eur:
381.65
usd:
353.86
bux:
58376.07
2023. december 7. csütörtök Ambrus
Második oltáshoz használatos, orosz fejlesztésű Szputnyik V koronavírus elleni vakcinák Nyíregyházán, a Jósa András Oktatókórház oltópontján 2021. május 28-án.
Nyitókép: MTI/Balázs Attila

Ha Szputnyikkal oltották, nincs jó hírünk

Már nem hatékony az orosz Szputnyik V vakcina, 2022 nyara óta lényegében semmit sem ér.

A nuus.hu ír arról, hogy Alekszandr Gincburg, a moszkvai Gamaleja Epidemiológiai és Mikrobiológiai Kutatóközpont igazgatója nemrégiben elismerte, hogy az eredeti Szputnyik V vakcina körülbelül tavaly nyár óta hatástalan lett a legújabb koronavírus-variánsokkal szemben.

A Covid-19 elleni vakcina hatékonysága az Omikron változatok megjelenése óta markánsan csökkent, különösen az Omikron 4, 5 és az XBB.1.5 verzió (Kraken) esetén.

Az eredeti Szputnyik V 2020 augusztusi bevezetése óta két évig hatékony volt a Covid-19 ellen.

A Szputnyik V néven ismert vakcina frissített verzióját, a Szputnyik Lightot, várhatóan december 10. és 15. között dobják a piacra, és reményeik szerint hatékony védelmet nyújt majd az újabb variánsokkal szemben.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2023.12.07. csütörtök, 18:00
Hankó Balázs
a Kulturális és Innovációs Minisztérium innovációért és felsőoktatásért felelős államtitkára
Nyakunkon az újabb háború? – Amerika ősellensége szemet vetett a világ leggyorsabban fejlődő országára

Nyakunkon az újabb háború? – Amerika ősellensége szemet vetett a világ leggyorsabban fejlődő országára

Nagyon forró lett a helyzet Dél-Amerika északi partjainál, miután Venezuela a hétvégén népszavazáson döntött arról, hogy az országhoz csatolják a szomszédos Guyana területének mintegy kétharmadát kitevő Essequibo régiót. A terület nem sűrű dzsungelei, hanem főleg a tengeri övezetében talált kőolaj- és földgázlelőhelyek miatt fontos, amelyeknek köszönhetően a volt brit gyarmat Guyana a világ legnagyobb GDP-növekedést bemutató országává vált, és várhatóan még évekig az is marad. A háborús készülődés egyelőre elsősorban a retorika szintjén indult meg, és elemzők úgy vélik, Nicolás Maduro venezuelai elnök inkább a jövőre esedékes államfőválasztásra készül, mintsem Guyana lerohanására. A helyzetben ugyanakkor benne van az eszkaláció lehetősége is.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×