eur:
395.68
usd:
372.06
bux:
0
2024. április 19. péntek Emma
Man with apron and face mask working in cafe.
Nyitókép: Halfpoint Images/Getty Images

Ilyen lesz, ha a koronavírus pandémiából endémiává alakul

A világ gazdag országai minden bizonnyal előbb "szabadulnak", mint hogy a világszintű járványt meg lehet szüntetni.

Az endémiás jellegű betegségek ismert mintázat szerint jelentkeznek bizonyos területeken, szemben a pandémiával, melyben kontrollálatlanul tapasztalható meg a világ teljes területét érintő megbetegedéshullámok egymásutánisága. A WHO véleménye szerint nagyon messze állunk attól, hogy úgy érezhessük, a koronavírus már az endémiás szakaszban van, és csak Európa tekintetében "látják a fényt az alagút végén".

"Rengeteg a bizonytalanság, és a vírus folyamatosan mutálódik" – fogalmazott Catherine Smallwood, a WHO fertőzőbetegség-szakértője.

Amikor a koronavírus kilép a pandémiás szakaszból, az azt is jelenti majd, hogy kevesebb megszorító intézkedés is elegendő lesz annak kordában tartására. De ki dönt arról, mikortól beszélhetünk endémiáról?

Még veszélyhelyzetben élünk

A MedicalXpress cikke szerint a tehetős országok maguk fogják eldönteni a kérdést. Két szempontot vesznek majd figyelembe: hogyan terjed a vírus határaikon belül, illetve a friss esetekben megvan-e a potenciál arra, hogy járványkitörést alakítsanak ki. Az ezekben az államokban rendelkezésre álló gyógyszerek, oltások és egyéb megoldások valószínűleg már jóval az előtt képessé tehetik ezeket az államokat a kitörések megfékezésére, hogy a világ egészében sikerülne megfékezni a járványt.

A WHO egyébként pandémiát sem hirdethet: a legmagasabb járványügyi fokozat, amelyről beszélhetnek, az a 2020 januárjában megállapított globális egészségügyi vészhelyzet.

Ez azóta is fennáll, háromhavonta vizsgálják felül a jogosságát. Valószínű, hogy a koronavírus már nem lesz pandémiás akkor, amikor ezt visszavonják.

"A vészhelyzet megítélése szubjektív, mert nemcsak az esetek számáról van szó, hanem azok súlyosságról és az általuk kifejtett hatásról is" – mondta Michael Ryan, a WHO vészhelyzetekért felelős vezetője.

Politikai döntés a dolog

Vannak, akik szerint a koronavírus-járvány endémiássá nyilvánítása inkább politikai, mint tudományos kérdés, amely arról szól, hogy a nemzeti hatóságok és polgáraik mennyi betegséget és halálesetet hajlandók elviselni.

A spanyol miniszterelnök, Pedro Sanchez már korábban utalt arra, hogy számukra elérkezhetett ez a pont: a halálesetek számának visszaesése kapcsán úgy tartja, ideje lenne az európai hatóságoknak átgondolni a koronavírus endémiássá nyilvánítását. Ez azzal is járna, hogy

nem kell számon tartani az eseteket,

nem feltétlenül tesztelnek mindenkit, aki tünetes, de a betegeket természetesen a koronavírusnak megfelelően kezelik. Uniós döntés egyelőre még nem született a javaslattal kapcsolatosan.

Sanchez kormánya már hetek óta dolgozik egy új rendszer kialakításán, amely a tömeges átoltottságra és az emberek „önvédelmi” intézkedéseire tenné a hangsúlyt. Az egészségügyi hatóságok beszüntetnék a fertőzések tételes és részletes nyilvántartását, és áttérnének a hagyományos influenzánál rutinszerűen alkalmazott becslési módszerre, amikor gondosan kiválasztott mintán a betegség terjedésének a gyorsaságát mérik és ebből következtetnek annak lehetséges, népességléptékű hatásaira.

Októberben az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ már javaslatokat adott ki arra vonatkozóan, hogy a világjárvány akut szakaszát követően az országok hogyan térhetnek át a megbetegedés rutinszerűbb felügyeletére. Az ügynökség ajánlásai között szerepel, hogy az országoknak integrálniuk kell a koronavírus megfigyelését más betegségekkel, például az influenzával, és nem lenne szükséges minden egyes, tüneteket mutató személyt sem tesztelni.

Ettől még veszélyes marad

Fontos azonban kiemelni, hogy az endémiás szakasz nem azt jelenti, hogy egy betegség ártalmatlan. A TBC vagy a HIV is endémiás a világ egyes tájain, mégis rengeteg emberrel végez évente. Maláriában például évente 600 ezer ember hal meg több mint 200 millió fertőzöttből, a betegség pedig endémiás.

"Az endémiás nem azt jelenti, hogy jó, hanem azt, hogy itt marad velünk örökre"

– fogalmazott Michael Ryan. Attól, hogy a koronavírus endémiás lesz, még mindig sok ember halálát okozza majd, hiszen örökre marad velünk, de sokkal jobb lesz a hozzáférésünk az oltásokhoz és a gyógyszerekhez, ahogyan múlik az idő.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk

Újabb részletek az idősek jogosítványáról

A Közlekedési Alkalmassági és Vizsgaközpont (KAV) tájékoztatása szerint 2021-ben 93 680 fő tett sikeres B kategóriás vizsgát, 2022-ben pedig 99 174-en, közöttük igen magas korú jelentkezők is.
VIDEÓ
Az inflációs fordulat egyik legnagyobb elszenvedője nem kapja meg a mentőövet

Az inflációs fordulat egyik legnagyobb elszenvedője nem kapja meg a mentőövet

Nemcsak a forint szenvedte meg az amerikai inflációs kilátások változását, a korábban globális menedékdevizának számító japán jen 34 éves mélypontra gyengült a dollárral szemben. A gyengülés nem belföldi tényezőknek köszönhető, de ez nem jelenti azt, hogy a japán jegybank jövő heti kamatdöntő ülésen ne tudna tenni a jen védelmében. Csakhogy a Bank of Japan most mással van elfoglalva: azzal, hogy kirángassa az országot az őket évtizedek óta sújtó stagnálásból.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×