eur:
392.91
usd:
366.42
bux:
66129.26
2024. április 26. péntek Ervin
Injection vial with syringe needle on blue and purple background. Coronavirus vaccine ready for worldwide administration.
Nyitókép: Stefan Cristian Cioata/Getty Images

Rossz hír Izraelből a negyedik oltás és az omikron csatájáról

Tudományos megerősítést nyert, hogy miért nem jó mindenkinek automatikusan a negyedik oltás.

A korai izraeli adatok a Pfizer és a Moderna koronavírus elleni oltásának negyedik, azaz második emlékeztető adagjával kapcsolatosan sem azt az eredményt hozták, amelyre a világ várt.

"Ezek nagyon korai, előzetes eredmények, publikálás előtt állnak, de kiadjuk őket, mert úgy gondoljuk, hogy a nyilvánosságnak sürgősen szüksége van minden lehetséges információra a negyedik adaggal kapcsolatban" - mondta Gili Regev-Yochay, a Sheba Medical Center fertőzésmegelőzési és ellenőrzési részlegének igazgatója virtuális sajtótájékoztatón.

Az izraeli szakemberek úgy találják, a negyedik adag által kialakított védelmi szint valószínűleg nem elegendő az omikron okozta áttöréses fertőzések kialakulásának megelőzésére.

"A Pfizer vakcina hatását két hete figyeljük, a Modernáét egy hete: azt látjuk, hogy a Pfizer két hét elteltével az antitestek és a semlegesítő antitestek számát szép mértékben növeli, kicsit jobban is, mint amit a harmadik adag után tapasztaltunk. Ez valószínűleg mégsem elég az omikron ellen" - nyilatkozta Regev-Yochay a CNN cikke szerint.

A Sheba Medical Center decemberben kezdte el beadni a negyedik adag oltásokat egészséges felnőtteknek annak érdekében, hogy a szélesebb körű bevezetés előtt tapasztalatokat tudjanak gyűjteni azzal kapcsolatban. A kutatásban 154 egészségügyi dolgozó Pfizer, 120 pedig Moderna vakcinát kapott negyedikként, a kontrollcsoport pedig semmilyen oltást nem kapott.

A kutatók úgy vélik, a negyedik oltás nem tud olyan magas antitestszintet kialakítani, ami az omikron ellenében szükséges lenne, igaz, ezzel együtt is valamivel kevesebben kapták el a variánst azok közül, akik be vannak oltva, mint akik nincsenek.

A Pfizer és a Moderna oltásának hatása közt nem találtak számottevő különbséget.

"Helyes döntés, hogy a veszélyeztetett emberek kaphassanak egy negyedik adagot, úgy vélem, de a negyedik vakcina nyújtotta kis előny nem szolgáltat elégséges indokot arra, hogy a teljes társadalom számára elérhetővé tegyük azt" - summázta Regev-Yochay a kutatás konklúzióját.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk
Gazdasági elemzők az Arénában: a „másnaposság” után hamarosan dinamikus pályára állhat a magyar gazdaság

Gazdasági elemzők az Arénában: a „másnaposság” után hamarosan dinamikus pályára állhat a magyar gazdaság

Nagyjából a Magyar Nemzeti Bank várakozásainak megfelelő adatokat vár idén a magyar gazdaságtól Isépy Tamás, a Századvég makrogazdasági üzletágvezetője és Madár István, a Portfolio vezető makrogazdasági elemzője. Úgy vélik, az elmúlt időszak gazdasági válságainak egyik legfőbb tapasztalata, hogy sokkal több váratlan helyzetre kell felkészülnie a világnak.

Bóka János az Arénában: igazodás vagy újraegyesítés, ez az unió nagy kérdése

Mi az Európai Uniót egy szerződéses alapokon nyugvó szabályrendszerre épülő együttműködésnek tekintjük, ebbe az állandó közös hitelfelvétel, a közös eladósodás, a fiskális föderalizmus nem fér bele – mondta Bóka János az InfoRádió Aréna című műsorában. Az európai uniós ügyekért felelős miniszter beszélt az EP-választás tétéjéről, az unió jövőjéről és az EU-tagság húszéves mérlegéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
Gigantikus amerikai fegyvercsomag készül Ukrajnának, hátrébb vonják az Abrams tankokat a frontról – Háborús híreink pénteken

Gigantikus amerikai fegyvercsomag készül Ukrajnának, hátrébb vonják az Abrams tankokat a frontról – Háborús híreink pénteken

A Politico értesülései szerint az Egyesült Államok pénteken egy 6 milliárd dolláros fegyvercsomagot jelenthet be Ukrajnának a nemrég elfogadott 60,8 milliárd dolláros keretből. A csomag tartalmaz majd Patriot légvédelmi rakétákat, tüzérségi lőszert, drónokat, drón elleni fegyvereket, illetve levegő-levegő rakétákat vadászgépekhez. Az AP két amerikai forrásra hivatkozva arról ír, hogy az ukránok hátrébb vonták a frontvonalról az amerikai Abrams tankokat, mivel az orosz drónok könnyen észreveszik és megtámadják őket.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×