig úgy fogalmazott, „fontos, hogy a szlovák állampolgárok és a külföldiek együttélése a kölcsönös megértés és a tolerancia szellemében történjen, és hogy mindenki számára megelégedést nyújtson, aki az ország területén él”.

Szlovákia korábbi háromszoros miniszterelnöke, jelenleg az ellenzék padsoraiban ülő Robert Fico határozottan elutasította Orlovský kinevezését. Fico korábbi kormánya ugyanis az illegális bevándorlást egyértelműen elutasító álláspontot képviselt. A Smer elnöke szerint az új hivatalvezető kinevezése új irányba viszi Szlovákia migrációs politikáját, és ellentétben áll az ország érdekeivel. Ennek kapcsán utalt arra, hogy a pozsonyi parlament 2015-ben olyan határozatot fogadott el, mely szerint Szlovákia soha nem fogadhatja el a bevándorlók letelepítését célzó kötelező kvótákat. „A négypárti koalíció megszegte a választások előtt a migrációs politikával kapcsolatban tett ígéreteit” – szögezte le Robert Fico, aki most Boris Kollár házelnök és Richard Sulík kormányfőhelyettes véleményére vár, mert tavaly a február végi választások előtt még mindketten elutasították a kötelező kvótákat.

Robert Fico azt is jelezte, hogy pártja, a Smer támogatni fogja a másik ellenzéki párt, a Hlas javaslatát, amely a jelenlegi választási időszak lerövidítéséről szól. Hozzátette, mivel a másik exkormányfő, Peter Pellegrini köré csoportosuló egykori Smer-es képviselők által beterjesztett törvényjavaslat aligha kap többséget a parlamentben, ezért folytatni fogják annak a petíciónak az előkészületeit, amellyel egy előre hozott választások kikényszerítését célzó népszavazást akarnak kiíratni. Ehhez legkevesebb 350 ezer aláírást kell összegyűjteniük Ficoéknak.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Gazdasági elemzők az Arénában: a „másnaposság” után hamarosan dinamikus pályára állhat a magyar gazdaság

Gazdasági elemzők az Arénában: a „másnaposság” után hamarosan dinamikus pályára állhat a magyar gazdaság

Nagyjából a Magyar Nemzeti Bank várakozásainak megfelelő adatokat vár idén a magyar gazdaságtól Isépy Tamás, a Századvég makrogazdasági üzletágvezetője és Madár István, a Portfolio vezető makrogazdasági elemzője. Úgy vélik, az elmúlt időszak gazdasági válságainak egyik legfőbb tapasztalata, hogy sokkal több váratlan helyzetre kell felkészülnie a világnak.

Bóka János az Arénában: igazodás vagy újraegyesítés, ez az unió nagy kérdése

Mi az Európai Uniót egy szerződéses alapokon nyugvó szabályrendszerre épülő együttműködésnek tekintjük, ebbe az állandó közös hitelfelvétel, a közös eladósodás, a fiskális föderalizmus nem fér bele – mondta Bóka János az InfoRádió Aréna című műsorában. Az európai uniós ügyekért felelős miniszter beszélt az EP-választás tétéjéről, az unió jövőjéről és az EU-tagság húszéves mérlegéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
Gigantikus amerikai fegyvercsomag készül Ukrajnának, hátrébb vonják az Abrams tankokat a frontról – Háborús híreink pénteken

Gigantikus amerikai fegyvercsomag készül Ukrajnának, hátrébb vonják az Abrams tankokat a frontról – Háborús híreink pénteken

A Politico értesülései szerint az Egyesült Államok pénteken egy 6 milliárd dolláros fegyvercsomagot jelenthet be Ukrajnának a nemrég elfogadott 60,8 milliárd dolláros keretből. A csomag tartalmaz majd Patriot légvédelmi rakétákat, tüzérségi lőszert, drónokat, drón elleni fegyvereket, illetve levegő-levegő rakétákat vadászgépekhez. Az AP két amerikai forrásra hivatkozva arról ír, hogy az ukránok hátrébb vonták a frontvonalról az amerikai Abrams tankokat, mivel az orosz drónok könnyen észreveszik és megtámadják őket.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×