eur:
391.07
usd:
366.54
bux:
68142.02
2024. május 1. szerda Fülöp, Jakab
Nyitókép: Getty Images

Káprázatos halloweeni tűzgömböket láthatunk az égen

Az Északi Tauridák csúcspontjára november 6-án, míg a Déli Tauridákéra november 11-én lehet számítani.

Jövő héten várható a Tauridák meteorraj csúcspontja, így a legnagyobb valószínűséggel ekkor figyelhetünk meg legközelebb csillaghullást az égen – írja a Live Science által közölt hír alapján a 24.hu.

A Tauridák egy évente visszatérő meteorraj, amely az Encke-üstökössel kapcsolatos. A Tauridák meteorraj valójában kettő, egy déli és egy északi komponensből áll. A Déli Tauridák az Encke üstökösből, míg az Északi Tauridák a 2004 TG10 aszteroidából származtak, amely hasonló pályaparaméterei miatt valószínűleg az Encke egy nagyobb töredéke. Nevüket a Bika csillagképben lévő radiáns pontjukról kapták, ugyanis látszólag innen indulnak.

Október végi és november eleji előfordulásuk miatt halloweeni tűzgömböknek is nevezik őket.

Csúcsidőszakukban átlagosan óránként 5-10 Tauridát láthatunk az égen, melyek lassan, körülbelül 28 km/s (100 800 km/óra) sebességgel haladnak. Közben a kavicsnál valamivel nagyobb tűzgömbökké válhatnak, melyek fényessége elérheti akár a Holdét is és fénylő füstnyomokat hagyhatnak maguk után.

A Tauridák sokkal kevesebb meteort produkálnak, mint a minden augusztusban feltűnő Perseidák, azonban nagyon látványos tűzgömbök.

Az Északi Tauridák csúcspontjára november 6-án, míg a Déli Tauridákéra november 11-én lehet számítani,

tehát ezeken a napokon lesz érdemes kémlelni az eget az éjszakai órákban. A látvány szempontjából rossz hír, hogy a Déli Tauridák megcsodálására nem lesznek ideálisak a körülmények a jövő héten, mivel a Hold várhatóan fényesen ragyog majd, az Északi Tauridák csúcspontját ugyanakkor remélhetőleg halvány fényű holdsarló kíséri majd, így ha tiszta lesz az égbolt, zavartalanul gyönyörködhetünk benne.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×