eur:
392.97
usd:
373.57
bux:
55977.01
2023. szeptember 27. szerda Adalbert
Nyitókép: Pixabay.com

Szakértő: egy egyszerű módszer sokat segíthet elmaradó teherbeesés esetén

A gyermekáldásra váró párokat segítő projektet indított a Katolikus Szeretetszolgálat. A program hét eleji kerekasztal-beszélgetésén Keszthelyi Márton is részt vett. A szülész-nőgyógyászt a családtervezés egészségügyi részéről kérdeztük.

A Katolikus Szeretetszolgálat kiemelten fontosnak tartja a nők egészség- és termékenységtudatosságának támogatását, melyet – álláspontjuk szerint – leginkább az orvosokon és oktatókon keresztül lehet megvalósítani. Ennek keretében karolták fel a cikluskövetés módszerét.

Ez mindenki számára elérhető – mondta Keszthelyi Márton szülész-nőgyógyász, kifejtve: a cikluskövetés egy olyan alapvető diagnosztikai módszer, ami abban segíti nőket, hogy megismerjék azt, hogy hol tartanak a fertilitásukban – hogy mikor zajlik a tüszőérés, hány naposak a ciklusaik, mikor termékenyek –, ami nagyobb tudatosságot eredményez a reproduktív egészségüket illetően. Ennek második lépcsője a reproduktív orvoslás: a cikluskövetések során felszínre került elváltozások minél megfelelőbb módon történő rendezése, jó esetben helyre is állítva a meddőséggel küzdő párok a reproduktív egészségét.

A szakember meglátása szerint a fiatal párok családtervezéskor egyre tudatosabbak, és növekszik az igény az ilyen és hasonló – minél inkább természetes – módszerek iránt. Megvan a nyitottság, hogy képben legyenek a peteérésre, a tüszőrepedésre és a beágyazódást létrehozó ciklusszakaszokra vonatkozó, a termékenységüket meghatározó infomációkkal – fogalmazott Keszthelyi Márton. Kiemelte: minderre

abszolút tökéletes módszer a cikluskövetés.

A szülész-nőgyógyász példaként felhozta, hogy a munkahelyen évi rendszerességgel kötelezőek a szűrő-, illetve üzemorvosi vizsgálatok. Ha a laborértékek bármi eltérést mutatnak, az üzemorvos továbbküldi a munkavállalót a megfelelő helyre. Ennek a párhuzama lenne voltaképp a ciklusoktatás/követés – tette hozzá. Annál a nőnél ugyanis, aki követi a ciklusát, sokkal hamarabb felszínre kerülnének az olyan problémák, amik esetlegesen orvosi beavatkozást igényelnek.

A ciklusoktatóval követett folyamat során láthatóvá válik a ciklus egyediessége, így szükség esetén hozzáilleszthető az orvosi technológia, egy nagyon részletes kivizsgálás, illetve a megfelelő kezelés a felmerülő problémákra. Ezek lehetnek immunológiai, hematológiai, endokrinológiai, vagy akár a szájhigiéniával kapcsolatos eltérések – jegyezte meg a szakember.

„Ha már megvan a gond, akkor azt kezelve, az a tünet, hogy valakinek a terhessége nem jön össze, hogy nem megfelelő a fogantatás, az valószínűleg meg fog szűnni.”

A szülész-nőgyógyász úgy véli, a meddőség, vagy önmagában a teherbeesés elmaradása nem egy betegség, hanem a tünete lehet annak a sok odavezető útnak, amiben valahol valami kis eltérés történt.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Szlávik János: már nem is a koronavírus a legnagyobb probléma, hanem a hosszú Covid
Aréna - nagyinterjú

Szlávik János: már nem is a koronavírus a legnagyobb probléma, hanem a hosszú Covid

Vírusok, baktériumok, paraziták: a Covid aktuális helyzetéről, az Erisről, az őszi kilátásokról beszélt a Dél-Pesti Centrumkórház infektológiai osztályának vezetője az InfoRádióban. Azt is elmondta, kiknek javasolja újabb védőoltás felvételét, s hogy várhatók-e újabb járványok. Bónusz: miért ne fürödjünk trópusi folyókban?
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2023.09.28. csütörtök, 18:00
Áder János
volt köztársasági elnök, a Kék Bolygó Klímavédelmi Alapítvány kuratóriumi elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
2023. szeptember 27. 17:52
×
×
×
×