eur:
390.25
usd:
364.32
bux:
0
2024. május 2. csütörtök Zsigmond
Készül az írott tojás az erdélyi Gyimesközéplokhoz tartozó Hidegség Patakán 2022. április 15-én, nagypénteken, Jézus kereszthalálának napján.
Nyitókép: MTI/Veres Nándor

Készülhet a Húsvétra, eddig áll el a tojás - hat jótanács

Közeleg a Húsvét, március 31-én és április 1-jén lesz, és nagy kérdés, hogy érdemes-e már most megvenni a tojást. Eláll-e addig.

Aranyszabály, hogy, ha nagy boltban veszünk tojást, akkor arra ráírják, hogy meddig lehet eltartani. Azért az agroinformhu-n az ajánlják, hogy a tojást legkésőbb három héttel a vásárlást követően ajánlott elfogyasztani, hiszen 4-5 héttel a vásárlást követően nagyobb eséllyel megjelenhet benne az ételmérgezést kiváltó szalmonella vagy egyéb baktérium. Más kérdés, mi van, ha látjuk, rátapadt valami. Akkor nem kell mosogatni, hanem elég áttörölni, majd amikor használjuk, akkor érdemes megmosni.

Megmaradt

Nagy kérdés azonban, ha megmarad a sütéskor. Nos légmentesen csomagolva 1 napig eláll a tojásfehérje a hűtőszekrényben, de ennél tovább ne tartogassuk. Ez esetben inkább fagyasszuk le, ott zacskóban 3 hónapig is eláll.

Főtt tojás

A főtt tojásnál már más a helyzet, ezek a hűtőszekrényben még 10 napig elállnak. Azonban fontos, hogy a főzést követően 2 órán belül kerüljenek vissza a hűtőbe. Figyelni kell arra is, hogy külön rekeszbe tegyük, ha van ilyen a hűtőnkben.

Működik a rázásteszt?

Alapvetően igen. Idővel ugyanis a tojásfehérje veszít nedvességtartalmából, míg a légbuborék megnő a tojáshéjban. Ezért megváltozik a hangja. Ha a megrázott tojás nem vagy csak alig ad hangot, és a belseje együtt mozog a tojáshéjjal, akkor még friss és felhasználható. Ha kotyogó hangot hallat, vagy külön rázódik a belseje, akkor a tojás már régebbi.

Miután feltörtük a tojást nemcsak a rossz szag, hanem az is árulkodó, ha a sárgája és a fehérje összefolyik, vagy ha a sárgája lapos, a fehérje pedig vizenyős, zavaros.

Még egy módszer

A tojás frissességét úgy is ellenőrizhetjük, hogy egy tálba hideg vizet engedünk, majd beletesszük a tojást. Ha a tojás lesüllyed a tál fenekéig, akkor friss, ha viszont a felszínen lebeg, akkor nem lehet már fogyasztani.

Címlapról ajánljuk

Dobrev Klára a Ligetben: "fogd be a szádat, magyar dolgozó, mert különben kirúgunk, ezt üzeni Orbán Viktor kormánya"

Európai fizetéseket, európai nyugdíjat, európai egészségügyet, európai béreket sürgetett a Demokratikus Koalíció, az MSZP és a Párbeszéd európai parlamenti (EP-) listavezetője szerdán Budapesten. Dobrev Klára közölte, erős Európát akar, amely minden magyarra tud vigyázni, akkor is, ha a kormánnyal szemben kell megvédenie őket.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×