INFORÁDIÓ
2021. október 28. csütörtök
Simon, Szimonetta

európai unió

migráns

cseh

német

Egymásnak esnek migránsügyben az európai ellenérdekeltek

Egymásnak esnek migránsügyben az európai ellenérdekeltek

Ismét csatatérré alakulhat az Európai Unió belügyminisztereinek hétfőn kezdődő brüsszeli ülése, melyen minden bizonnyal újra asztalra kerülnek a migrációs kérdések. Németország a bevándorlók újraelosztási rendszere mellett érvel, cseh szomszédaik ugyanakkor hallani sem akarnak a kvóták felújításának ötletéről.

Andrej Babiš cseh miniszterelnök a Právo című cseh napilapnak azt nyilatkozta, hogy a migránskérdésben Prága nem hajlandó a meghátrálásra, ő maga pedig nem fog újra vitába szállni a migrációról megfogalmazott kérdésekben.

„Ezt a vitát 2018-ban határozottan elutasítottuk, és

semmiféle engedményeket nem teszünk. Vége.

Az illegális migráció teljes mértékben elfogadhatatlan, hasonlóan a kvóták felújításának és a migránsok újraelosztásának ötletéhez“ – jelentette ki Babiš.

A cseh kormányfő szerint Európának végre meg kellene egyeznie Törökországgal a migránsok feltartóztatásáról szóló szerződés meghosszabbításáról, és meg kellene vizsgálni azt, hogy Görögországnak miért nem elegendőek azok az eurómilliárdok, amelyeket az Európai Uniótól kap a migránsok megállítására. Babiš kifogásolta, hogy a migrációval kapcsolatos támogatások problémáját általában a Közel-Keletre szűkítik le. Megjegyezte: Csehország például évek óta komoly, több millió eurós anyagi segítséget nyújt a háborús konfliktus sújtotta Ukrajnának.

A menedékkérők újraelosztását Horst Seehofer német belügyminiszter vetette fel

az uniós partnereinek a közelmúltban küldött nem hivatalos levelében. Németország szerint a jelenlegi menekültügyi rendszer nem működik, és alapvetően meg kell reformálni. Az Európai Unió menekültügyi ügynökségének pedig ebben kulcsszerepet kell játszania.

Ján Hamáček cseh belügyminiszter Seehofer levelére úgy reagált, elfogadhatatlan egy újabb vitasorozat elindítása a kvótákról. A cseh belügyi tárca vezetője a múlt héten egy rádióinterjúban elárulta, hogy a német kollégája által leírtakban nincs nyíltan szó a kvótákról, de jelezve van ez a rendszer.

„Pozíciónkat természetesen egyeztetni fogjuk legalábbis a visegrádi négyek keretében, de másokkal is, akik osztják nézeteinket” – fogalmazott Hamáček a cseh rádiónak, amely Európa politikai aknamezejének tartja a menekültkvóták újjáélesztésének tervét.

A prágai álláspont szerint a migrációt rendszerszintűen kell kezelni és nem a csempészbandák támogatásával.

Nyitókép: Pixabay.com

Kapcsolódó hang

Prága nem hajlandó tárgyalni a menekültkvótákról
 
A címlapról ajánljuk

Rusvai Miklós rendet vág

Kell-e méretni az emlékeztető vakcina előtt? Mire lehet következtetni az értékekből, ha méret...
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018