eur:
395.74
usd:
371.98
bux:
65674.41
2024. április 19. péntek Emma
Nyitókép: Pixabay.com

Egymásnak esnek migránsügyben az európai ellenérdekeltek

Ismét csatatérré alakulhat az Európai Unió belügyminisztereinek hétfőn kezdődő brüsszeli ülése, melyen minden bizonnyal újra asztalra kerülnek a migrációs kérdések. Németország a bevándorlók újraelosztási rendszere mellett érvel, cseh szomszédaik ugyanakkor hallani sem akarnak a kvóták felújításának ötletéről.

Andrej Babiš cseh miniszterelnök a Právo című cseh napilapnak azt nyilatkozta, hogy a migránskérdésben Prága nem hajlandó a meghátrálásra, ő maga pedig nem fog újra vitába szállni a migrációról megfogalmazott kérdésekben.

„Ezt a vitát 2018-ban határozottan elutasítottuk, és

semmiféle engedményeket nem teszünk. Vége.

Az illegális migráció teljes mértékben elfogadhatatlan, hasonlóan a kvóták felújításának és a migránsok újraelosztásának ötletéhez“ – jelentette ki Babiš.

A cseh kormányfő szerint Európának végre meg kellene egyeznie Törökországgal a migránsok feltartóztatásáról szóló szerződés meghosszabbításáról, és meg kellene vizsgálni azt, hogy Görögországnak miért nem elegendőek azok az eurómilliárdok, amelyeket az Európai Uniótól kap a migránsok megállítására. Babiš kifogásolta, hogy a migrációval kapcsolatos támogatások problémáját általában a Közel-Keletre szűkítik le. Megjegyezte: Csehország például évek óta komoly, több millió eurós anyagi segítséget nyújt a háborús konfliktus sújtotta Ukrajnának.

A menedékkérők újraelosztását Horst Seehofer német belügyminiszter vetette fel

az uniós partnereinek a közelmúltban küldött nem hivatalos levelében. Németország szerint a jelenlegi menekültügyi rendszer nem működik, és alapvetően meg kell reformálni. Az Európai Unió menekültügyi ügynökségének pedig ebben kulcsszerepet kell játszania.

Ján Hamáček cseh belügyminiszter Seehofer levelére úgy reagált, elfogadhatatlan egy újabb vitasorozat elindítása a kvótákról. A cseh belügyi tárca vezetője a múlt héten egy rádióinterjúban elárulta, hogy a német kollégája által leírtakban nincs nyíltan szó a kvótákról, de jelezve van ez a rendszer.

„Pozíciónkat természetesen egyeztetni fogjuk legalábbis a visegrádi négyek keretében, de másokkal is, akik osztják nézeteinket” – fogalmazott Hamáček a cseh rádiónak, amely Európa politikai aknamezejének tartja a menekültkvóták újjáélesztésének tervét.

A prágai álláspont szerint a migrációt rendszerszintűen kell kezelni és nem a csempészbandák támogatásával.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Újabb részletek az idősek jogosítványáról

A Közlekedési Alkalmassági és Vizsgaközpont (KAV) tájékoztatása szerint 2021-ben 93 680 fő tett sikeres B kategóriás vizsgát, 2022-ben pedig 99 174-en, közöttük igen magas korú jelentkezők is.
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×