eur:
392.25
usd:
366.04
bux:
66786.28
2024. április 26. péntek Ervin
Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke fogadja Boris Johnson brit miniszterelnököt a bizottság brüsszeli épületében 2020. december 9-én. A két vezető az Európai Unióból kilépő Nagy-Britannia és az EU jövőbeli kétoldalú kapcsolatrendszeréről tárgyal.
Nyitókép: MTI/EPA pool/Olivier Hoslet

Mivel lesz a britek élete rosszabb a brexittel?

A brit átlagpolgár számára most kezd világossá válni, mivel jár majd a brexit és az egyre inkább fenyegető alku nélküli kilépés: drágulhat az élelmiszer és nehezebbé válik az utazás az Európai Unió országaiba.

Egyre kisebb a valószínűsége, hogy Nagy-Britannia szabadkereskedelmi egyezményt kössön az Európai Unióval a kiválását követő átmeneti időszak, azaz az év végére.

Ursula von der Leyen EU-bizottsági elnök pénteken borúlátóan nyilatkozott a megegyezés esélyéről. Előtte pedig Boris Johnson brit miniszterelnök mondta azt, hogy elfogadhatatlan az Unió jelenlegi tárgyalási pozíciója.

De közben a brit polgárok és a Nagy-Britanniában élő uniós állampolgárok is szembesülhetnek azzal, hogy nehezebb lesz az élet.

A Tesco élelmiszer-áruházlánc vezetője, John Allan például megerősítette, hogy drágulhatnak egyes élelmiszerek, néhány dolog jelentős mértékben. Úgy tűnik a briteknek még inkább át kell szokniuk a hazai termelésű cheddar sajtra, mert ha jönnek a vámok, akkor például

a francia sajtok 40 százalékkal lehetnek drágábbak.

Allan egy interjúban arról beszélt, hogy átlagban 3-5 százalékkal drágulhat az élelmiszer.

Emellett pedig ideiglenes hiány is felléphet, például gyorsan romló élelmiszerekből. A többi fajtából a Tesco megkezdte a felhalmozást és az év vége előtt megnövelte az EU-ból történő importot – mondta.

Csütörtökön jött az újabb sokk: az EU harmadik országként fogja kezelni a briteket, és a Covid-rendelkezések miatt egy ideig nem fogja beengedni a szigetországból érkező turistákat,

igaz, ez a brit földön élő EU-s állampolgárokra nem vonatkozik.

Az viszont igen, hogyha nekik is brit jogosítványuk és autójuk van, akkor nemzetközi jogosítványra és zöld kártyára is szükségük lesz, ha kocsival akarnak a kontinensre látogatni.

Ha pedig háziállatuk van, akkor a korábbi, akadálymentes „háziállat útlevéllel” már nem vihetik magukkal a kedvencüket és helyette hónapokkal korábban el kell kezdeniük beszerezni a szükséges engedélyt.

A nagy-britanniai magyaroknak maradhat az EU-s egészségügyi kártya

Emellett – bizonyos kivételektől eltekintve – érvényét veszti az Unióban való ingyenes orvosi ellátást biztosító Európai Egészségbiztosítási kártya. Így a brit állampolgároknak olyan utazási biztosításra is szükségük lesz, ami magában foglalja a lehetséges orvosi kezelést. A londoni kormány honlapja szerint ugyanakkor a brit földön élő uniós polgárok továbbra is jogosultak lesznek a kártyára és ezért „a megfelelő időpontban folyamodhatnak majd” – az azonban egyelőre nem világos, hogy mikor.

Kis öröm lehet az ürömben, hogy ha összejön az európai utazás, akkor nem ugrik meg a mobiltelefon-számla. Bár megszűnik a garancia az EU területén történő ingyenes barangolásról, a nagyobb brit mobilcégek azt ígérik, nem vezetnek be külföldi tarifát az Unió területén bonyolított hívásokra és adatforgalomra.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Titokzatos nagy vásárlás előtt az OTP

Az OTP Bank tavaly minden korábbi eredményét felülmúlta, a megkezdett építkezést és terjeszkedést a következő években is folytatja - mondta pénteken Budapesten, a társaság éves közgyűlésén az OTP Bank elnök-vezérigazgatója.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
Gigantikus amerikai fegyvercsomag készül Ukrajnának, hátrébb vonják az Abrams tankokat a frontról – Háborús híreink pénteken

Gigantikus amerikai fegyvercsomag készül Ukrajnának, hátrébb vonják az Abrams tankokat a frontról – Háborús híreink pénteken

A Politico értesülései szerint az Egyesült Államok pénteken egy 6 milliárd dolláros fegyvercsomagot jelenthet be Ukrajnának a nemrég elfogadott 60,8 milliárd dolláros keretből. A csomag tartalmaz majd Patriot légvédelmi rakétákat, tüzérségi lőszert, drónokat, drón elleni fegyvereket, illetve levegő-levegő rakétákat vadászgépekhez. Az AP két amerikai forrásra hivatkozva arról ír, hogy az ukránok hátrébb vonták a frontvonalról az amerikai Abrams tankokat, mivel az orosz drónok könnyen észreveszik és megtámadják őket.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×