INFORÁDIÓ
2023. április 1. szombat
Hugó

koronavírus

oltás

vakcina

meddőség

Immár tudományos tény, hogy nem okoz meddőséget a Covid-oltás

Immár tudományos tény, hogy nem okoz meddőséget a Covid-oltás

Infostart

A fertőzésen átesett férfiak esetében azonban rövid ideig csökken a termékenység.

Sem nők, sem férfiak esetében nem vezet meddőséghez a koronavírus elleni oltás felvétele, állapították meg a Boston University School of Public Health kutatói. A Pfizer, a Moderna és a Janssen oltásokkal kapcsolatosan végzett kutatás semmiféle összefüggést nem állapított meg az oltás és a teherbeesés esélye között, írja a MedicalXpress.

Sőt, épp az oltás teszi lehetővé azt, hogy elkerülhetővé váljon a nemzőképesség átmeneti korlátozódása, amelyet férfiak esetében a koronavírus-fertőzésen való átesés eredményezhet.

Nem érdemes ezért elutasítani a vakcinát

"Sok nemzőképes korú embert hivatkozik a termékenységgel kapcsolatos aggodalmakra, mint a oltatlansága okára. Tanulmányunk elsőként mutatta ki, hogy

sem férfiak, sem nők esetében sem hat az oltás felvétele a teherbe esés esélyeire azoknál a pároknál, akik természetes úton szeretnének gyermeket.

A teherbe esésig eltelt idő oltási státusztól függetlenül nagyon hasonló volt az általunk vizsgált pároknál" - mondja a tanulmány egyik vezető szerzője, Amelia Wesselink epidemiológus kutatóasszisztens professzor.

Wesselink és munkatársai az oltottságra, fertőzöttségre, valamint termékenységre vonatkozó adatokat elemeztek egy online kutatás női és férfi résztvevői körében. Ez a kutatás teherbe esni próbáló nőktől gyűjt adatokat, a fogantatás előtti időszaktól kezdve követi őket a szülést követő hat hónapig. A résztvevők között 2126 amerikai és kanadai nő volt, akik 2020 decemberétől 2021 szeptemberéig szolgáltattak információkat szociodemográfiai, életmódbeli, egészségügyi tényezőkről, valamint partnereik jellemzőiről. A résztvevőket 2021 novemberéig követték a vizsgálatban.

Nincsen különbség oltott és oltatlan közt

A kutatók a fogamzás menstruációs ciklusonkénti valószínűségét a résztvevők utolsó menstruációs időszaka, annak tipikus hossza és a terhességi állapot alapján számították ki. A legalább egy adag oltóanyagot kapott női résztvevők termékenységi arányai közel azonosak voltak az oltatlan női résztvevőkével. A termékenység szintén hasonló volt a legalább egy adag koronavírus elleni vakcinát kapott férfi partnerek esetében, mint az oltatlan férfi résztvevők esetében. A további elemzések, amelyek figyelembe vették a vakcinaadagok számát, a vakcina típusát, a meddőségi előzményeket, a foglalkozást és a lakóhelyet, szintén nem utaltak arra, hogy az oltás hatna a termékenységre.

A korábbi fertőzésnek lehet hatása

A koronavírus-fertőzés nem áll eredményeik szerint szoros összefüggésben a termékenységgel, ám azoknál a férfiaknál, akiknek a koronavírus-tesztje az adott ciklust megelőző 60 napon belül pozitív volt, csökkent a termékenység, összehasonlítva azokkal a férfiakkal, akiknek a tesztje soha nem volt pozitív, vagy azokkal, akiknek a tesztje több mint 60 nappal korábban volt pozitív.

Ezek az adatok alátámasztják a korábbi kutatásokat, amelyek a koronavírus-fertőzést a férfiaknál a rossz spermiumminőséggel és más reproduktív diszfunkciókkal hozták összefüggésbe.

"Ezek az adatok megnyugtató bizonyítékot szolgáltatnak arra, hogy a koronavírus elleni oltás egyik partner esetében sem befolyásolja a termékenységet a teherbe esni próbáló párok körében" - mondja a tanulmány másik vezető szerzője, Lauren Wise epidemiológus professzor.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Nyitókép: Pixabay
A címlapról ajánljuk

×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018