eur:
389.59
usd:
361.77
bux:
68002.24
2024. május 3. péntek Irma, Tímea
Nyitókép: Getty Images

Nagyobb esély van temészetes úton teherbe esni mesterséges megtermékenyítés után, mint hinnénk

Sikeres mesterséges megtermékenyítést követően egy az öthöz a természetes fogantatás esélye kutatók szerint.

Ez új reményt adhat azoknak a pároknak, akiknek nehezen születik gyermeke - mások számára ugyanakkor a fogamzásgátlás alkalmazása szempontjából lehet fontos ismeret, írja a BBC.

Ötezer nő adatainak vizsgálatával jutottak erre a kutatók, hozzátéve, hogy ez átlagos esély, melyen belül egyéni különbségek jelennek meg.

Az NHS szerint annak, hogy természetesen foganjon gyermeke egy párnak, ha már néhány éve sikertelenül próbálkozik, négy az egyhez vagy kevesebb.

Meddőséget általában akkor diagnosztizálnak, ha egy nőnek egy évnyi próbálkozás ellenére sem sikerült teherbe esnie.

Mivel azonban a nők termékenysége az életkor előrehaladtával csökken, a tanács szerint a 35 év feletti nőknek, és mindazoknak, akik már tudják, hogy termékenységi problémáik lehetnek, hamarabb fel kellene keresniük orvosukat.

A termékenységi problémák lehetnek állandóak vagy átmenetiek, nőket és férfiakat egyaránt érinthetnek. Számos kezelhető ok létezik, de körülbelül minden negyedik pár esetében előfordulhat, hogy nem sikerül megtalálni az okot.

A Human Reproduction című folyóiratban megjelent kutatás vezető szerzője, Annette Thwaites, a University College London munkatársa szerint eredményeik azt sugallják, hogy a mesterséges megtermékenyítés útján történő gyermekvállalást követő természetes terhesség korántsem ritka.

"Ez ellentétben áll a nők és az egészségügyi szakemberek körében szélesen elterjedt és a médiában általánosan hangoztatott nézetekkel, amelyek szerint ez egy nagyon valószínűtlen" - fogalmazott.

Az általa vizsgált 11 nemzetközi tanulmányból kiderült, hogy legalább minden ötödik nő természetes úton fogant meg, miután termékenységi kezeléssel szült gyermeket, többnyire három éven belül.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×