eur:
392.8
usd:
366.08
bux:
66129.26
2024. április 25. csütörtök Márk
Digital generated image of different variants of COVID-19 cells against gray background. Omicron Civid variant concept.
Nyitókép: Andriy Onufriyenko/Getty Images

Az omikron még tud újat mutatni: két friss variáns okozhat bajt

Mindkét törzs a BA.5 omikron-variánsból jött létre, és akár veszélyt is jelenthet a jövőben. A gyorsan terjedő omikronnál is sebesebben fertőznek és ügyesebben kerülik ki a szervezet védelmét.

Amerikában már dinamikusan terjed is a két variáns, a BQ.1 és a BQ.1.1 - Anthony Fauci egészségügyi főtanácsadó azt mondta a CBS-nek, hogy a jelenlegi esetek 10 százalékáért felelnek az USA-ban. Ez azért különösen figyelemreméltó, mert egy héttel korábban még olyan kevés esetet produkáltak, hogy fel sem kerültek az országban terjedő variánsokat soroló listára.

Arra nincsen garancia, hogy a két friss variáns leváltja majd a BA.5-öt dominánsan terjedő törzsként, de ha ez mégis megtörténne, az problémát okozhat, mivel olyan tulajdonságaik is vannak ezeknek a variánsoknak, amelyek az eddig kiépített immunvédelem megkerülésével járhatnak.

Nőhet a kórházban kezeltek száma is

A friss variánsok terjedésének fényében Fauci mindenkinek azt javasolja, hogy továbbra se felejtse el a vírus terjedésével kapcsolatos óvintézkedések betartását: ha rohamos üzemben tudnak ezek a törzsek megfertőződéseket okozni, az azzal járhat, hogy

nemcsak az esetszámok ugranak meg, hanem a kórházban kezelt betegek száma is magasabb lesz.

"Bármennyire is szeretnénk jól érezni magunkat a tény miatt, hogy az esetek száma csökkent, a kórházi kezelések száma csökkent, nem szeretnénk túl korán győzelmet hirdetni. Ez az oka annak, hogy folyamatosan szemmel kell tartanunk ezeket az újonnan megjelenő változatokat" - mondta Fauci, az amerikai elnök orvosi főtanácsadója.

New York környéke a friss variánsok bölcsője

Az USA-ban jelenleg a BA.5 okozza az esetek 68 százalékát. A frissebb variánsok a megfertőződések 20 százalékáért felelnek, és főként New York körzetéből kerülnek ki, ahova nagyon sok külföldi turista érkezik, így az új variánsok bölcsője lehet a környék. A friss variánsokkal kapcsolatosan az

igazán aggasztó az, amilyen gyorsan terjedni kezdenek

- már most gyorsabban teszik ezt, mint a korábban a legfertőzőbbnek tartott BA.5.

A BQ.1.1 ráadásul különlegesen jó a korábban fertőzés vagy oltás útján megszerzett antitestek megkerülésében.

A kínai Pekingi Egyetem tudósai e hónap elején publikáltak egy tanulmányt, amely szerint a BQ.1.1 antitestek kijátszására való képessége "messze meghaladja" a BA.5-ét. A tanulmány, amely szakértők még nem bíráltak el, azt is megállapította, hogy a BQ.1.1 képes volt kikerülni a korábbi BA.5 fertőzésből származó immunitást és néhány antitestkoktélt.

Az omikron-oltások nyújthatnak némi védelmet ellenük

Az a tény, hogy mindkét törzs a BA.5-ből ered, azt is jelenti, hogy az omikronspecifikus emlékeztető oltások valószínűleg nyújtanak némi védelmet ellenük, ezeket az Egyesült Államokban a BA4-re és a BA.5-re optimalizálva fejlesztették ki.

A korai klinikai vizsgálati adatok azt sugallják, hogy az emlékeztetők jól működnek: a Pfizer új oltása erős immunválaszt váltott ki mind az omikron BA.4, mind a BA.5 alváltozataival szemben, jelentette a vállalat a múlt héten.

Az oltásokon túl természetesen maszkviseléssel is lehet védekezni a megfertőződés ellen.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk
Egy mandátumot szerezhet az EP-választáson a Magyar Szövetség

Egy mandátumot szerezhet az EP-választáson a Magyar Szövetség

Ha áprilisban tartották volna az európai parlamenti választást Szlovákiában, akkor azt az ellenzéki Progresszív Szlovákia nyerte volna a szavazatok 27 százalékával. A hármas kormánykoalíció két pártja, a Smer és a Hlas 15, ill. 14 százalékot ért volna el – derült ki a legfrissebb közvéleménykutatás eredményeiből. A felmérés szerint a Magyar Szövetségnek is sikerülne egy képviselőt kijuttatnia Brüsszelbe.

Bóka János az Arénában: igazodás vagy újraegyesítés, ez az unió nagy kérdése

Mi az Európai Uniót egy szerződéses alapokon nyugvó szabályrendszerre épülő együttműködésnek tekintjük, ebbe az állandó közös hitelfelvétel, a közös eladósodás, a fiskális föderalizmus nem fér bele – mondta Bóka János az InfoRádió Aréna című műsorában. Az európai uniós ügyekért felelős miniszter beszélt az EP-választás tétéjéről, az unió jövőjéről és az EU-tagság húszéves mérlegéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×