eur:
394.29
usd:
370.44
bux:
65674.41
2024. április 19. péntek Emma
Facebook, WhatsApp és Instagram alkalmazás (b-j) egy okostelefon kijelzőjén Belgrádban 2021. október 4-én. Néhány perccel 18 óra előtt világszerte leállt a Facebook valamennyi szolgáltatása, a Messenger, az Instagram és a WhatsApp, valószínűleg szerverhiba miatt. A Mark Zuckerberg irányította közösségi oldal és platformjai a több órás leállást követően október 4-én éjfél előtt nem sokkal újraindultak.
Nyitókép: Andrej Cukic

Márciustól vége az ingyen netezésnek – kiszámolták, mennyivel nő az adatforgalom

Vége a nullás csomagoknak, érdemes lesz odafigyelni a netes szokásainkra.

Hamarosan sokaknak újra kell gondolnia mobilinternetes fogyasztási szokásait, ugyanis március végéig az összes magyarországi szolgáltató kivezeti a nullás díjszabású csomagokat. A felhasználóknak ezután minden olyan alkalmazás vagy szolgáltatás adatfogyasztásáért fizetniük kell, amelyek az eddigi szerződés értelmében nem fogyasztották a havi keretet. Így a jövőben olyan alkalmazások fogyasztrják majd a mobilinternet-keretet, mint a WhatsApp, a Messenger, a Facebook, az Instagram, a Waze vagy a Spotify.

A szolgáltatóknál a nullás fogyasztású csomagok kivezetése az alábbi alkalmazástípusokat érinti:

  • közösségi
  • chat
  • navigációs
  • zenei
  • videostreaming

A Telekom összegyűjtötte, hogy a változások után mennyivel nőhet meg a felhasználók fogyasztása. Eszerint a legkevésbé az üzenetküldőket érinti a módosulás, mert a szolgáltató szerint a Messengeren 100 üzenet küldése és fogadása mindössze 10 kilobájtnyi adatfogyasztásnak felel meg. Igaz, ha képet vagy videót továbbítunk, akkor több megabájtos emelkedést is tapasztalhatunk.

Más a helyzet a közösségi felületek hírfolyamainál. Egy perc böngészés a Faceboook esetében nagyjából 2 megabájtnyi adatot emészt fel, a képek és a szöveges bejegyzések esetében. Videós tartalmak esetében ez megint csak jóval magasabb. Napi egyórás képernyőidő legalább 120-150 megabájt fogyasztást jelent.

Az Instagram ennél jóval többet "fogyaszt": egyperc böngészés nagyjából 20 megabájtot jelent, és ebben még nincs benne a képfeltöltés, a Reels-videók megtekintése, vagy a Story funkció használata.

A streaming esetében kell leginkább vigyázni. A mobilszolgáltató szerint 1 perc online zenehallgatás nagyjából 5,6 megabájtnyi adatforgalmat generál a Spotify normál minőségű beállításaival, de magas minőség esetén ez az érték akár 19 MB is lehet.

A videós streamingek esetében a 24.hu összegzése szerint normál felbontású, SD videók esetében egy óra megtekintés nagyjából 700 megabájtnak feleltethető meg, 720 felbontásnál: 900 MB, 1080-nál 1,5 GB, míg 2K esetén már három GB.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
Lefordultak az amerikai indexek

Lefordultak az amerikai indexek

Gazdasági információk tekintetében ma az amerikai lakáspiacról közölnek újabb adatot, ez a monetáris politikai kilátások szempontjából lehet érdekes. A héten eddig kedvezőtlenül alakulnak a részvénypiaci folyamatok, elsősorban az Izrael és Irán közötti konfliktus fokozódása nyomta rá a bélyegét a hangulatra, emellett továbbra is ott vannak a ragadós amerikai inflációval kapcsolatos aggályok, amelyek azt a narratívát erősítik, hogy akár hosszabb ideig maradhat a magas kamatszint. A magyar tőzsde ma esett, az európaiak viszont pluszban zártak. A tengerentúlon egyelőre esés látszik.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×