INFORÁDIÓ
2023. március 28. kedd
Gedeon, Johanna

meddőség

génvariánsok

betegség

A Róbert Károly Magánkórház meddőségi centruma 2016. január 15-én. A 4000 négyzetméter alapterületű kórházat másfél év alatt újították fel.

Rákot és szívbetegséget okozó gén is felelhet a terméketlenségért

Infostart

A látszólag megmagyarázhatatlan okból bekövetkező női meddőség hátterében egy friss kutatás szerint az a génvariáns állhat, amely daganatok és szívbetegség mellett Parkinson-kórt is okozhat.

A tanulmány szerint a megmagyarázhatatlan módon terméketlen nők 17 százaléka esetében ez a génvariáns állhat a meddőség hátterében - írja a The Guardian.

A meddőség és egyes betegségek közötti kapcsolat már egy ideje ismert; a meddőségben szenvedő férfiak és nők esetében egyaránt megnövekedett a szívbetegségek és a rák kockázata. Azt azonban eddig nem sikerült megállapítani, hogy genetikai betegség képes-e meddőséget okozni.

"Eredményeink alátámasztják a meddőség és a későbbi betegségek közötti genetikai kapcsolatot" - áll a New England Journal of Medicine című szaklapban megjelent tanulmányban.

Az amerikai Medical College of Georgia kutatói az általuk vizsgált nők 6,6 százalékánál 59 génben találtak olyan génváltozatot, amely valószínűleg betegségeket okoznak. Rák vagy szívbetegség is kialakulhat ezen változatok hordozóinál, bár bizonyos életmódbeli vagy orvosi beavatkozásokkal csökkenthető a kockázat.

Összehasonlításképpen, az általános népesség mindössze 2-2,5 százalékának vannak variánsai ezekben a génekben.

A vizsgált terméketlen nők további 10 százaléka rendelkezett olyan génváltozatokkal, amelyekről ismert, hogy olyan betegségeket okoznak, mint például a Parkinson-kór. Az ebbe a betegségcsoportba tartozó egészségügyi állapotok kialakulásának kockázatát alig vagy egyáltalán nem lehetett csökkenteni.

A kutatók összesen 197, 18 és 40 év közötti, megmagyarázhatatlan meddőségben szenvedő nő génszekvenálását végezték el, hogy olyan génváltozatok után kutassanak, amelyekről ismert vagy feltételezett, hogy betegséget okoznak.

Amerikai, brit, de magyar adatok szerint is

a heteroszexuális párok 10-15 százalékát érintheti a meddőség,

ezen esetek 30 százalékában nem sikerült magyarázatot találni a terméketlenségre.

A kutatók egyelőre nem javasolják a genetikai vizsgálatot a megmagyarázhatatlan meddőségben szenvedő nők számára, de a jövőben esetleg fontolóra kell venni ennek lehetőségét, ha további kutatások alátámasztják ezeket az eredményeket.

Nyitókép: Bruzák Noémi
A címlapról ajánljuk

×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018