eur:
392.52
usd:
365.9
bux:
66689.15
2024. április 25. csütörtök Márk
Nyitókép: Pixabay

Végre egy Covid-jóhír a kisgyerekes családoknak

Azok, akikkel egy háztartásban kisgyermekek is élnek, kevésbé vannak kitéve a súlyos koronavírus-fertőzés kockázatának, mint azok, akik családjában nincsenek gyerekek.

Az iskolából és az óvodából hazahordott vírusokban rejlik a titok nyitja: a náthás jellegű megbetegedések egy részét más koronavírusok okozzák, az ezeknek való kitettségen keresztül pedig a szülőkben kialakulhat némi keresztimmunitás az új koronavírussal szemben is - írja a MedicalXpress.

"Egy hipotézis szerint azok az emberek, akiknek az elmúlt néhány évben sok megfázása volt, talán rendelkeznek némi keresztimmunitással, így vagy el sem kapják a koronavírust, vagy igen enyhe lesz megbetegedésük. Ez az elképzelés sokaknak tetszett - mi pedig arra jutottunk, utánajárunk adatbázisunk segítségével" - mondta Matthew Solomon, a kutatás vezetője, a Kaiser Permanente Észak-Kalifornia kutatórészlegének kardiológusa.

Számszerűsíthető előnyt jelentenek

A kutatás nem azt bizonyította, hogy a megfázás megvédene a súlyos koronavírus-fertőzéstől, hanem azt, hogy valamekkora védelmet nyújthat azzal szemben. A kutatásban részt vevők 3 millió ember egészségügyi adatait tekintették át a 2019 februárja és 2021 februárja közti időszakból. Azt találták, hogy

a gyermektelen felnőttek esetében 49 százalékkal magasabb volt az esélye annak, hogy kórházba kerülnek fertőzésük miatt, és 76 százalékkal nagyobb volt rizikójuk az intenzív osztályos kezelésre,

mint azoknak, akiknek 5 év alatti gyermeke van.

Nem érdemes csak ebben bízni

A kutatást más a koronavírus elleni oltások elérhetővé válása előtt végezték, így azok hatása nem torzította az eredményt. Solomon ugyanakkor kiemelte: az, hogy valakinek a gyermeke náthát vitt haza, nem jelenti azt, hogy a gyermek és szülője nem fogja elkapni a koronavírust: az oltásban rejtőzik a védelem.

"A kisgyermekek

nem jelentenek abszolút védelmet,

tanulmányunk csak utal erre a hatásra, egy eleme egy nagyon nagy kirakósnak, amelynek felfejtésén a tudósok dolgoznak. Miért viselik egyesek nagyon rosszul a Covidot, míg mások nem? Ez csak egy kis része egy nagyon összetett kérdésnek" - mondta Solomon.

Az új variánsokkal szembeni védelem kérdéses

Marc Siegel fertőzőbetegség-kutató hozzátette: nem új az elképzelés, miszerint más koronavírusok nyújthatnak némi immunitást, illetve a kutatás csak arra utal, hogy a súlyos kimenetelű betegség elkerülésére lehet pozitív hatása annak, ha ezek valamelyikét elkaptuk korábban.

Azt továbbra sem tudjuk, hogy minden variánssal szemben védelmet ad-e egy teljesen eltérő koronavírusnak való kitettség, és bár minden plusz immunitás jól jön, még mindig az oltásokra érdemes a legnagyobb mértékben hagyatkozni.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk
Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt – Kormányinfó percről percre

Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt – Kormányinfó percről percre

Megszűnik az igazságügyi miniszteri ellenjegyzés a kegyelmi ügyekben, viszont kiskorúkat érintő ügyekben nem lehet majd kegyelmet adni – jelentette be a Kormányinfón Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Két további kérdésben is módosul az alaptörvény. Május 8-én Budapestre látogat a kínai elnök. Kövesse velünk élőben a Kormányinfót!

Orbán Viktor: idén lezárhatjuk a nyugati civilizáció egy dicstelen korszakát

Megkezdődött a Millenárison a Konzervatív Politikai Akció Konferenciája (CPAC Hungary), a kétnapos rendezvény megnyitóján a miniszterelnök is beszédet mondott. Úgy látja, a progresszív liberális szellem rosszabbá tette a világot, háborúkat szított, el akarta pusztítani a nemzeteket. Szerinte e szellem hívei ugyanúgy építik ki a hatalmukat, mint annak idején a kommunisták, a folyamatot öt pontba szedte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×