INFORÁDIÓ
2022. augusztus 17. szerda
Jácint

koronavírus

immunitás

kisgyerek

Végre egy Covid-jóhír a kisgyerekes családoknak

Végre egy Covid-jóhír a kisgyerekes családoknak

Infostart

Azok, akikkel egy háztartásban kisgyermekek is élnek, kevésbé vannak kitéve a súlyos koronavírus-fertőzés kockázatának, mint azok, akik családjában nincsenek gyerekek.

Az iskolából és az óvodából hazahordott vírusokban rejlik a titok nyitja: a náthás jellegű megbetegedések egy részét más koronavírusok okozzák, az ezeknek való kitettségen keresztül pedig a szülőkben kialakulhat némi keresztimmunitás az új koronavírussal szemben is - írja a MedicalXpress.

"Egy hipotézis szerint azok az emberek, akiknek az elmúlt néhány évben sok megfázása volt, talán rendelkeznek némi keresztimmunitással, így vagy el sem kapják a koronavírust, vagy igen enyhe lesz megbetegedésük. Ez az elképzelés sokaknak tetszett - mi pedig arra jutottunk, utánajárunk adatbázisunk segítségével" - mondta Matthew Solomon, a kutatás vezetője, a Kaiser Permanente Észak-Kalifornia kutatórészlegének kardiológusa.

Számszerűsíthető előnyt jelentenek

A kutatás nem azt bizonyította, hogy a megfázás megvédene a súlyos koronavírus-fertőzéstől, hanem azt, hogy valamekkora védelmet nyújthat azzal szemben. A kutatásban részt vevők 3 millió ember egészségügyi adatait tekintették át a 2019 februárja és 2021 februárja közti időszakból. Azt találták, hogy

a gyermektelen felnőttek esetében 49 százalékkal magasabb volt az esélye annak, hogy kórházba kerülnek fertőzésük miatt, és 76 százalékkal nagyobb volt rizikójuk az intenzív osztályos kezelésre,

mint azoknak, akiknek 5 év alatti gyermeke van.

Nem érdemes csak ebben bízni

A kutatást más a koronavírus elleni oltások elérhetővé válása előtt végezték, így azok hatása nem torzította az eredményt. Solomon ugyanakkor kiemelte: az, hogy valakinek a gyermeke náthát vitt haza, nem jelenti azt, hogy a gyermek és szülője nem fogja elkapni a koronavírust: az oltásban rejtőzik a védelem.

"A kisgyermekek

nem jelentenek abszolút védelmet,

tanulmányunk csak utal erre a hatásra, egy eleme egy nagyon nagy kirakósnak, amelynek felfejtésén a tudósok dolgoznak. Miért viselik egyesek nagyon rosszul a Covidot, míg mások nem? Ez csak egy kis része egy nagyon összetett kérdésnek" - mondta Solomon.

Az új variánsokkal szembeni védelem kérdéses

Marc Siegel fertőzőbetegség-kutató hozzátette: nem új az elképzelés, miszerint más koronavírusok nyújthatnak némi immunitást, illetve a kutatás csak arra utal, hogy a súlyos kimenetelű betegség elkerülésére lehet pozitív hatása annak, ha ezek valamelyikét elkaptuk korábban.

Azt továbbra sem tudjuk, hogy minden variánssal szemben védelmet ad-e egy teljesen eltérő koronavírusnak való kitettség, és bár minden plusz immunitás jól jön, még mindig az oltásokra érdemes a legnagyobb mértékben hagyatkozni.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Nyitókép: Pixabay
A címlapról ajánljuk

×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018