eur:
394.29
usd:
370.22
bux:
0
2024. április 23. kedd Béla
Coronavirus. Woman wearing surgical mask on face protective for spreading of disease Covid-19 pandemic.. Girl symptom cough while sitting on Sofa. Sick woman in face protection mask
Nyitókép: dragana991/Getty Images

Covid-fertőzés: itt a legfrissebb tünetlista

A ZOE Health Study frissen nyilvánosságra hozott adatai azt sugallják, hogy az oltatlanok, az egy adag vakcinával, illetve a két oltással immunizáltak tünetei eltérők lehetnek megfertőződés esetén.

A koronavírus-fertőzés kapcsán tapasztalt tüneteket az enyhe fáradtságtól egészen az olyan furcsa tünetekig terjedhetnek, mint a Covid-lábujj: a kutatásban négymillió ember adatai alapján elemezték azt, vajon van-e eltérés a különböző számú oltással immunizáltak által tapasztalt tünetek terén.

A King's College London, a Massachusetts General Hospital, a Harvard és a Stanford szakemberei a 2020 óta használt ZEO Covid Study alkalmazásban jelentett tüneteket vették alapul megállapításaikhoz a CNBC cikke szerint.

Így alakulnak a betegség tünetei

Az öt legjellemzőbb tünet majdnem teljesen megegyezik ugyan a három, oltásmennyiség szempontjából meghatározott csoportban, viszont a gyakoriság eltéréseket mutat. A kutatók a következő tüneteket azonosították:

Teljes alapimmunizálásban részesültek:

  1. torokfájás
  2. orrfolyás
  3. orrdugulás
  4. köhögés
  5. fejfájás.

Egy adaggal oltottak:

  1. fejfájás
  2. orrfolyás
  3. torokfájás
  4. tüsszögés
  5. köhögés.

Oltatlanok:

  1. fejfájás
  2. torokfájás
  3. orrfolyás
  4. láz
  5. köhögés.

A láz oltatlanoknál jellemző, az ízérzékelés elvesztése nem domináns

Az öt leggyakoribb tünetből négy, azaz az orrfolyás, a torokfájás, a fejfájás és a köhögés, megjelent minden csoportban, de eltérő gyakorisággal. A láz csak az oltatlanok körében igazán gyakori tünet.

Az oltottsági státusz arra is hatást gyakorol, hogy egyszerre hány tünetet tapasztal valaki a fentiek közül.

Az oltottak rövidebb ideig voltak betegek és kevesebb tünetről is számoltak be.

A CDC egy tavalyi kutatása szerint azoknak, akik már legalább egy adag oltást felvettek, 60 százalékkal kisebb esélye volt olyan szisztémás tünetekre, mint a láz. Az oltottak rövidebb ideig is nyomják az ágyat, mint az oltatlanok.

A friss kutatás rámutat arra is, hogy az olyan, korábban markáns tünetek, mint a légszomj vagy a szag- és ízérzékelés elvesztése, már nem jellemzőek annyira. Ennek az omikron lehet az oka: ez a variáns általában nem jár ízlelés- vagy szaglásvesztéssel.

A kutatás nem vette figyelembe, hogy hanyadik Covid-fertőzésről van szó, melyik variáns okozta azt, kaptak-e emlékeztető oltást a bevontak, illetve demográfiai szempontból sem elemezte a mintát. A tünetek jellegét és a fertőzés lefolyásának hosszát az emlékeztető oltások potenciálisan befolyásolhatják. Ezek hatása ugyanakkor idővel gyengül, a legjobb védelmet egy omikron-specifikus emlékeztető adja.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.23. kedd, 18:00
Sz. Bíró Zoltán
történész, Oroszország-szakértő
Amerikai katonák mehetnek Ukrajnába, Oroszország atomháborúval fenyegetőzik - Híreink az ukrajnai frontvonalakról kedden

Amerikai katonák mehetnek Ukrajnába, Oroszország atomháborúval fenyegetőzik - Híreink az ukrajnai frontvonalakról kedden

Telefonon egyeztetett Volodimir Zelenszkij ukrán elnök és Joe Biden amerikai elnök a készülő, 61 milliárd dolláros amerikai fegyvertámogatási csomagról. Az amerikai kormány mérlegeli annak lehetőségét, hogy katonákat küldjenek Ukrajnába, tanácsadói szerepkörben. Szergej Lavrov orosz külügyminiszter egy konferencián azt mondta: megugrott a közvetlen összecsapás lehetősége Oroszország és a Nyugat közt, amely atomháborúhoz is vezethet. Közben az orosz haderő növeli a nyomást Csasziv Jaron, illetve az Avgyijivkától keletra található védvonalakon. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború eseményeivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×