eur:
395.46
usd:
372.12
bux:
65428.99
2024. április 16. kedd Csongor
Nyitókép: Pixabay

A paradicsom lehet az egyik dolog, ami száműzi a műanyagokat

Sok tudós dolgozik azon, hogy lebomló anyagokkal tegye kiválthatóvá a legalább 450 év alatt lebomló kőolaj-származékokból készülő műanyagokat.

Legutóbb spanyol kutatóknak sikerült bioműanyagot fejleszteniük a paradicsom feldolgozása során keletkező szerves hulladékból.

A malagai La Mayora Szubtrópusi és Mediterrán Kertészeti Intézetben készült bioműanyag hasonló tulajdonságokkal rendelkezik, mint a kereskedelemben használatos műanyag csomagolóanyagok, azzal az óriási különbséggel, hogy ez a tengerben egy hónapon belül lebomlik, szemben a a kőolaj-származékokból készülő műanyagokkal. Ez utóbbiak lebomlásához ugyanis legalább 450 év kell - írta a magyarmezogazdasag.hu.

A kutatók cellulózt vontak ki a ketchup vagy sűrítmény gyártása során feldolgozási hulladéknak számító paradicsomszárból, levéldarabokból és a bogyók héjából, és szilárd, átlátszó műanyag fóliát készítettek belőle. Az volt a cél, hogy olyan anyag szülessen, amelyet antibakteriális bioaktív anyagokkal és antioxidánsokkal lehet módosítani, alkalmas élelmiszerek csomagolására és minél hamarabb lebomlik.

Ezek a bioműanyagok továbbá „okos csomagolás” készítésére is használhatók. Ha élelmiszereket csomagolnak vele, egy idő után elveszti eredeti színét, ami azt jelenti, hogy magába szívta a vizet, romlik a szerkezete és antioxidáns tulajdonsága.

A sok eredmény mellett a rossz hír az, hogy a kutatók szerint ezt az új műanyagot még sokáig nem fogja használni az ipar, mert ahhoz más gépek kellenének, ez a váltás pedig gazdaságilag nem éri meg.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.17. szerda, 18:00
Vágujhelyi Ferenc
a Nemzeti Adó- és Vámhivatal elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 16. 20:42
×
×
×
×