eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar
Doctor giving a senior woman a vaccination. Virus protection. COVID-2019.
Nyitókép: ChoreographrGetty Images

Évente egyben kaphatjuk majd a koronavírus és az influenza elleni oltást

A Moderna és a Pfizer is azt jósolja, hogy a koronavírus elleni oltások évenkénti felvétele épp olyan megszokottá válik majd, mint most az influenza elleni oltásé.

A Világgazdasági Fórumon megszólaló Stephane Bancel, a Moderna vezérigazgatója, illetve Albert Bourla, a Pfizer vezetője egyaránt amellett tette le voksát, hogy hozzá kell szoknunk az évről évre felvett koronavírus elleni oltáshoz.

Bancel úgy nyilatkozott, az általuk fejlesztett vakcina a koronavírus mellett több egyéb légúti betegség ellen is védelmet tud majd nyújtani – írja a Euronews.

"A célunk az, hogy egyetlen éves emlékeztető oltás legyen.

Így nem lesz gond abból, hogy az emberek nem akarnak minden télen két-három oltást kapni.

Egyetlen adagot kapnak, amelyben lesz egy emlékeztető adag a koronavírusra, egy az influenzára és egy az RSV-re" – mondta Bancel. A kombinált vakcina legjobb esetben 2023 őszétől állhat rendelkezésünkre, de ekkor még nem lesz elérhető minden ország számára, azaz folytatódhat az oltásokhoz való hozzáférés terén kialakult jelentős egyenlőtlenség.

A Pfizer vezetője, Albert Bourla arra utalt: véleménye szerint a mostani omikron hullám lesz az utolsó, amely még különböző korlátozások bevezetésével jár.

"A legvalószínűbb forgatókönyv az, hogy a vírus még éveken át fog tovább terjedni,. ott van mindenhol a világon, nagyon nehéz megszabadulni tőle. De a tudomány által rendelkezésünkre bocsátott eszközökkel

ez a hullám lesz az utolsó, amely korlátozásokat hoz magával,

életünket megnehezítve" – vélekedett.

A Pfizer vezérigazgatója megerősítette azt, amit Bancel az évenkénti emlékeztetővel kapcsolatosan mondott.

"Három adag oltás jelenti az alapimmunizációt, amit évente követ majd emlékeztető adag, kivéve az immunhiányos embereket, akiknek négyhavonta kell emlékeztető adagot kapniuk" – mondta.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk
Dohányosokat kérdeztek, érdekes dologok derültek ki

Dohányosokat kérdeztek, érdekes dologok derültek ki

A leszokási hajlandóságot nagyban befolyásolja, hogy mennyire érezzük távolinak a dohányzás negatív, illetve a leszokás pozitív következményeit – derül ki az ELTE PPK kutatóinak 1500 dohányost bevonó vizsgálatából.

Kiderült, hány magyar dolgozik külföldön – és az is, mivel lehetne őket hazacsábítani

A magyarok főképpen a külföldön elérhető magasabb fizetés, az itthoni bizonytalanabb, kiszámíthatatlanabb jövő, valamint a "klíma" miatt vándorolnak ki valamelyik nyugat-európai országba – ez derült ki az Egyensúly Intézet felméréséből, amelyből javaslatcsomag is készült az intézet és a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége összefogásából. Az InfoRádió Kozák Ákost és Gazsi Attilát kérdezte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×