eur:
389.2
usd:
362.48
bux:
68123.99
2024. május 3. péntek Irma, Tímea
Nyitókép: Facebook/Semmelweis Egyetem

Traumatológiával bővült a Semmelweis Egyetem

A dél-pesti régió teljes traumatológiai ellátása a Semmelweis Egyetemhez került. Az új traumatológiai klinika a külső klinikai tömbben, a Korányi utcai központi betegellátó épületben kapott helyet, és minden nap 0-24 órában biztosít ellátást.

November elsejével lezárult a Dél-pesti Centrumkórház – Országos Hematológiai és Infektológiai Intézet Merényi Gusztáv telephelyének integrálása a Semmelweis Egyetembe (SE). Ezzel az egyetem portfóliója traumatológiai ellátással és képzési hellyel is bővült, és a Semmelweis Egyetemhez került a Merényi telephely 564 ezres dél-pesti és délkelet-pesti ellátási területe is – közölte a felsőoktatási intézmény kommunikációs igazgatósága.

A Semmelweis Egyetem honlapján megjelent tájékoztató szerint a traumatológiai ellátás november elsejével a Gyáli út 17-19.-ből átköltözött a Semmelweis Egyetem központi betegellátó épületébe, a Korányi Sándor utca 2. címre.

Az átszervezéssel a traumatológiai ellátás térben is közel kerül azokhoz a társszakmákhoz – intenzív ellátás, sebészet, képalkotás –, amelyekkel szoros együttműködésre van szükség.

A közleményben jelezték: az elmúlt hónapokban folyamatos betegellátás és betegtájékoztatás mellett zajlott a költözés.

A Merényi Gusztáv telephelyen 107 traumatológiai és 8 intenzív ágy működött, ez a struktúra is átkerült az egyetemre, a traumatológiai ágyakon belül növelve a súlyosabb betegek ellátására alkalmas kapacitást. A Merényi traumatológia orvosi és szakdolgozói humánerőforrását is teljes körűen átvette a Semmelweis Egyetem klinikai központja – tették hozzá.

Az új klinika heti hét napon, 0-24 órában biztosítja az ellátást, az épület tetején helikopterleszálló is van.

A folyamatos traumatológiai ellátáshoz az egyetem társklinikái is hozzájárulnak készenléti ügyelettel vagy rendelkezésre állással.

Felhívták a figyelmet, hogy november elsejétől a mentők ide szállítják a betegeket, és a járóbeteg-ellátást igénybe vevőknek is ide kell érkezniük. A járóbetegeknek traumatológiai fogadóközpontot alakítottak ki, amely a külső klinikai tömb udvaráról nyílik. A hazaengedett betegek kontrollvizsgálata azonban továbbra is a Merényiben történik.

A közleményben arról is tájékoztattak, hogy szerdán nyolc óra alatt mintegy 40 beteget láttak már el a klinikán – a többi között ficam miatt, de volt gipszelés és combnyaktörés miatti műtét is.

A Semmelweis Egyetem újonnan megalakult traumatológiai klinikájának, illetve az általános orvostudományi kar traumatológiai tanszékének vezetője Bodzay Tamás sebész, traumatológus, ortopéd sebész, a Manninger Jenő Országos Traumatológiai Intézet korábbi orvosigazgatója.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
Szép pluszban zárt Amerika

Szép pluszban zárt Amerika

Vegyes mozgásokat láttunk ma a nemzetközi részvénypiacokon, Európában a befektetők a Fed tegnapi üzeneteit emésztették, miközben tovább dübörgött a gyorsjelentési szezon is, például Európa legnagyobb cége, a gyógyszergyártó Novo Nordisk, valamint a Shell is ma jelentett - mindkét cég megverte az elemzői profitvárakozásokat. A vezető amerikai indexek egy százalék körüli pluszban fejezték be a napot. Ezzel a mai napi izgalmaknak még nincs vége, hiszen az amerikai zárás után jelent majd az Apple is, amely jelenleg a világ második legértékesebb cége a Microsoft után.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×