eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria
Nyitókép: Pixabay

Vízgőzt fedeztek fel egy idegen bolygó atmoszférájában

A Hubble űrteleszkóp segítségével figyelhették meg a 97 fényévre lévő égitestet, ahogy éppen a csillaga előtt haladt el.

Bár a Hubble már több mint 33 éve teljesít szolgálatot, a szerkezet még mindig képes izgalmas felfedezéseket szállítani - írja a HVG. A NASA azt közölte, hogy egy exobolygó légkörében vízgőzt fedeztek fel.

A GJ 9827d egy viszonylag kis méretű bolygó, ármérője nem haladja meg a Föld átmérőjének kétszeresét. Az űrkutatási intézet szerint ez az exobolygó is remek példája a galaxisunkban található vízben gazdag égitesteknek.

Mint írják, a víz jelenléte önmagában még nem jelenti azt, hogy a bolygó lakható lenne: a felszínen 426 °C a hőmérséklet, azaz leginkább egy párás Vénuszra hasonlít.

Az Interesting Engineering idézi Björn Bennekét, a kanadai Université de Montréal tudósát, aki szerint a GJ 9827d bolygó felszíne félig víz, félig pedig kőzet lehet. A szakember úgy látja, ez lehet az első olyan bolygó, aminél közvetlen észleléssel is ki lehetett mutatni, hogy egy idegen csillag körül is keringhet vízben gazdag atmoszférájú bolygó - teszi hozzá a lap.

Laura Kreidberg és Thomas Mikal-Evans, a Max Planck Csillagászati Intézet kutatói alaposabban is szemügyre vették a bolygót három éven keresztül, mialatt tizenegyszer haladt el a csillaga és a Föld között. A szakemberek úgy vélik, a GJ 9872d a légkörében egykor megtalálható hidrogén jelentős részét már elveszítette a csillaga túl intenzív besugárzásának köszönhetően. Emiatt a bolygó légköre ma már túlnyomórészt vízgőzből állhat.

A tudósok szerint alapvetően kétféle története lehet a bolygónak:

vagy távolabb keletkezett és idővel közelebb került a csillagához, ám az is lehetséges, hogy olyan, mint a Jupiter Europa nevű holdja, csak annak egy melegebb változata, jelentősebb mennyiségű vízzel a kérge alatt.

A további kutatások során a tudósok szeretnék megnézni a bolygó összetételét és légkörének jellemzőit, ez ugyanis hozzájárulhat ahhoz, hogy megértsük a galaxis többi vízben gazdag bolygóinak felépítését, és azt, hogy hol érdemes őket keresnünk - írja a lap.

Az űrkutatás legfontosabb kérdéseiről Kiss László beszélt az InfoRádió Aréna című műsorában:

Címlapról ajánljuk
Ő volt az egyik leggazdagabb orosz egyenruhás. Most rács mögé kerül
tudósítónktól

Ő volt az egyik leggazdagabb orosz egyenruhás. Most rács mögé kerül

Ő volt az egyik leggazdagabb orosz katona. Most rács mögé kerül. Oroszországban őrizetben várja az ellene induló korrupciós nyomozást Tyimur Ivanov védelmi államtitkár, akit az egyik leggazdagabb egyenruhásként írtak le. Igatlanportfólió, autókollekció, svájci síelések és a celebekkel való bulizás – a hivatalnok playboyhoz méltó életet élt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Háborús eszkaláció, egyelőre szóban

Háborús eszkaláció, egyelőre szóban

Mégis mi a csuda ütött Emmanuel Macronba? A francia államfő Ukrajnába csapatok küldését belengető mondatai után a fél világ, és egész Franciaország, ezt találgatta. Bármi is volt mögötte, Putyin elnök rögvest jelezte: Moszkva – a maga atomhatalom mivoltában – áll elébe. Mire Macron válasza sem késett: Párizs cseppet sem fél, neki is méretes atomarzenál áll a rendelkezésére. Diplomáciai körökben rég volt példa ennél kevésbé épületes, és főleg ennél veszélyesebb eszmecserére. Ami kérdések tömegét veti fel: mi motiválja Macront, ki miként reagál a nyugati szövetségben, mit szól az egészhez az Egyesült Államok? És leginkább: vajon immár tényleg közvetlen hadviselő féllé válhat-e a NATO?

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×