eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria
Brüsszel, 2018. július 11.Donald Trump amerikai elnök (b) és Recep Tayyip Erdogan török elnök a NATO kétnapos brüsszeli csúcsértekezletének első napján, 2018. július 11-én. (MTI/EPA/Ian Langsdon)
Nyitókép: MTI/EPA/Ian Langsdon

Donald Trump fenyegeti Törökországot a kurdok miatt

Gazdaságilag tönkreteszem - ezzel fenyegette meg Donald Trump amerikai elnök szövetségesét, Törökországot, ha a Szíriából történő amerikai kivonulás után Ankara megtámadná Washington ottani szövetségeseit, a kurdokat.

Újabb Twitteres Trump-tiráda foglalkoztatja a nemzetközi kommentátorokat. Az amerikai elnök több oldalról bírált szíriai csapatkivonása felboríthatja az egyensúlyt a Közel-kelet egyik régiójában.

Miközben folyt az Iszlám Állam dzsihadista szervezet elleni háború, az amerikaiak szövetségesei a szárazföldön a keményen küzdő kurdok voltak. Bár Washington Törökország NATO-szövetségese, az etnikai feszültségek miatt Ankara számára szövetségese barátja nem a barátja, hanem az ellensége.

Erdogan elnök terroristáknak vagy legalábbis a Törökországban betiltott Kurd Munkáspárt nevű fegyveres szervezet szövetségeseinek tartja a szíriai kurdok fő erejét, az YPG milíciát, és már többször megfenyegette őket. Eddig azonban ott voltak a számukra pajzsot jelentő amerikai katonák. Most, hogy Trump kivonja őket, a török elnök ismét fenyegető hangnemet használt.

Erre válaszolta azt Donald Trump, hogy „gazdaságilag tönkreteszi Törökországot”, ha az megtámadja a kurdokat. Ugyanakkor őket pedig arra intette, hogy „ne provokálják” a törököket.

Az amerikai elnök azt mondta: egy 30 kilométer széles ütközőzónát kellene a felek között létrehozni, de arról nem beszélt, hogy ezt hogy lehetne megvalósítani.

Donald Trump még azt is elismerte, hogy a dzsihadisták elleni amerikai fellépésnek Oroszország, Irán és Szíria a legfőbb nyertese, és az Egyesült Államok is profitál belőle. Arra helyezte azonban a hangsúlyt, hogy „be kell fejezni a vég nélküli háborúkat” és haza kell vinni a csapatokat.

Erdogan török elnök szóvivője, Ibrahim Kalin szintén a Twitteren üzent – Trumpnak: „terroristák nem lehetnek partnereink és szövetségeseink.

Törökország elvárja, hogy az Egyesült Államok tiszteletben tartsa stratégiai partnerségünket és ne árnyékolja azt be terrorista propaganda”.

Törökországot korábban feldühítette, hogy Trump meglepetést okozó csapatkivonási tervének feltétele a kurd harcosok biztonsága, azaz, hogy nem válhatnak a törökök célpontjává.

Miközben a nyilvánosság előtt amerikai-török szópárbaj zajlik, végnapjait élheti az Iszlám Állam. Az uralma alatt maradt kelet-szíriai területről december eleje óta 16 ezren menekültek el. Arra is volt példa, hogy alkut kötöttek a kurdokkal, akik a szíriai kormány módszerét követve több száz ellenséges fegyveres elvonulását tették lehetővé és még buszokat is küldtek.

Az ENSZ becslései szerint azonban az Iszlám Állam ellenőrzése alatt álló Hadzsin városban rekedt kétezer polgári lakos. Az amerikai vezetésű koalíció pénteken rakétákkal lőtte a körzetet, miközben több száz dzsihadista fegyveres a végső összecsapásra készült.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×