eur:
389.7
usd:
364.59
bux:
0
2024. május 1. szerda Fülöp, Jakab
fotó: Infostart
Nyitókép: Infostart

Sosem hitt kincsre bukkantak a Balaton közelében

Kivételes római kori leletet találtak a szakemberek Nagyvázsony környékén.

Már 2009 óta tudni lehetett, hogy érdekes régészeti kincsre bukkantak a 77-es út közelében. Mára kiderült, hogy egy olyan kétosztatú épületet találtak, amelynek van egy előtere, ahol a belső részben 40–50 centiméter magasan álló falak vannak - mondta a veol.hu-nak Győrffy-Villám Zsombor, a Janus Pannonius Múzeum régésze.

A sírkamrarészben magában, de valahol majdnem két méter mélyen maradt meg a falak – magyarázta Győrffy-Villám Zsombor. – A római kori épületek sorában ez azt jelenti, hogy különleges építmény lelőhelyén vagyunk, mert ilyen magasan álló római falakkal szinte sosem találkozunk ásatáson.

Eddig egy szarkofágos sírt, illetve még három másik épített sírt találtak.

A sírokat teljesen kifosztották,

embercsontokat is csak szórványosan találtak.

Érdekesség, hogy írott forrás nincs arról, hogy ezt a települést miként hívhatták, milyen státusza lehetett, de a romok egy nagyméretű római villagazdaságnak a temetőjére utalnak.

Igazából az épület az érdekes. Az építési és az a temetkezési mód, ahogy ezt használták, mert az Pannóniának ezen a részén teljesen szokatlan – hívta fel a figyelmet végül a régész.

Címlapról ajánljuk

Dobrev Klára a Ligetben: "fogd be a szádat, magyar dolgozó, mert különben kirúgunk, ezt üzeni Orbán Viktor kormánya"

Európai fizetéseket, európai nyugdíjat, európai egészségügyet, európai béreket sürgetett a Demokratikus Koalíció, az MSZP és a Párbeszéd európai parlamenti (EP-) listavezetője szerdán Budapesten. Dobrev Klára közölte, erős Európát akar, amely minden magyarra tud vigyázni, akkor is, ha a kormánnyal szemben kell megvédenie őket.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×