INFORÁDIÓ
2021. április 22. csütörtök
Csilla, Noémi

szlovákia

előre hozott választás

robert fico

migráció

Robert Fico, az Irány - Szociáldemokrácia (Smer-SD) párt vezetője sajtótájékoztatót tart Pozsonyban 2020. március 1-jén. Fico pártja 18,29 százalékkal második helyet szerzett.

Előre hozott választásokat akar Szlovákia korábbi miniszterelnöke

Robert Fico korábbi háromszoros szlovák kormányfő, jelenleg az ellenzékben politizáló Smer párt elnöke szerint az Igor Matovič vezette kormánykoalíció megszegte a választások előtt a migrációs politikával kapcsolatban tett ígéreteit, miután olyan személyt nevezett ki a migrációs hivatal élére, aki korábban a Soros György által támogatott Nyílt Társadalom Alapítvány vezetője volt. Fico most egy előre hozott választások kikényszerítését célzó népszavazásért gyűjt aláírásokat.

A szlovák belügyminisztérium felügyelete alá tartozó migrációs hivatalt hétfőtől Ján Orlovský irányítja. Az őt kinevező Vendelín Leitner belügyi államtitkár a tasr állami hírügynökségnek úgy nyilatkozott, hogy a migráció kérdése számos kihívást, de olyan lehetőségeket is magával hoz, amelyeket eddig csak kis mértékben használtak ki. „A hivatal új vezetése azonosítani fogja ezeket a lehetőségeket, és az állammal, az önkormányzatokkal, valamint a civil szektorral együttműködve hozzájárul a társadalmi feszültségek csökkentéséhez a jelenlegi nehéz helyzetben itthon és külföldön” – jegyezte meg az migrációs hivatal új igazgatóját kinevező belügyi államtitkár.

A hivatalt hétfőtől irányító Ján Orlovský pedig úgy fogalmazott, „fontos, hogy a szlovák állampolgárok és a külföldiek együttélése a kölcsönös megértés és a tolerancia szellemében történjen, és hogy mindenki számára megelégedést nyújtson, aki az ország területén él”.

Szlovákia korábbi háromszoros miniszterelnöke, jelenleg az ellenzék padsoraiban ülő Robert Fico határozottan elutasította Orlovský kinevezését. Fico korábbi kormánya ugyanis az illegális bevándorlást egyértelműen elutasító álláspontot képviselt. A Smer elnöke szerint az új hivatalvezető kinevezése új irányba viszi Szlovákia migrációs politikáját, és ellentétben áll az ország érdekeivel. Ennek kapcsán utalt arra, hogy a pozsonyi parlament 2015-ben olyan határozatot fogadott el, mely szerint Szlovákia soha nem fogadhatja el a bevándorlók letelepítését célzó kötelező kvótákat. „A négypárti koalíció megszegte a választások előtt a migrációs politikával kapcsolatban tett ígéreteit” – szögezte le Robert Fico, aki most Boris Kollár házelnök és Richard Sulík kormányfőhelyettes véleményére vár, mert tavaly a február végi választások előtt még mindketten elutasították a kötelező kvótákat.

Robert Fico azt is jelezte, hogy pártja, a Smer támogatni fogja a másik ellenzéki párt, a Hlas javaslatát, amely a jelenlegi választási időszak lerövidítéséről szól. Hozzátette, mivel a másik exkormányfő, Peter Pellegrini köré csoportosuló egykori Smer-es képviselők által beterjesztett törvényjavaslat aligha kap többséget a parlamentben, ezért folytatni fogják annak a petíciónak az előkészületeit, amellyel egy előre hozott választások kikényszerítését célzó népszavazást akarnak kiíratni. Ehhez legkevesebb 350 ezer aláírást kell összegyűjteniük Ficoéknak.

Nyitókép: MTI/EPA/Martin Divisek

Kapcsolódó hang

Előre hozott választásokat akar Szlovákia korábbi miniszterelnöke
 
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018