eur:
394.01
usd:
363.56
bux:
66169.03
2024. március 2. szombat Lujza
Nyitókép: Glasshouse Images/Getty Images

Minden férfi üzenetet kap a Semmelweis Egyetemtől

Ingyenes prosztatarákszűrést és prevenciós napot szervez a Semmelweis Egyetem (SE) november 10-én, a szűrőnapra olyan 45-75 éves férfiakat várnak, akiknél még nem diagnosztizálták a betegséget, de a szülők prosztata- vagy emlődaganata miatt érintettek lehetnek.

Az egyetem közleményében azt írta: a prosztatarák kialakulásának esélye kétszer gyakoribb azoknál, akiknek a családjában már előfordult ez a betegség, vagy egyenes ágon emlődaganatot diagnosztizáltak. A felmenőktől is örökölhető rosszindulatú kórkép Magyarországon a harmadik leggyakoribb halálok az ötvenéves kor feletti férfiaknál.

A közlemény idézi Nyirády Péter egyetemi tanárt, az SE urológiai klinikájának igazgatóját, aki szerint tévhit, hogy a prosztatarák csak az idős férfiak betegsége.

Egyre gyakrabban találkoznak fiatalabb, akár negyvenöt éves betegekkel, legtöbbjüknél öröklődés áll a háttérben - mondta.

Ötvenéves kortól évente vagy kétévente, családi halmozódás esetén azonban már negyvenöt éves kortól javasolt a szűrővizsgálat. Az úgynevezett PSA vérvétellel a prosztataspecifikus antigén (PSA) szintjét határozzák meg. Ezután rektális digitális vizsgálat következik, amely a prosztata végbélen át történő ellenőrzése, ez egyszerű, fájdalommentes, urológus szakorvos által végzett rövid eljárás - ismertette.

A korai stádiumú prosztatarák tünetszegény, akár teljesen tünetmentes, ha ilyenkor ismerik fel a betegséget, a páciensnek kilencven százalék az esélye a gyógyulásra. A jellegzetes panaszok közé tartozik a gyakori, nehézkes vagy fájdalmas, esetenként véres vizelet, vagy annak elakadása, de ezek a tünetek nem csak a prosztatarákra jellemzőek. Ebben az esetben azonnal orvoshoz kell fordulni, hogy kiderítsék, mi állhat a háttérben - írták.

Közölték: november 10-én 14-17 óra között az urológiai klinikán tartott szűrés ingyenes, de regisztrációhoz kötött.

A prevenciós napra főleg azok jelentkezését várják, akiknél szülői ágon előfordult prosztata-, vagy melldaganat. Ők november 9-én 12 óráig vagy az elérhető vizsgálati kapacitás erejéig online regisztrálhatnak. A jelentkezést orvosszakmai szempontok alapján két munkanapon belül elbírálják, és e-mailben értesítik azokat, akik részt vehetnek a szűrésen.

Azoknak, akiket nem hívnak be, egy későbbi időpontban, két héten belül lehetőségük lesz arra, hogy részt vegyenek a klinikán prosztatavizsgálaton.

A szűrés első része a PSA vérvételből áll, amelynek eredménye két órán belül elkészül, ezután végzik el a manuális vizsgálatot, amely elengedhetetlen ahhoz, hogy az eredmény teljes körű legyen.

A vizsgálatok között szakmai előadásokat és pódiumbeszélgetéseket hallgathatnak meg a résztvevők többi között a prosztatarák kezeléséről, a robotsebészeti műtéti lehetőségekről és a megelőzés fontosságáról.

Jelentkezni itt lehet.

Címlapról ajánljuk
Életbe lépett az EU legszigorúbb idegenrendészeti szabályrendszere

Életbe lépett az EU legszigorúbb idegenrendészeti szabályrendszere

Március elsejétől kell alkalmazni Magyarországon az új idegenrendészeti szabályrendszert, amely január elején lépett hatályba. A törvény célja az, hogy migránsok még vendégmunkásként se érkezhessenek hazánkba, akik pedig itt vannak, azok ne vehessék el a magyarok munkáját.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.04. hétfő, 18:00
Kovács Zsolt
öngondoskodásért felelős miniszteri biztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×