eur:
398.4
usd:
365.09
bux:
71552.47
2024. augusztus 7. szerda Ibolya
Nyitókép: Unsplash

Idősgondozó robotok fejlesztése zajlik az ELTE-n

Az ELTE kutatói egy nemzetközi együttműködésben szociális robotflotta fejlesztésén dolgoznak, céljuk olyan robotok tervezése és gyártása, amelyek például az idősgondozásban látnak el szociális és kiszolgáló funkciókat.

A várható élettartam megnövekedése, az egészségügyi szolgáltatások fejlődése erős nyomás alá helyezi az idősotthonok működtetőit. A következő évtizedben jelentős hiány alakul ki a szakképzett humán erőforrásban és romlik az ellátás minősége az egész fejlett világban. Az ember-robot együttműködés válasz lehet a népesség növekedésével párhuzamosan elöregedő társadalom kihívásaira - írták a közleményben.

A tájékoztató szerint a nemzetközi együttműködés tagjai a PPM Robotics AS (Norvégia), a DLM Solutions Kft. (Magyarország), az Eötvös Loránd Tudományegyetem (Magyarország) és a Nord University (Norvégia).

A szakemberek - ötvözve IT és robotikai tudásukat a legújabb idősgondozási és ember-robot kommunikációs kutatási eredményekkel - arra vállalkoznak, hogy kifejlesztenek egy rendszert szociális és együttműködési képességgel ellátott, a lakókra fókuszáló, kiszolgáló robotokkal és az ápolók munkáját elősegítő, mesterséges intelligenciával támogatott munkafolyamat-szervezési megoldással.

A projekt keretében a konzorcium kifejleszt egy kedvező költségű mobil robotflotta megoldást, amely szociális és kiszolgáló funkciókat képes ellátni idősotthonokban.

Mint írták, a robotok egyedi multimodális kommunikációja lehetővé teszi, hogy a robotok az idős lakók számára is könnyen érthetőek legyenek anélkül, hogy jelenlétük zavaróvá válna, továbbá elősegíti a robotok elfogadását a lakók és a személyzet számára is. A robot viselkedésével igazodik az adott helyzetekhez és a lakók kognitív képességeihez.

A közlemény szerint a projekt egyik kihívása, hogy a megoldás a csökkent kommunikációs és kognitív képességekkel rendelkező lakókat is képes legyen támogatni, kiszolgálni.

A prototípus tesztelését a norvég piacon végzik, ahol körülbelül ezer idősotthonban, otthononként öt robot telepítésével a 2030-ra várt kiszolgálószemélyzeti igény 10-20 százaléka kiváltható lenne - olvasható a közleményben.

Címlapról ajánljuk
Kedvezett az időjárás a dinnyének, nagyon jó lesz az idei termés

Kedvezett az időjárás a dinnyének, nagyon jó lesz az idei termés

A magyarok évente átlagosan tizenhárom kilogramm dinnyét esznek meg. Az elmúlt években nőtt a termőterület, az idei időjárás pedig kifejezetten kedvezett itthon a dinnye termesztésének – mondta az InfoRádióban Göcző Mátyás, a Magyar Dinnyetermelők Egyesületének elnöke.

Csipes Tamara és Gazsó Alida Dóra is futamgyőzelemmel jutott tovább

A párizsi olimpia kajak-kenu számainak második napján az egyes számok egy részébewn tartanak elő- és reményfutamokat.
VIDEÓ
Orosz zászló leng Njú Jorkban, folytatódik a Kurszk elleni ukrán támadás – Háborús híreink szerdán

Orosz zászló leng Njú Jorkban, folytatódik a Kurszk elleni ukrán támadás – Háborús híreink szerdán

Friss, geolokált felvételek bizonyítják, hogy az orosz csapatok felvonták országuk zászlóját Njú Jork közepén. Az oroszok már csak pár utcára vannak a település végétől, napokon belül a kezükre kerülhet a teljes város. Orosz közlések szerint ukrán csapatok törtek be kedden Oroszország Kurszki területére, de moszkvai jelentés szerint erőik ellenőrzés alatt tartják a helyzetet. A kurszki kormányzó szerint a légitámadások továbbra is folynak ukrán részről. Kijev egyelőre nem ismerte el, hogy szárazföldi támadást intézett volna Oroszország területe ellen.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×