INFORÁDIÓ
2022. május 21. szombat
Konstantin

izrael

koronavírus

oltás

vakcina

Injection vial with syringe needle on blue and purple background. Coronavirus vaccine ready for worldwide administration.

Rossz hír Izraelből a negyedik oltás és az omikron csatájáról

Infostart

Tudományos megerősítést nyert, hogy miért nem jó mindenkinek automatikusan a negyedik oltás.

A korai izraeli adatok a Pfizer és a Moderna koronavírus elleni oltásának negyedik, azaz második emlékeztető adagjával kapcsolatosan sem azt az eredményt hozták, amelyre a világ várt.

"Ezek nagyon korai, előzetes eredmények, publikálás előtt állnak, de kiadjuk őket, mert úgy gondoljuk, hogy a nyilvánosságnak sürgősen szüksége van minden lehetséges információra a negyedik adaggal kapcsolatban" - mondta Gili Regev-Yochay, a Sheba Medical Center fertőzésmegelőzési és ellenőrzési részlegének igazgatója virtuális sajtótájékoztatón.

Az izraeli szakemberek úgy találják, a negyedik adag által kialakított védelmi szint valószínűleg nem elegendő az omikron okozta áttöréses fertőzések kialakulásának megelőzésére.

"A Pfizer vakcina hatását két hete figyeljük, a Modernáét egy hete: azt látjuk, hogy a Pfizer két hét elteltével az antitestek és a semlegesítő antitestek számát szép mértékben növeli, kicsit jobban is, mint amit a harmadik adag után tapasztaltunk. Ez valószínűleg mégsem elég az omikron ellen" - nyilatkozta Regev-Yochay a CNN cikke szerint.

A Sheba Medical Center decemberben kezdte el beadni a negyedik adag oltásokat egészséges felnőtteknek annak érdekében, hogy a szélesebb körű bevezetés előtt tapasztalatokat tudjanak gyűjteni azzal kapcsolatban. A kutatásban 154 egészségügyi dolgozó Pfizer, 120 pedig Moderna vakcinát kapott negyedikként, a kontrollcsoport pedig semmilyen oltást nem kapott.

A kutatók úgy vélik, a negyedik oltás nem tud olyan magas antitestszintet kialakítani, ami az omikron ellenében szükséges lenne, igaz, ezzel együtt is valamivel kevesebben kapták el a variánst azok közül, akik be vannak oltva, mint akik nincsenek.

A Pfizer és a Moderna oltásának hatása közt nem találtak számottevő különbséget.

"Helyes döntés, hogy a veszélyeztetett emberek kaphassanak egy negyedik adagot, úgy vélem, de a negyedik vakcina nyújtotta kis előny nem szolgáltat elégséges indokot arra, hogy a teljes társadalom számára elérhetővé tegyük azt" - summázta Regev-Yochay a kutatás konklúzióját.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Nyitókép: Stefan Cristian Cioata/Getty Images
A címlapról ajánljuk

×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018