eur:
385.27
usd:
354.81
bux:
67866.13
2024. május 22. szerda Júlia, Rita
View of the planet Jupiter. Voyager probe in exploration around the planet. Solar system. 3d rendering. Element of this image is furnished by Nasahttps://nasa3d.arc.nasa.gov/detail/jup0vss1
Nyitókép: Getty Images/Naeblys

Felébredt a Voyager űrszonda, újra értelmes jeleket küld

A Voyager 1 jó ideig csak értelmezhetetlen halandzsát üzent vissza, bármilyen utasítást kapott is a Földről. Mostanra viszont "magához tért", és hamarosan ismét küldi az adatokat.

A NASA Voyager 1 űrszondája hónapokon át érthetetlen, hibás üzeneteket sugárzott, és talán az a gondolat sem volt túlzás, hogy a Földtől legtávolabb jutott ember alkotta objektum menthetetlenül tönkrement - írja a Science Alert híre nyomán a Rakéta.hu, felidézve a közelmúlt eseményeit.

A várva várt "feltámadást" hétfőn jelentette be a NASA, és így lezárult a 2023. november 14-én kezdődő időszak, amíg a Voyager 1 a Földről kapott utasításokra csak értelmetlen üzeneteket tudott visszaküldeni.

A problémát a Jet Propulsion Laboratory mérnökei egy hibás chipre vezették vissza még márciusban,

amit követően sikerült egy olyan szoftveres megoldást alkalmazniuk, amely alkalmazkodott az űrszonda 46 éves számítógépes rendszerének korlátozott memóriájához, és helyreállította a szerkezet belső működésével kapcsolatos kommunikációt - írja a lap.

Az amerikai űrkutatási intézet szerint a következő cél az űrszonda felkészítése a tudományos adatok újbóli küldésére.

Hozzáteszik, bár a Voyager űrszondák (1 és 2) energiatartalékai várhatóan 2025 után lemerülnek, passzívan mégis továbbviszik az emberi civilizáció nyomát a világűrbe egyrészt a szerkezetükkel, másrészt a rajtuk elhelyezett adatlemezekkel, amelyeken információk, beszéd, képek és zene is helyet kapott.

Címlapról ajánljuk
Sándor Ildikó: ma már virtuális közösséget is alkotnak a néptánchagyományok ápolói

Sándor Ildikó: ma már virtuális közösséget is alkotnak a néptánchagyományok ápolói

A folklorizmus világát igyekeznek megismerni és megérteni a mindenkori kultúra teremtés szándékával – erről beszélt az Inforádió Aréna című műsorában Sándor Ildikó néprajzkutató, a Hagyományok Háza Közművelődési és tudományos szakcsoportjának vezetője. A műsorban szó esett a verbunkos tánctípusról, ami egy kulturális örökségi elem, a legényközösségek önmegélésének volt az eszköze.

A hajózási szakértő elmondta, miért nem érzékelhette a becsapódást a szállodahajó legénysége

A Magyar Hajózási Országos Szövetség szóvivője szerint a motorcsónak valószínűleg nagy sebességgel haladt, a szállodahajó legénysége pedig nem érzékelte az ütközést, amit alátámaszthat a két jármű tömege közötti különbség is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.22. szerda, 18:00
Vona Gábor
a Második Reformkor Párt elnöke és EP-lista vezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×